Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Leuk jou onverwacht tegen te komen. En je prikkelende verhaal te lezen. Uitdagend, zelfs provocerend, stel je de grijsgedraaide gramofoonplaat over het heil van samenwerking ter discussie. Ik geef daar graag commentaar op, hieronder.
Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.
Groet! Peter
----------------------
Het gezegde 'Alleen ga je sneller, samen kom je verder' zou jij heel anders formuleren? Bijvoorbeeld: 'Alleen blijf je in beweging, samen loop je vast’?
Zelf heb ik veel gedaan in branche- en beroepsorganisaties, samenwerkingsverbanden dus. Wat mij daarin boeit is hoe ondernemers of professionals boven hun eigen bedrijf of praktijk uitstijgen en daardoor in vereniging zaken gedaan krijgen waar ze als solistische speler nooit toe in staat zijn:
- beïnvloeden van wet- en regelgeving
- ordening en ontwikkeling van een deel van de markt
- collectief ondersteunen van individuele leden.
In dat gebeuren zie ik soms wel verschijnselen die jouw zienswijze bevestigen: te intensieve samenwerking die ontaardt in een afremmend keurslijf. Bijvoorbeeld een keurmerk dat enerzijds voor alle leden verplicht is, maar anderzijds weinig voorstelt omdat de lat te laag ligt.
Dan zie ik ambitieuze ondernemers of professionals de vereniging de rug toekeren. Daarvoor kunnen ook andere aanleidingen zijn.
Maar... ook dan lopen ze vaak niet alleen weg. Een kleine, maar gedreven Gideonsbende maakt zich los uit de matige middenmoot. Zo is ooit de VBO makelaarsvereniging ontstaan uit onvrede over de gang van zaken in de NVM. Zie ook
NU 71 als protest tegen bestaande vakbonden in de zorg. Of, recent, de opstandige leraren die actie ondernemen waar hun traditionele belangenbehartigers het laten afweten.
Terug naar jouw radicale, verwerping van 'samenwerking' en ontmaskering van 'teams'. Ik zet daar een meer genuanceerd beeld tegenover. Elke organisatie, hoe dynamisch ooit begonnen, is geneigd te verstarren, te bureaucratiseren. Samenwerking wordt een loze leuze. Dynamiek loopt vast. Synergie dooft uit. Tot het niet langer zo gaat. Er komt een opstand (revolutie). Of een uittocht (ontsnapping). Een nieuwe beweging, met nieuw elan, komt op gang. En ook die zal vroeger of later weer vastlopen. Waarop..... enzovoort.
---------------------------------