De frustratie als zelfsturing MOET werken

Cases · Columns

Omdat zelfsturing nog steeds hip is, MOET het werken als je eraan begint. Maar laten we eens onderzoeken in welke fuik je kunt belanden als je niet vanuit een visie, maar vanuit een ontstane situatie aan het experimenteren gaat.

Voorbeeld

Een kleine zorginstelling besluit bij een team zelfsturing in te voeren. Het team bestaat uit ongeveer 15 medewerkers. De vorige teamleider heeft heel erg veel schade aangericht. Mensen geschoffeerd en ‘exposed’ ten overstaan van de hele groep. Sommige medewerkers waren haar liefjes en anderen precies het tegenovergestelde. Toen het echt onhoudbaar was en twee medewerkers ziek thuis zaten zijn een paar medewerkers naar de directie gestapt met de melding dat het echt niet meer kon. Een half jaar later was de leidinggevende weg. Wat nu? Een ding was duidel...

Erik Borgers
Wat een prachtige beschrijving en case. Zelf ben ik daarom blij met een zelforganiserende methodiek als Scrum, waar inderdaad een liefdevolle SM specialist is die het team laat groeien en een PO die capabel is met het MT te dealen kan zeggen, “zo gaan we het doen” (alhoewel het subtieler ligt). Voor mij een inspiratiebron.
Jacqueline Hospers
Hallo Erik, Dank je wel voor je reactie. Ik ben benieuwd naar die liefdevolle SM specialist. Ik heb misschien de verkeerde associaties?
Jacob van der Wal
Lid sinds 2019
Mooi! Dat dit artikel in de Top 5 colums van Management Site staat.
Jammer! Dat het een case betreft waar zelfsturing "meer energie kost dan het oplevert".
Vanuit het oogpunt van een expért-leidinggevende :-)
Al zijn de symptomen ("wat ging er mis") herkenbaar.
En "is it not possible to get rid of power-over, it 's a natural human tendency", aldus Mary Parker Follett.
Ben ik benieuwd naar de rol van het adviesbureau.

Meer over Zelforganisatie en zelfsturende teams