Volgend jaar is er feest. Dan bestaat de Waalbrug van Nijmegen 75 jaar. Toen in 1932 de eerste spade voor de oeververbinding van “de stad”naar “d’n overkant” de grond in ging, hadden we nog geen Prince2. We stemden onze activiteiten op elkaar af met stalen planborden en gekleurde kartonnen kaartjes. We communiceerden enkel face-to-face. Toch is het gelukt om een staaltje vakmanschap in Nijmegen neer te zetten dat weer en wind (lees: Duitsers en Geallieerden) heeft doorstaan. De Gemeente had een wens, de architect schetste een beeld, de staalconstructeur zag kansen voor technische hoogstandjes. Maar bovenal stond de wens van de burgers: Het zicht op de uiterwaarden van de Waal mocht niet te veel worden verstoord. En het project werd een succes! Nog steeds verdringen zowel ’s ochtends als ‘s...
Goed Projectmanagement bij de Waalbrug van Nijmegen
Probeer het Pro-abonnement nu 1 maand gratis
Upgrade naar een pro-abonnement
- Met onbeperkt toegang tot alle artikelen en de kennisbank
- Gratis Ebooks en Kortingen op events & webinars
- Een eigen bibliotheek met uw favoriete artikelen
1 maand gratis, daarna € 16,50 per maand of € 200,-- per jaar. (exclusief BTW)
Bent u al lid? Log dan in.
Een prachtig artikel. De inhoud is uit mijn hart gegrepen. Ook leuk hoe je impliciet vanuit een historisch perspectief een heel ander beeld schets van actuele infrastructurele projecten.
Ik zie uit naar je vervolg: de toepassing van de Project’s Eleven bij hedendaagse projecten.
Hartelijke groet,
Koos
Het illustreert voor mij opnieuw dat projectmanagement veel meer is dat de traditioneel gedefinieerde scope: deliverables opleveren binnen kaders en het hard managen daarop.
Op basis van eigen onderzoek, bevestigd door het artikel van Nicoline, zie ik een duidelijk ontwikkelpad voor mij voor de projectmanager 2.0 (liever heb ik het over een projectleider).
Er zijn naar mijn mening drie thema's die een rol gaan spelen bij de mate van succes die projectleiders hebben in de toekomst, te weten:
1. Het Leiderschapthema: de evolutie van de projectmanager naar projectleider houdt in dat de projectmanager het managen van middelen niet meer als hoofdzaak, maar meer als een belangrijke bijzaak gaat zien. De focus komt meer en meer te liggen op het leveren van de effecten van het projectresultaat, passend in haar omgeving. De projectmanagementmethode is hierbij slechts een hulpmiddel. Deze werkwijze vraagt om leiderschap.
2. Het Veranderthema: de veranderingen die het gevolg zijn van een project zullen binnen de scope van het project gaan vallen (en niet meer erbuiten zoals nu vaak het geval is). Projectleider zullen hun harde, blauwe pallet moeten bijvullen met verandekundige interventie technieken. Ook zullen ze naast een projectplan een veranderplan moeten gaan maken dat de veranderstrategie beschrijft.
3. Het Ondernemersthema: het ondernemersthema complementeert de andere thema's. Waarom doen we een project? Aan welke bedrijfsdoelen draagt het project bij? De antwoorden op deze vragen maakt dat projectleiders in ruw vaarwater de juiste beslissingen kunnen maken.
Kortom: beste projectmanager, ik roep jullie op om over de brug te lopen die Nicoline heeft beschreven, het oude projectmanagement achter jullie te laten en kennis te maken met het nieuwe projectleiderschap.
Rob Buijtendijk
Alg. Directeur
InnerVisie BV
Nr.1 In strategie implementatie
Ir. J.A. (Hanneke) Vreman
Projectmanager Ruimtelijke Ontwikkeling
Grontmij Nederland B.V.