Wat kunnen wij leren van de Belgen? - 7 tips

Ondanks het feit dat België nu al ruim 115 dagen zonder regering zit en dat we er graag grappen over Belgen maken, en de lokale flikken niet weten hoe ze het geld van geïnde bekeuringen moeten spenderen; kunnen we van onze Belgische commercanten leren. Het ritueel ‘lunchen' lijkt inefficiënt, maar schijn bedriegt.

Even met een klant lunchen; in Nederland vaak een broodjeslunch met melk, van een klein uurtje en het liefst met een opdracht in de zak van tafel. In België gaat het anders. Gisteren sprak ik een collega die onlangs van 13.00 tot 19.00 had geluncht met een Burgemeester. Inefficiënt hoor ik u denken, 6 uur maal €200 per uur en de lunch maakt €1500 aan kosten. Het gaat niet om de kosten maar om de baten. In deze Belgische setting ging het om waardevolle informatie waarmee een aanbesteding goed kon worden voorbereid en de kans op slagen werd hierdoor vergroot. Het hier niet om omkoping, maar om een aanbieder die er het nut van inzag om deze Burgemeester uit zijn jachtige habitat, waar hij continue werd gestoord, te verplaatsen naar een habitat van genoegen (Bourgondisch) en van een goed gesprek.

Een goed gesprek is het essentiële onderdeel van Belgisch lunchen. Bereid het voor, verdiep in uw gasten op persoonlijk en zakelijk vlak. Het is een win-win situatie, het gesprek moet gaan over het umfeld van uw gasten. Als een consultant zult u onderwerpen moeten aansnijden, soms uit interesse, soms vanuit verontwaardiging waarom gaan de dingen zoals ze gaan (een beetje brutaal mag), soms vanuit behulpzaamheid (help uw gast met haar problemen en kansen), maar nooit vanuit uw doelstelling. In zo'n 6 uur lunch, geeft de gast wel aan wanneer er een kwartiertje over de aanbesteding gesproken kan worden. Grijp dan uw kans en heb een A-zesje paraat en dan vloeit de informatie waarop u zit te wachten. Noteren is dan toegestaan, vragen ook, rapporten wisselen van hand. Na het intensief kwartiertje, gaat het weer tot de orde van de dag over; de volgende gang, goede wijn en een goed gesprek. Genieten van wijn hoort erbij, maar blijf waakzaam tot het kwartiertje der tijden aanbreekt, dan zult u moeten schakelen. En natuurlijk aan het einde van de maaltijd, schakelen in de auto (regel een BOB).

lunch tips à la Belgique!

- uitnodiging; formele uitnodiging met vermelding van het gezelschap en een exquise locatie. Een sterrenfeestje valt altijd goed in de smaak, maar belangrijker is het dat u de gast het naar de zin maakt met uw keuze, bel voor informatie met zijn secretaresse en houdt u aan de secretaresse spelregels.

- setting: ronde tafel (geen tafelhoofd problematiek), rustige en vertrouwde omgeving. Zorg voor alle randvoorwaarden; goede routebeschrijving, valet parking met wasbeurt, centrale ligging/bereikbaarheid e.d.

- bereid uw gesprek extreem goed voor en deel het gesprek op in parten: introductie, een persoonlijk onderdeel, complementaire netwerken, het umfeld van de business (strategie, markt, concurrenten, winst/omzet, klanten- en medewerkers werving, groei, trends etc.) en natuurlijk uw kwartiertje met ‘what's in it for me'.

- ben niet zuinig, uw wijn keuze kan de lunch verstoren. Mist u de kennis vraag naar de sommelier. Meerdere gangen zijn aan te bevelen, anders staat u na een uurtje weer buiten

- ben beleefd en gedraag u; tafelmanieren eroderen continu. Geef uw mobiel aan de receptiedame en vraag deze om boodschappen te noteren.

- blijf discreet, wat er aan tafel is besproken onder het genot van een Petrus, blijft binnenskamers

- tafelen en tafelconversatie is een kunst, maar gelukkig helpt oefenen; neem de tijd voor een goed gesprek zoals de Belgen doen.

Deze bijdrage werd u gepresenteerd door Christian ter Maat van Carevolution; organisatie- en management advies. Bijvoorbeeld voor sales-force vraagstukken en bestrijding van bureaucratie.
Eventbuzz blogs van Christian zijn hier te lezen.
Ter Maat publiceert ook op GekOpKlanten en ReplyToAll.

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

robert
leeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeuk!

Robert
Ellen
"Ben niet zuinig", "ben beleefd"...... Wat is er gebeurd met onze aloude gebiedende wijs "wees niet zuinig" en "wees beleefd"?
lowie van doninck
Heb dat al een aantal keren geprobeerd met een hoog rendement als resultaat. Het sociale contact wordt intenser en gemoedelijker en voorkomt de soms toch wat steriele zakelijkheid....
Eddy Janssen
Ik ben Belg, leid een consultancy bureau, en ga vaak met (Belgische) klanten of prospecten lunchen.
Indien u wil oefenen om met Belgen te gaan lunchen zoals beschreven door Christian, ben ik kandidaat. Ik ken de goede adressen, kan zelfs tips geven over wijn, tafelmanieren en andere onmisbare en essentiële ingrediënten.
Het moet dan wel met een echte Petrus zijn, en zes uur duren ! Persoonlijk nog nooit meegemaakt, maar waag uw kans !
ps. informeer toch maar even naar de prijs van een fles Petrus ...
Joris
Als Belg ben ik aangenaam verrast dat eindelijk eens één Noorderbuur een poging onderneemt om het lunchritueel bij ons, Bourgondiërs, aan een nader onderzoek te onderwerpen.
De persoon in kwestie krijgt alle lof, maar meteen ook dezelfde raad als die die hij z'n lezers meegeeft : blijven oefenen... toch nog een hele weg te gaan, hoor !
Hetgeen ik bvb. mis : lunchen is eerst en vooral genieten, daarna pas werken. Als het té goed voorbereid lijkt, kan je er donder op zeggen dat je gast dessert én koffie én wijn laat, want "dringend terug nodig op kantoor"...
luc
Als Belg moet dit artikel bevestigen: ook geldig in het service management maar dan wel pro-aktief om een vertrouwensrelatie op te bouwen zodat je optimaal kunt samenwerken in een eventuele crisis situatie. /Luc
Vandamme Geert
Nederlanders die willen oefenen kunnen met mij contact opnemen voor een rollenspel. Kosten op rekening van wie aanvraagt.
Jos Valkenburg
Lid sinds 2019
Ik ben het met de schrijver eens, maar wat niet wordt verteld dat in België "lunches" door de Belgische Staat mee worden betaald. Daardoor is het ook gemakkelijker dan bij ons in Nederland om zakelijk te gaan eten.
Ger de Bruijn
Lid sinds 2008
Beste Christian,
David Maister zei het al: "je niet declarabele uren bepalen je toekomst"
Een leukere manier om die te benutten zou ik even niet weten.
leuk artikel!
Hoe lossen de Belgen hun imago probleem op?
[...] De Belgen hebben een gezonde reputatie gekenmerkt o.a. door de gastvrije levensstijl en Bourgondische cuisine. En Nederlanders kunnen leren van de Belgen - 7 tips. [...]