Met het probleem van het tandartsentekort zijn er tandartsen die denken dat ze koning zijn. Of eigenlijk zelfs God. Mijn tandarts is een brave man. Het probleem is dat zijn vrouw denkt Godin te zijn. Ik zou haar nou graag eens een lesje serviceverlening cadeau willen doen.
Godin roept met veel vertoon iedereen tot de orde die de euvele moed bezit om 10 seconden (echt waar!) later binnen te komen dan gepland. Ze dreigt de zondaar met luide stem, daarbij de volle wachtkamer negerend “volgende keer moeten we maatregelen nemen hoor.”
Als een kleuter van 5 gaat de voor schut gezette patient de behandelkamer in.
Ik heb een kroon die na tien jaar tekenen van slijtage vertoont. Bij de vraag om een kostenraming plant Godin er gelijk een afspraak voor een nieuwe kroon aan vast. Ik vertel haar dat ik nog niet heb besloten maar slechts wil weten wat het kost. “Geeft niet, dan kunt u de afspraak gewoon annuleren”, zegt ze.
Ik kon de afspraak niet nakomen en bel af. Dat blijkt niet zo eenvoudig. “En wanneer denkt u dat u dan wel kunt”, snibt ze. Waarschijnlijk ziet ze de nieuwe tafelkleedjes voor haar boot door het annuleren in rook opgaan. “Dat weet ik nog niet, ik bel nog wel even na de vakantie”, antwoord ik. “Maar dat gaat zomaar niet, u moet een nieuwe kroon en daar moet u nu een afspraak voor plannen”, bitst ze.
“Ik moet helemaal niets”, zeg ik, enigszins verbouwereerd. Godin geeft niet op en zegt dat ik zeker wel een nieuwe kroon moet. Ik leg haar uit dat het sowieso al mijn eigen idee was en dat ze me zelf had gezegd dat ik kon annuleren. Ze hangt op met een kort “nou, dan moet u het zelf maar weten.”
Twee weken geleden! viel er een stukje vulling uit mijn kies. Ik bel op voor een afspraak want ik wil op mijn vakantie niet met kiespijn rondlopen. De eerstvolgende mogelijkheid voor een afspraak is eind juli. “Dan ben ik op vakantie”, zeg ik tegen Godin, die daarop vertelt dat ik dan pas half augustus terecht kon.
Een paar dagen later: weer een klein stukje vulling eruit. Ik bel weer en vraag of ik eerder kan komen. De enige dag dat ik die week niet kan is donderdag. Ze heeft het ‘druk’. Een uur later belt ze terug: donderdag heeft ze een gaatje.
Ik word een beetje pissig. “Dat heb ik ook, maar de enige dag dat ik niet kan is op donderdag, dat had ik dus al gezegd.” Ze is vastbesloten: de enige mogelijkheid is dan de afspraak voor half augustus.
Ik ben dus nu op zoek naar een andere tandarts. Niet om hem, maar om zijn vrouw die voor geen meter snapt dat ook in de gezondheidszorg de klant een keus heeft. Dat service niet alleen geldt in een winkel, maar ook als het gaat om tandartsen. Tekort of niet, zo’n houding zou nou eens afgestraft moeten worden. De enige keus die ik heb is weggaan en dat vind ik eigenlijk te gek voor woorden.
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>
En juist die omhooggevallen *#@%$
cc'tje naar je tandarts gestuurd?
Sterkte.
Eduard
Ik herken niets van je ervaringen. Misschien zou een cursus law of attraction wel helpen.
Wat je denkt, trek je aan.
Helaas geldt dit voor een aantal medici. Het moet wel gezegd dat de goeden (want die zijn er ook!), lijden onder de kwaden.
http://www.volkskrantblog.nl/bericht/26418
Verder maak ik gelukkig heel veel leuke dingen mee. Trek ik aan denk ik....
