Het gevaar van samen

Columns

Als ik als adviseur hoor dat men wil gaan samenwerken, of beter samenwerken, als men een beter team wil worden, men als partners wil gaan werken, voel ik me altijd een beetje ongemakkelijk. Het klinkt goed, de intentie is goed, maar toch  ….. ‘daar gaan we weer’.

Helemaal word ik sceptisch als ik hoor praten over het (eerst) samen definiëren van het gemeenschappelijke doel. Ik zie dan eindeloze discussies voor me over woorden, formuleringen, punten en komma’s eindigend in een abstracte tekst, die dan zo algemeen is dat die nauwelijks betekenis heeft.

Mijn eerste gedachte is steeds vaker ‘mooi, maar waar gaan we aan voorbij?’ Waar hebben we het niet over, willen we het eigenlijk niet over hebben, wat vermijden we door gelijk naar de panacee van samenwerken te gaan? Wat hoeven we niet op taf...

Peter Tack
Ha Jan,

Leuk jou onverwacht tegen te komen. En je prikkelende verhaal te lezen. Uitdagend, zelfs provocerend, stel je de grijsgedraaide gramofoonplaat over het heil van samenwerking ter discussie. Ik geef daar graag commentaar op, hieronder.
Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

Groet! Peter

----------------------

Het gezegde 'Alleen ga je sneller, samen kom je verder' zou jij heel anders formuleren? Bijvoorbeeld: 'Alleen blijf je in beweging, samen loop je vast’?
Zelf heb ik veel gedaan in branche- en beroepsorganisaties, samenwerkingsverbanden dus. Wat mij daarin boeit is hoe ondernemers of professionals boven hun eigen bedrijf of praktijk uitstijgen en daardoor in vereniging zaken gedaan krijgen waar ze als solistische speler nooit toe in staat zijn:
- beïnvloeden van wet- en regelgeving
- ordening en ontwikkeling van een deel van de markt
- collectief ondersteunen van individuele leden.

In dat gebeuren zie ik soms wel verschijnselen die jouw zienswijze bevestigen: te intensieve samenwerking die ontaardt in een afremmend keurslijf. Bijvoorbeeld een keurmerk dat enerzijds voor alle leden verplicht is, maar anderzijds weinig voorstelt omdat de lat te laag ligt.
Dan zie ik ambitieuze ondernemers of professionals de vereniging de rug toekeren. Daarvoor kunnen ook andere aanleidingen zijn.
Maar... ook dan lopen ze vaak niet alleen weg. Een kleine, maar gedreven Gideonsbende maakt zich los uit de matige middenmoot. Zo is ooit de VBO makelaarsvereniging ontstaan uit onvrede over de gang van zaken in de NVM. Zie ook
NU 71 als protest tegen bestaande vakbonden in de zorg. Of, recent, de opstandige leraren die actie ondernemen waar hun traditionele belangenbehartigers het laten afweten.

Terug naar jouw radicale, verwerping van 'samenwerking' en ontmaskering van 'teams'. Ik zet daar een meer genuanceerd beeld tegenover. Elke organisatie, hoe dynamisch ooit begonnen, is geneigd te verstarren, te bureaucratiseren. Samenwerking wordt een loze leuze. Dynamiek loopt vast. Synergie dooft uit. Tot het niet langer zo gaat. Er komt een opstand (revolutie). Of een uittocht (ontsnapping). Een nieuwe beweging, met nieuw elan, komt op gang. En ook die zal vroeger of later weer vastlopen. Waarop..... enzovoort.
---------------------------------

Meer over Interne communicatie en samenwerking