Onbeschoftheid troef

Nederland krijgt zo langzamerhand de naam het meest onbeschofte land ter wereld te zijn Niet alleen in het verkeer, maar ook op straat en in de winkels. Het woord service wordt gelezen als servies: iets wat je gewoon kapot mag gooien.

 

Van de week ben ik bijna plat gereden omdat een automobilist dacht dat het rode stoplicht niet voor hem was bedoeld. Twee auto’s voor me reden de kruising al over toen hij met hoge snelheid tussen mijn voorganger en mij inschoof. Zowel de bestuurder voor me als ik toeterden om de man te wijzen op het feit dat er echt maar heel weinig ruimte was. Het resultaat: een opgestoken middelvinger. Hoe durfden wij hem tot de orde te roepen! En trouwens, die verdrijfvlakken zijn er ook alleen maar voor de lol: kijken hoever je langs een file door kunt rijden om er dan snel tussen te schieten..... dat je een ander daarmee een stuip bezorgt of een aanrijding veroorzaakt, ja, dag... dat is niet jouw probleem.
Ik heb een nieuwe bril met een zeer geavanceerd systeem: er zitten drie sterktes in. Dat zou erg prettig moeten zijn: dichtbij, middelver en veraf in één montuur. Ik had mijn twijfels en na een week weet ik het zeker. Ik word er gek van. Ik kan maar op één stand lezen, zie in het midden niet verder dan 40 centimeter en moet mijn hoofd zo ongeveer naar voren hangen om in de verte te kunnen zien. “Even wennen mevrouw", zei hij terwijl hij me misprijzend aankeek. Ja, zal wel. Ik wen nog een week en dan is het terug naar af. Heel veel geld voor zo weinig comfort.

Een vriend van een vriendin is uit het buitenland op bezoek. Hij is hier voor het eerst en maakt een rondreis door Nederland. Twee maanden lang trekt hij van provincie naar provincie en van stad naar stad. Ik sprak hem toen hij hier een maandje was en vroeg hem wat hij van Nederland vond. “Jullie hebben een mooi land, maar het is ontzettend vol en vies. Iedereen gooit alles zomaar op de grond. En weet je wat me nog het meest opvalt”, sprak hij, “Dat mensen hier zo onbeschoft zijn. Echt, heel opvallend onbeschoft tegen elkaar. Het lijkt wel alsof niemand zich nog om een ander bekommerd of gewoon simpelweg de fatsoensnormen in acht wil nemen. En jullie winkels, jeetje, als de medewerkers bij ons (Zweden) zo onfatsoenlijk waren dan lagen ze er sneller uit dan ze konden nadenken. En jullie treinen, het lijkt wel of alles daar is toegestaan.”
Hij vertelde dat hij in een trein zat waar ongeveer tien jongelui zo hard aan het praten en gillen waren en twee een telefoon hadden waar zo luid muziek uit kwam, dat hij en een medepassagier van ellende maar op de klapstoelen bij de deur waren gaan zitten.

Heftige zaken. Hadden we hier nu maar eens een ministerie voor.

 

 

 

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

dervaux nathalie
waarden en normen zijn héél tolerant , tot je beseft dat het eigenlijk allemaal 'consumptie' waarden zijn. Instant gevoelens zijn primeur geworden. Ik leef vrij vaak in mijn buurland, zo een 50 km van de grens. Ik steek vaak die grens over maar ben altijd blij dat ik terug in mijn Belgenland ben, waar tolerantie vrij hoog is.
Ik wil me niet uit spreken of het hier of daar beter is, alleen ben ik er ervan overtuigd dat Nederlanders minder moeten praten , maar meer doen. Al doende leert men, oefening baart kunst./
Rosanne
In de rij achter de kassa in de supermarkt...
De kassiere overlegt met het meisje dat de aardbeien- en gebakkraam bemant:

- "Weet je het al van de aardbeien?"
- "Nee, wat dan?"
- "In de winkel zijn ze duurder dan bij de kraam, maar dat komt omdat het een andere soort is. Dus dat ze aan een andere boom groeien ofzo.. Maar dan weet je dat, voor het geval 'ze' gaan zeuren."

Ik voel me enigszins aangesproken en ben enerzijds beledigd: ik hoor immers bij 'ze', die zich misschien ook afvraagt waarom de aardbeien anders geprijsd zijn, dit aan de kassiere vraagt en dan dus klaarblijkelijk meteen zeurt.

De dom- en onwetendheid (lees: aardbeienboom) van de kassiere krijgt anderzijds echter de overhand, en daar moet ik dan ook wel weer om lachen.
Maar ik ben het ermee eens dat winkelpersoneel in Nederland zich ronduit onbeschoft kan gedragen.
Robert Kroon
Zeg Rosanne, ik adviseer je toch eens mijn boek te lezen " Wij pikken het niet langer" want daarin kun je lezen wat je moet doen tegen onbeschoftheid.

groet

Robert Kroon
www.fullcircle.nl