Carol Dweck is hoogleraar Psychologie aan de Stanford universiteit. Ze is één van de topexperts in het veld van menselijke motivatie en intelligentie en door de jaren heen heeft ze een veel theorievorming en onderzoek tot stand gebracht. Dit jaar heeft ze het opmerkelijke boek Mindset: The New Psychology of Success uitgebracht. Het boek is een waar juweeltje, niet alleen vanwege de helderheid van schrijven en de overzichtelijke structuur maar bovenal door de belangrijke en bruikbare boodschap. Deze boodschap is dat de manier waarop je je eigen intelligentie ziet in hoge mate bepaalt hoe deze zich zal ontwikkelen. In dit interview vraag ik Carol Dweck over het boek en over wat de praktische implicaties van haar werk zijn voor managers. |
Coert: “Ik zou willen beginnen met een vraag ov...
Carol zal de eerste zijn om te erkennen dat zij echt niet de eerste is die dit soort ideeen heeft geformuleerd. Ze is trouwens al sinds begin jaren '70 actief als onderzoekster en al zeer lang bezig met het ontwikkelen en onderzoeken van dit gedachtengoed. Ik denk dat zij zeer tot de eerste behoort die niet alleen deze ideeen ventileren maar er ook via experimenten concreet bewijs voor hebben geleverd. Dat gezegd hebben wil ik niets afdoen aan de verdiensten van Louis Tice. Ik ken hem niet en zal hem eens via Google opzoeken. Bedankt dat je zijn naam hebt genoemd.
Coert
Het toeval wil dat Carol mij gisteren een berichtje stuurde waarin ze inging op de overeenkomst tussen haar werk en dat van Martin Seligman. Hier is een fragment uit dat mailtje:
"As I understand Dr. Seligman's work on positive explanatory style, our views are highly compatible. Someone with a positive explanatory style is not necessarily someone who denies shortcomings. It could well be someone who explains negative outcomes in terms of something they can control or
change, like their effort or strategy. Clearly, the latter would tend to be more fruitful and would be entirely consistent with a growth mindset."
Coert
PS Op mijn site www.m-cc.nl staan ook recensies van Authentic Happiness van Seligman en van Flow in zaken van Mihaly Csikszentmihalyi
In dit verband vind ik de opmerkingen die carol Dweck tegen het einde van het interview maakt ook zo interessant. Welke boodschap straalt een systeem uit over ontwikkelbaarheid danwel gefixeerdheid? Laten we Dweck en haar collega's goed volgen want ze willen juist hier onderzoek naar gaan doen. Bedankt voor jouw reactie.
Coert
www.m-cc.nl
www.oplossingsgerichtmanagement.nl
Onze diepste angst is niet, dat we ontoereikend zijn.
Onze diepste angst is dat we oneindig krachtig zijn.
Het is ons licht, niet onze duisternis, waar we het allerbangst voor zijn.
We vragen ons af: wie ben ik dat ik briljant, buitengewoon aantrekkelijk, getalenteerd en geweldig zou zijn?
Maar waarom eigenlijk niet? Je bent toch een kind van God? Dat je jezelf kleiner voordoet dan je bent, komt de wereld niet ten goede.
Er is niets verheffends aan je kleiner voor te doen dan je bent opdat de mensen om je heen zich vooral niet onzeker gaan voelen.
Wij zijn geboren om de luister van God uit te dragen die in ons woont.
Niet slechts in enkelen van ons, maar in ons allemaal.
Als wij ons licht laten schijnen, geven we anderen onbewust toestemming om dat ook te doen.
Als wij bevrijd zijn van onze eigen angst, bevrijdt onze aanwezigheid automatisch anderen.
Bovenstaande tekst leg ik regelmatig voor aan mensen die ik coach. Velen worden er door geraakt en voelen zich gestimuleerd tot een sterker geloof in hun talenten. Zij voelen zich uitgenodigd om hun talenten verder te ontwikkelen. Een krachtige prikkel om mensen te verleiden tot een groeimindset.
Wilbert de Kroon
Diemen & Van Gestel