Ja Sara, je bestelt je eigen ellende, dat weten de meesten hier, dus waarom die sneer? :-)
Het lijkt toch op een column? Als Madeleine het als voorbeeld had aangehaald (gehoord van...) en er dan een les aan had geplakt had je hem waarschijnlijk wel verteerd.
Wat zou jij in een soortgelijke situatie gedaan hebben?
In afwachting!
Groet, Eduard
Klachten over tandarts nemen toe
Steeds meer Nederlanders hebben klachten over de tandarts. Dat blijkt uit een inventarisatie bij regionale patiëntenplatforms. Het programma NOVA bracht de cijfers naar buiten.
Vooral in grote steden zijn patiënten ontevreden. Ze klagen bijvoorbeeld over behandelingen die onzorgvuldig of onnodig zijn. En ook over tandartsen die niet goed Nederlands spreken of het ontbreken van een klachtenregeling.
De Nederlandse Maatschappij ter bevordering van Tandheelkunde opent in juli een kwaliteitsregister op internet met de namen van tandartsen die voldoen aan de normen van de Maatschappij.
Publicatiedatum: 18 mei 2007
Bron: www.nos.nl
Zonder iets af te willen doen aan bovenstaande ervaringen wil ik toch graag reageren op dit artikel. Let wel ik bedoel geenszins dat iets van mijn beweringen op bovenstaande van toepassing zijn!
Ik heb ook ervaring als assistente van een tandarts. Natuurlijk staat behulpzaamheid, service en aandacht hoog in het vaandel. Er zijn echter ook andere kanten te belichten. Je wilt niet weten hoevaak er, bij voorbaat al, gescholden wordt aan de telefoon, hoeveel mensen er, zonder afbellen, gewoon niet op komen dagen en hoeveel mensen verwachten dat alles precies volgens hun wensen gedaan moet worden.
Het feit blijft dat de tandarts maar 1 paar handen heeft en iedereen volle aandacht en een goede behandeling wil geven. Dit betekent dat er soms niet aan alle wensen voldaan kan worden. We proberen dit altijd uit te leggen, helaas komt het steeds vaker voor dat de patienten hier geen begrip voor hebben en dat is jammer. Zoals eerder vermeld blijft het een samenwerking welke op wederzijds begrip, respect en vertrouwen is gestoeld. Om als koning te worden behandeld dien je zelf ook met respect te handelen.
Acht weken wachten op het vullen van een gaatje kan echt niet. Mijn tandarts heeft ook lange wachttijden maar een klacht is een klacht. Daar moet naar gekeken worden. Andere tandarts zoeken Madeleine....
Volgens mij hadden we dezelfde tandarts. Zijn vrouw vertelde ook elke keer op dat belerende toontje dat ik op tijd moest komen. En toen ik daar om 8 uur stond, kwam de tandarts een kwartier te laat.
Ik heb toen ik binnenkwam bij mijn nieuwe tandarts meteen verteld wat ik van hem verwacht. Kon hij zich helemaal in vinden en hij heeft me nog niet teleurgesteld.
Ook ik vind dat een tandarts een gewone ondernemer is en dat hij net als de rest van ons zijn best moet doen om klante tevreden te houden.
Ik ben zelf al 32 jaar tandarts en ik geef je groot gelijk. Het probleem is in het kort dat de betreffende collega niet met zijn vrouw moet werken. Het is een probleem wat veel voorkomt. Verder is het de voortschrijdende commersialisering die te weinig afstand schept tussen de indicatie en de beloning. Dit zal als we zo door gaan een steeds groter probleem worden.
Het enige wat je kunt doe is een andere collega zoeken, want het opvoeden van zijn vrouw lijkt mij een moeizaam traject.
Ik ben tandarts. Mijn vrouw zit (gelukkig) niet aan de balie, noch telefoon. Sterker nog, ze bemoeit zich niet met de praktijkvoering. Dat is misschien al een hele geruststelling!
