Wat is de motivatie achter het versturen van kerstkaarten?

Geloof het of niet – de kerstkaart is nog steeds het meest populaire schrijfmiddel in Nederland. Ongeveer 90% van heel Nederland verstuurd  kaarten. Maar waarom verstuurd men een kerstkaart? Wat is de achterliggende gedachte? Worden kerstkaarten verstuurd uit altruisme (behulpzaam zijn met geen eigenbelang), uit plichtgevoel, uit het zogenaamde eigenwaarde gevoel, of heeft het meer te maken met tradities?

Altruisme
Wanneer mensen kerstkaarten versturen uit altruïstische motivaties, betekent dat je het doet omdat je onbaatzuchtig bent, met andere woorden, het is het exacte tegenovergestelde van egoisme. Ik denk persoonlijk niet dat iemand kerstkaarten verstuurd onder deze motivatie omdat ik geloof dat mensen er iets hopen uit te krijgen in de vorm van een bedankje via de telefoon of een kerstkaart.

Plicht gevoel
Mischien verstuurd het merendeel kerstkaarten uit een gevoel van plicht. Vaak komt het voor dat mensen verre familieleden of kennissen een kaart vergeten te sturen. Wanneer ze daarachter komen kunnen ze zich daarvoor schamen en kan, in de ergste geval, het contact verstoren. Vandaar dat er ook veel tijd besteden kan worden aan het bij elkaar krijgen van alle namen, adressen en het ervoor zorgen dat er niemand wordt overgeslagen.

Eigenwaarde gevoel
Wanneer je een kaart stuurt hoop je ook een kaart terug te krijgen van die persoon. Dus met andere woorden zou het je eigenwaarde beschadigen wanneer je geen kaart krijgt van iemand waarvan je dacht er wel een te krijgen. Daarom kan het zo zijn dat mensen kerstkaarten versturen om hun eigenwaarde te beschermen. Daarnaast is er ook nog een andere vorm van eigenwaarde. Mensen kunnen kerstkaarten versturen om hun eigenwaarde juist te versterken door extra mooie kaarten kopen en ervoor te zorgen dat die van hen het meeste opvalt.

Tradities
De laatste “motivatie” en het meest “voor-de-hand-liggende” heeft te maken met tradities. Het woord traditie wordt gedefinieerd als “gebruiken en gewoonten die van de ene generatie op de andere worden doorgegeven”. Eeuwenlang versturen we al kerstkaarten dus iedereen is ermee opgegroeid. Vandaar dat er misschien ook niet wordt stilgestaan bij verschillende motivaties die een rol zouden kunnen spelen bij het versturen van kerstkaarten omdat het een gewoonte is geworden.

Een ding is zeker, ongeacht welke motivatie men dan ook mag hebben, kerstkaarten zullen populair blijven en men zal kerstkaarten blijven versturen.

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

Gert
Is dit onderwerp belangrijk?
Hoe schrijf je verstuurd? Volg eerst een cursus spelling Nederlandse taal!
Chris Steijger
Lid sinds 2019
Ik ben het eens met Susanna Cha :
De kerstkaarten c.q. nieuwjaarwens is en blijft populair en is een methode om wat van je te laten horen op het juiste moment.

Het versturen van de "traditionele" kerstkaart is volgens mij een manier om erkentelijk te zijn naar familie, vrienden, kennissen en relaties.
Deze wijze van groet overbrengen heeft zeker een meer waarde.

Hiermee de kerstgroet van Chris Steijger aan de lezers van Managementsite. .
Jessica
Er is een zó voor de hand liggende reden, en toch slaan de meeste schrijvers van "waaromtochdiekerstkaartenstukjes" die over. Kerstkaarten zijn een manier om een contact warm te houden. Vrienden en familie die je niet vaak ziet, maar die je toch niet helemaal uit het oog wilt verliezen. In de dagelijkse hectiek komt het er vaak niet van om het contact echt goed te onderhouden, een kerstkaart betekent "ik denk nog aan je, je hoort nog steeds tot mijn kring".