Foppe de Haan is na een carrière als trainer van eredivisieclub SC Heerenveen, en na enkele uiterst succesvolle jaren als bondscoach van Jong Oranje, sinds november 2009 trainer van Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. Ik bezocht hem in Kaapstad en vroeg hem naar zijn ervaringen aldaar, alsmede naar zijn mening over het Nederlands elftal: ‘Het Nederlandse voetbal is oerconservatief’
‘De jonge spelers in Zuid-Afrika hebben een heel ander referentiekader dan voetballers in Nederland. Wij zijn in ons land al heel lang gewend op hoog niveau te spelen. In Zuid-Afrika is dat veel minder het geval. Het voetbal op zich, dat is natuurlijk niet zo anders. Maar in Nederland praten voetballers vóór, tijdens en ná de wedstrijd over voetbal. Dat zit in ons bloed, in ons DNA. In Zuid-Afrika leeft dit veel mind...
1) Ik een fan ben van voetbal.
2) Als coach sta ik elke week naast het veld.
3) Ik heb eerbied voor wat Foppe heeft gedaan en nu ook weer in Zuid Afrika wil wegzetten.
4) En ik heb zelf ervaren, na een recent verblijf in Zuid Afrika, hoe je onder de indruk kunt zijn van het land en bewoners.
Echter ik wil ook reageren op het feit dat oude onderwijstechnieken niet meer werken, dat wij als europeanen een maatstaaf hebben die niet beter/slechter is als die van de (zuid) afrikaan. Vergelijken heeft geen zin. Echter kijken wat we van elkaar kunnen leren en echt voor leiderschap gaan zou de energie dienen te zijn.
Foppe is als 'oud' lichamlijke opvoeding man (gymleraar) gewend om opdrachten te geven en vraagt deze ook zo uit te voeren. Dat kan werken bij jong nederland spelers die nog willen leren echter bij afrikanen is dat uitdagender. En is het de vraag of deze manier het meest geschikt is voor hen. Moeten ze echt de oefening zo doen dat ze net als Hunterlaar het doel ook weten te vinden? En een copy van Huntelaar worden? Is dat wat zij/wij willen? Of mag de afrikaanse voetballer vooral zichzelf blijven en met wat aanpassingen effectiever worden?
Weet dat een zuid afrikaan veel meer in het NU leeft. En dat moment beleven ze intenser dan de europeaan die of een beter verleden aan het creeren is (definitie van waanzin) of met de toekomst bezig is omdat ze gedreven worden door angst. Welke optie is de beste?
Ga naar zuid afrika en ervaar het verschil.
Foppe wil graag werken in een systeem. Mooi. Echter is dit systeem niet teveel doelgericht? En dus geen syteem. Alleen verouderde management technieken inzetten. Ik denk dat daar de (voetbal)schoen wringt. Het voetbal is nog teveel op oude technieken bezig. Kijk naar hockey/rugby waar bijvoorbeeld de video of live horen wat de scheidsrechter zegt tegen de spelers voor een verrijking geeft aan deze sport. Kijk eens hoe alles is gericht (reclame) copietjes te willen maken van andere beroemde spelers en ons daarmee continue vergelijken. Of zijn we veel meer bezig met het randgebeuren: geld, status, macht?
Helaas heb ik moeten constateren in Zuid Afrika dat het niet opbloeien van het voetbal niet aan de zuid afrikaan ligt (zij willen wel) echter aan de UEFA die de regels bepaald, die de zuid afrikanen buiten spel zet, die alles naar hun hand zetten. Ik kan mij voorstellen dat de afrikaan dit ervaart als een vernedering net als 200 jaar geleden. Wij (europeanen) doen nog steeds hetzelfde en vragen nu of de voetballer wil veranderen. Dit gaat mij te ver.
Prima dat Foppe daar wil ondersteunen bij verdere voetbalontwikkeling. echter sluit wel aan wat er is. Pas een systeem toe wat wel aansluit. Dan begint het leiderschap pas echt.
Alleen 'oude' management technieken toepassen werkt niet. Voetbal (en lees ook het bedrijfsleven) vraagt om ECHT leiderschap.
En nog even een voetnoot: voetballers praten niet na de wedstrijd over voetbal. Ga maar eens in gesprek met een groot deel van de profs in Nederland. Zij hebben het over salaris, auto, horloge, kleding etc. Misschien eens goed voor hen om in de capetown in zuid afrika te gaan voetballen en even in het nu te leven. Op je blote voeten, op het zand, met een slechte bal en dan weer echt de beleving te voelen van het voetbalspelletje. Terug naar de basis. Terug naar het echte genot!
Met SPORTieve groet
Jan Stoop
De COREPORATION