De wachttijd waarover jullie spreken is voor mij en veel van mijn collega's een groot probleem. Wij willen uiteraard de patiënten het liefst zo snel mogelijk behandelen. Het tekort aan tandartsen in bepaalde regio's in Nederland resulteert helaas in dit soort wachttijden. Bij mij in de praktijk is dat wel 12(!) weken geweest! Wel proberen we mensen met klachten als pijn, uitgevallen vullingen etc. eerder te zien door ze bijvoorbeeld de mogelijkheid te bieden een (mobiel) nummer achter te laten, zodat ze bereikbaar zijn op momenten dat andere mensen ( aangekondigd of niet ) niet op komen dagen en deze plekken dan in kunnen nemen. De praktijk leert dat ze vaak in dezelfde week nog aan de beurt zijn. Voor mensen met acute pijn werken we natuurlijk gewoon wat langer door. Soms is het nodig daar anderen voor af te bellen die dat, na enige uitleg, ook bijna allemaal begrijpen en aanvaarden. De werkdruk die deze drukte het tandheelkundig team geeft wordt wel eens over het hoofd gezien. Tandartsen en ook medewerkers zijn net mensen! In de toekomst zullen de meeste tandartsen proberen de wachttijden te reduceren door efficiënter te behandelen met meerdere behandelkamers. De extra opgeleide assistentes voeren meer werkzaamheden uit aan de stoel en ook de mondhygiëniste krijgt een veel groter aandeel en takenpakket (voorkomen is beter dan genezen), waardoor de tandarts meer tijd heeft daadwerkelijk te behandelen.
Uit de reacties (uitgezonderd die van Anja)wordt mij duidelijk er weinig tot geen bekendheid is met de situatie van de Tandzorg op dit moment... Als er geen haast is (kroon)dan verwachten we van de tandarts dat hij ondernemer is, maar als er pijn kan onstaan (gaatje) dan is hij zorgverlener! Dit is alleen verenigbaar met een strakke planning waarin dagelijks ruimte wordt vrijgepland voor spoedgevallen. En voor spoedgevallen maak je als patient ook vrij(!), je wilt je gaatje gevuld hebben, of niet...
Ik snap de tandarts uit het voorbeeld en het heeft in mijn ogen niets te maken met een gebrek aan service, het is een gebrek bekendheid met de situatie bij de patient. Om dit op te lossen moet de tandarts beter communiceren!
Ook wij konden ons niet echt aan de indruk onttrekken dat we het vervroegde pensioen van deze ondernemer zwaar aan het financieren waren.Later bleek dat velen ons reeds waren voorgegaan... snap werkelijk niets van haar houding... en idd hij is een prima vent....
Toen na mij mijn vrouw uit de badkamer kwam, hield ze een flinke bonk composiet omhoog, met de stelling die komt bij jou vandaan. Omdat ik niks had gemerkt bij het poetsen, schreef ik de bonk aan haar toe. Die strijd was snel verloren, een nadere inspectie met spiegeltje leverde, een kies op die nog nauwelijks die naam mocht hebben.
Om 8 uur gebeld met de assistente, en ik kon om 10 uur komen. Op mijn sombere voorspelling het is niet veel meer, antwoorde hij monter, ik maak er nog wel wat van, en dat heeft hij keurig gedaan. De naam van mijn tandarts is Jeroen Koning. Dus de tandarts is Koning.
Wel ben ik me inmiddels aan het orienteren naar welke andere, wel hulpverlenende tandarts ik kan gaan.
Heb hetzelfde ondervonden bij mijn tandarts.
Tandarts is ok maar zijn ass. is echt een hork.
Ben het ermee eens dat zijn tijd geld kost maar met welk gemak ze hier kosten voor in rekening brengen vind ik een schande.
Wel ondernemer zijn maar geen risico hebben/nemen.
Ook wij zijn zelfstandig ondernemer die bestaan van afspraken met klanten.
Wat denkt u als ik klanten een rekening ga sturen voor het niet afbellen of afzeggen van een afspraak dan gaan ze gewoon naar een ander.