Philips was vanaf zijn oorsprong tot aan het begin van de jaren tachtig een lerende organisatie die continu groeide en uiteindelijk zelfs tot een gediversificeerd conglomoraat uitgroeide. Toen deze constellatie tot grote problemen leidde, werd Operatie Centurion opgezet om het bedrijf te saneren en terug te brengen tot een Electronisch Concern. Na jaren van saneren heeft dit nu geleid tot een bedrijf met nog maar eenderde van de oorspronkelijke werknemers ( grofweg van 360.000 naar 120.000 ) en een omzet die is gehalveerd en blijft steken op grofweg 25 miljard Euro.
Het lijkt er sterk op dat Philips sinds Operatie Centurion geen lerende en groeiende organisatie meer is en is blijven hangen in het kostenparadigma. Tekenen dat Philips te maken heeft met zogenaamde leerstoornissen zijn de vel...
Het is in zekere zin niet anders dan de ING discussie waar bonus-regels blind gevolgd worden (compliance is een vorm van efficiëntie) maar niet wordt gekeken of het ook goed (effectief) is. Eigenlijk een direct gevolg van de regeldruk door overheden en de beurs die ervoor zorgen dat stabiliteit, compliance en korte termijn heersen. Daardoor gaan de handen op elkaar als een conjunctuurgevoelige chipdivisie wordt verkocht met als enige reden dat Philips een stabiel bedrijf moet worden. Een visie op de toekomst wordt in het huidige klimaat niet op prijs gesteld. De grote bedrijven worden “geleid” door boekhouders en juristen. Als ze het van oorsprong niet waren, zijn ze het geworden.
De-vijand-zit-buiten gedachte: duidelijk. Het is al weer enige jaren geleden toen ik als interim-manager (op operationeel niveau) te maken kreeg met Philips. Boonstra was aan de macht maar de problemen bij Philips werden nog met regelmaat in de media besproken. In mijn eerste week hing ik, om de echte informatie boven te krijgen, dikwijls uit bij de koffiemachine. Wanneer ik vroeg wat de oorzaak van de problemen was, werd zonder uitzondering gewezen naar die stomme klant die maar niet begreep hoe geweldig de producten van Philips waren.
Bij ING zijn politiek maar ook klanten de vijanden. En denk ook aan de Youp actie tegen de helpdesks. Bij grote bedrijven lijkt deze houding eerder regel dan uitzondering.
Er wordt terecht gewezen op operatie Centurion. Feit is natuurlijk wel dat de heer Timmer in die tijd hard moest snijden om Philips niet te laten omvallen. Het was crisis.
Maar ook moet er waardering zijn voor het werk van de heer Boonstra. Hij heeft niet alleen gesaneerd, hij heeft ook veel inspanning gestoken in een meer klantgerichte cultuur. Denk aan de “Let’s Make Things Better” campagne met vooral veel interne opvolging. In de tijd van Boonstra was er inderdaad een mentaliteitsverandering waar te nemen. Heel knap gedaan van Boonstra die daarvoor de confrontatie niet schuwde en daarvoor te weinig waardering kreeg.
Het lijkt erop dat Philips nu weer in handen is van de moderne CEO: de visieloze spreadsheet manager, met MBA uiteraard, die vooral oog heeft voor de kosten en de regels. Gevolgen zijn Tayloriaanse specialisatie met centralisatie en interne gerichtheid. Jammer.
Het is een probleem van de westerse wereld in het algemeen, niet alleen van Philips, ING, T-Mobile, General Motors, etc. Dat maakt de situatie buitengewoon zorgelijk.