Bij alle presentaties die ik in het land geef, ruim 100 per jaar, vertel ik vooral datgene wat iedereen in de zaal eigenlijk al weet. Ik realiseer me dus goed dat ik in 'open deuren' doe. Gelukkig voor mij zit vrijwel iedereen daar op te wachten. Bezoekers aan seminars, congressen en allerlei andere soorten bijeenkomsten weten namelijk wel hoe het moet. Ze doen het alleen niet. En dus blijf ik maar vertellen wat ze eigenlijk al weten.
Een ondernemer die klaagt over zijn concurrenten maak ik meteen duidelijk dat hij die concurrenten dan ook maar niet had moeten uitkiezen. Door scherp te kiezen voor onderscheidend vermogen bepaal je namelijk zelf wie je concurrenten zijn. Ondernemers, managers en marketeers moeten zich veel vaker afvragen hoe onderscheidend ze eigenlijk zijn van concurrenten. En in de praktijk is het daar slecht mee gesteld. Hoe dat komt? Iedereen is gek op euro's. En iedereen denkt dat, door niet te kiezen, er erg veel mogelijkheden zijn om euro’s naar zich toe te trekken. Terwijl het omgekeerde het geval is.
Wie niet kiest zal ook niet worden gekozen. Het gevolg is dat je veel meer moeite moet doen om van je diensten of producten af te komen. Op het jaarlijkse marketingcongres in Groningen stelde Peter Leeflang, hoogleraar marketing aan de Rijksuniversiteit Groningen, dat marketeers weinig leren van hun fouten. ‘Als een reclamecampagne van twee miljoen euro niet werkt, lukt het met drie miljoen ook niet. Maar we doen het wel. Van veel prijspromoties weten we dat die op de langere termijn niets opleveren. Maar we doen het toch’. Leeflang stelt ook nog dat marketeers niet lezen en te weinig meten.
Leeflang merkt op dat hij regelmatig wordt geconfronteerd met marketeers die erover klagen dat marketing niet serieus wordt genomen. Wat gaan we daar met elkaar aan doen?
Welke open deur gaat u deze week eens bij uw directie of management onder de aandacht brengen?
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>
De automobiel branche.
Ik ben daar werkzaam als kwaliteitsmanager en als manager op de afdeling verkoop.
In deze branche maar specifieker bij dit automerk is het al jaren de gewoonte om de potentiële klant niet zelf te benaderen maar pas te reageren als deze in de showroom staat. Het gaat zelfs zo ver dat wanneer een verkoper het idee heeft dat hij al genoeg gedaan heeft hij de klant ook niet zal benaderen. Naast dit leeft er een ander rigoureus probleem. Het afraffelen. Mocht de verkoper zich zelf er toe kunnen zetten om een klant te begeleiden in het aanschaffen van een auto dan is deze klant na het zetten van zijn handtekening gedegradeerd (weg gedelegeerd) naar de afdeling after sales. Terwijl de bestelde auto nog geleverd moet worden. De luiheid, nalatigheid en slordigheid die deze afdeling teweeg brengt is bekend bij de verkoopmanager die hier zelf een boventoon in voert. De directeur laat dit al jaren gewoon doorgaan. Terwijl hij de afdeling after sales wel op hun falie geeft mocht daar iets goed fout gaan. Elke week breng ik de directeur op de hoogte van het reilen en zeilen van de verkoopafdeling. In het bijzonder wat er de afgelopen week voor verbetering vatbaar was. Dat is elke week een open deur. En dit gaat al jaren zo. Helaas met een weinig aan verandering. Open deuren genoeg dus in dit bedrijf.
http://dealerpages.volvocars.se/nl/nl/dealerpages/564/436F6E74616374706572736F6E656E205665726B6F6F70.asp