Futurefood 1: "Koeien zijn altijd aan de diarree”

Dat is slechts één van de opmerkelijke uitspraken die gisteren gedaan zijn tijdens de eerste futurefood sessie, een nieuw culinair evenement in Nederland. Tijdens een actief panelgesprek, waarbij alles draaide om de toekomst van pure en eerlijke voeding, gingen acht food-&drink- experts de discussie aan met elkaar en met producenten, retailers en journalisten.

“Koeien zijn eigenlijk altijd aan de diarree. Een gezonde koe legt geen ‘vlaaien’, maar drollen.” Deze uitspraak van kaasexpert Betty Koster, één van de negen panelleden, slaat op het feit dat koeien zo veel ongezond krachtvoer krijgen, dat ze geen normale ontlasting meer hebben.
Tijdens de eerste futurefood sessie in de keuken van Keizer Culinair in hartje Amsterdam kwamen nog veel meer opmerkelijke zaken aan het licht. Wist u bijvoorbeeld dat u maar één keer in de maand gekweekte zalm mag eten omdat deze vis vol zit met antibiotica? Of wat dacht u van sprinkhanen als knapperige snack? Onsmakelijk? Toch is deze gezonde en eiwitrijke delicatesse de voorloper van de door ons geliefde, maar ongezonde chips.

Eigen verantwoordelijkheidsgevoel
futurefood gaat dieper in op puur en eerlijk eten en brengt naast opvallende feitjes ook belangrijke punten van aandacht boven tafel. Zo bleek uit de twee uur durende discussie dat de consument best bereid is om gezonder te eten, mits deze producten wel snel en gemakkelijk te verkrijgen zijn voor een schappelijke prijs. De perceptie dat duurzaam eten duur is moet omgedraaid worden, vindt Sarriel Taus, eigenaar van restaurant Fifteen. De gangbare massaconsumptiegoederen zijn juist te goedkoop! Het is de taak van zowel de retailers, producenten, boeren, scholen, media als consumenten zelf om tot dit inzicht te komen. De algemene boodschap van de sessie luidde: vertrouw op je eigen verantwoordelijkheidsgevoel en streef samen naar een gezonder mainstream eetpatroon en aanbod.

Over futurefood
futurefood wordt georganiseerd door Kroon op het werk, het communicatiebureau dat zich heeft gespecialiseerd in eten en drinken, en kookschool Keizer Culinair. Tijdens dit culinaire onderonsje wordt er niet alleen gepresenteerd, gediscussieerd en uitgewisseld, ook geuren en smaken worden met eigen neus en mond ervaren. futurefood kent vier edities per jaar en bestaat iedere keer uit een andere samenstelling van smaakdeskundigen en experts die alles weten over duurzaam eten. Aan de paneldiscussie van 26 januari jl. namen deel; groente- en fruitdeskundige Walter Abma, watersommelier Peter de Vos, zeevruchtenkenner Marcus van den Noord, kenner van eerlijk vlees Jan Splinter, biologisch broodbakker Henk Smit, kaasexpert Betty Koster, arts en acupuncturist Woentjoen Lie en Maartje Stuive van Keizer Culinair. Bekend spreker Arko van Brakel nam de rol van tafelheer op zich.

Initiatiefnemer Robert Kroon over futurefood:In Nederland is veel kennis over eten&drinken en het is tijd om van elkaar te leren. Elkaar te inspireren! We merken steeds vaker dat er vanuit de markt behoefte is aan goede en heldere informatie over eerlijke en pure voeding. Met behulp van futurefood willen wij stukje bij beetje meer inzicht krijgen in dit veel besproken onderwerp.’

De eerste editie van futurefood bleek meteen al een groot succes. ‘Het was een informatieve bijeenkomst’, aldus Marlies Batelaan, culinair redacteur bij Libelle. Sarriel Taus van Fifteen Amsterdam heeft zelfs aangeboden om de volgende sessie te laten plaatsvinden in zijn restaurant. Deze zal zijn op dinsdag 25 mei 2010.

Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden

50% korting op een Pro-abonnement 

Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >> 

Abonnementkeuze
Enorm goed initiatief. Meer bewustzijn op dit gebied kan alleen maar ten goede komen van gezonde en diverse voeding. En een 'betere wereld' niet te vergeten.
Ook andere branches zouden een voorbeeld kunnen nemen aan dit soort initiatieven. Er wordt nog zoveel onbewust verkeerd gedaan.
En dat van die koeien vlaaien... Tjah, dat wist ik ook niet ;)