Holle service-kreten missen het doel

Een klant beleving bestaat uit een totaalbeeld van een aantal opvolgende ervaringen. Als Customer Experience fanaat vind ik het dan ook fantastisch als een merk een belevenis als belofte uitspreekt.

Onlangs was ik in Wenen voor een zakelijke trip. Voor de keuze van het hotel had ik niet veel tijd genomen om mij te oriënteren. Over het Internet koos ik een hotel op basis van de volgende eigenschappen: vlakbij het centrum, met parkeergelegenheid, betaalbaar, gratis Wifi verbinding en algemene indruk van het hotel. Normaliter kijk ik op de sites van Zoover en Tripadvisor om de belevenis van ervaringsdeskundige gade te slaan, maar daar nam ik niet de tijd voor.

Bij aankomst parkeerde ik de auto voor het hotel. Mijn eerste indruk deed ik op bij binnenkomst: prima. Dit is belangrijk bij een Customer Experience belevenis want beginnen met een negatieve ervaring wil nog wel eens doorijlen en mensen kritischer maken.

Eenmaal op mijn kamer viel mijn oog direct een kaartje op mijn kussen. Een boodschap van het hotel: “Your smile is our job”. En fantastische boodschap en belofte tegelijkertijd. Mijn stemming was gelijk vrolijk. Maar ook ging mijn verwachting gelijk met 20% omhoog, ik was benieuwd hoe dit hotel mij zou gaan verrassen!

Ik ging terug naar beneden om mijn auto te parkeren. En een tweetal opeenvolgende teleurstellende gebeurtenissen in het hotel wisten mij eerder doen huilen dan lachen. Ten eerste het parkeren: De dame aan de receptie maakte mij duidelijk dat de garage maar 9 minuutjes lopen van het hotel. Ze had al een plattegrondje voor me klaarliggen. Ten tweede het Internet: dit bleek niet te werken, een probleem waar de receptie van wist maar niet kon zeggen wanneer dit werd opgelost. Ik vroeg de dame bij de receptie op welke manier ze mij weer aan het lachen zou gaan krijgen maar daar had ze helaas geen antwoord op.

Er schuilt een enorm gevaar als je iets beloofd, je moet het namelijk ook daadwerkelijk waarmaken. En om een memorabele ervaring te creëren zul je de verwachting moeten overtreffen. Dit hotel beloofd een mooie belevenis maar kon het niet waarmaken. Daarom is mijn stelling: Underpromise and overdeliver. Belofte maakt schuld en beloof liever iets minder dan je daadwerkelijk waar kan maken dan is de verwachting overtreffen ook eenvoudiger.

Uiteraard heb ik verder een hele nuttige en fantastische tijd doorgebracht in Wenen.

Ronald de Jong

Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden

50% korting op een Pro-abonnement 

Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >> 

Leen de Waal
Verondersteld 'underpromise and overdeliver' niet dat een klant nooit zal leren, m.a.w. voortaan altijd meer verwacht dan dat je belooft, gebaseerd op eerdere ervaringen? (zie o.a. Zeithaml/Bittner -ServQual, en Gronroos). Kortom waar is het aloude gewoon doen wat je beloofd hebt. En als je dan af en toe echt(!) onverwacht de klant verrast, prima!
F Brilman
Lid sinds 2019
Mooi verhaal. Reactie op Leen de Waal: Gecreerde verwachting overtreffen met gedrag doe je door slimme details niet door meer, beter, langer, etc. Voor elkaar hebben wat je belooft én iets extra's dmv slim gedrag van je medewerkers die dat leuk vinden om te doen, omdat ook hun verwachtingen door leidinggevenden worden overtroffen.
Walther Ploos van Amstel
Lid sinds 2019
Dit maken we vaak in hotels mee... te vaak. En je start dan verkeerd je weekend en 'things only get worse'.
m maat
Bij zoveel taalfouten zakken je verwachtingen...
Marcel Wiedenbrugge
Lid sinds 2019
Hoe valt mij op dat ondanks web2.0, micro segmentatie, intelligente systemen, datamining en allerlei andere pogingen om het de klant naar de zin de te maken, het toch vooral de eenvoudige dingen zijn die er werkelijk toe doen. Zoals goede en betrouwbare klantenservice: zeggen wat je doet (gaat doen), doen wat je zegt en daar vooral ook consistent in zijn.  Verplaats jezelf eens in de positie van de klant - hoe moeilijk kan het zijn?
Leen de Waal
Helemaal eens met de reactie van Frank Brilman; is in essentie niets anders wat ik probeerde te zeggen; het 'slimme gedrag' wat je omschrijft is in dat geval 'gewoon' geinstitutionaliseerd in je dienstverlening, en daarmee onderdeel van de verwachtingen van de klant geworden, als jouw mensen betrokken raken bij wat ze doen zal dat uiteindelijk op de hele organisatie en haar klanten uitstralen, en komt alles 'in flow'. . . Wat wel cruciaal is, is dat 'slim' oprecht en intrinsiek is, en niet een 'kunstje'; kortom authenticiteit, en niet de klant willen 'foppen'. Blijft overeind dat als je op een betrokken manier meerwaarde levert, klanten dat ook gaan verwachten, en als je dat dan volhoudt, wordt je outperformer. Overigens wat betreft de reactie van Marcel betreft, je laatste zin is volgens mij essentieel het gaat om de mensen en hun gedrag in (klant)interacties. En inderdaad de systemen waar je mee begint zijn hooguit ondersteunend en instrumenteel, als je niet, zoals Frank ook zegt, de mensen in de organisatie 'mee' hebt, blijft het allemaal drie keer niks.