Management en organisatie; lessen van Darwin (1)

Columns

Oerganisatie

Oerganisatie-denken is het idee dat biologische, ecologische, psychologische, sociologische, culturele, economische, organisatorische en technische systemen allemaal volgens dezelfde wetmatigheden geëvolueerd zijn en op dezelfde manier begrepen kunnen worden. In drie columns worden drie voorbeelden en hun praktische implicaties besproken.

Flexibilisering: tijdelijke versus permanente samenwerking

Flexibilisering is een onmiskenbare trend in managementland, en de verwachtingen zijn dat het zich alleen maar verder door zal zetten. Hoe meer hoe beter, lijkt de gedachte rondom flexibilisering. Maar is dat wel zo? De evolutie leert ons een andere les.

Het Portugees oorlogsschip lijkt op een kwal; geleiachtig, doorzichtig drijft het door de zeeën. Het maakt gebruik van stromingen ge...

Dik Brouwmeester
Het Portugees oorlogsschip is vooral erg giftig. Je blijft er beter uit de buurt.
Ben/A.H.F.M van Berkel
Lid sinds 2019
Hoewel ik het eens ben met de schrijver dat flexibilisering zijn grenzen heeft, vind ik de door hem gemaakte vergelijking vanuit de evolutie niet sterk. Het Portugees Oorlogsschip bestaat immers na miljoenen jaren nog steeds. Dus er zijn kennelijk omstandigheden waarin deze tijdelijke samenwerkingsverbanden wel toegevoegde waarde hebben.

Ik zou vanuit de evolutie veel meer kijken naar omstandigheden die maken dat de mens(achtigen) succesvol zijn. Hierbij blijken groepsvorming en de hierbij horende kritische succesfactoren factoren (vertrouwen, wederkerigheid, gemeenschappelijke belangen, etc.) van doorslaggevend belang te zijn. Laat dit soort zaken nu juist bij doorgeschoten flexibilisering op de tocht komen te staan.
Henk Verhoeven
Dag Ben,

Inderdaad bestaat het Portugees Oorlogsschip al miljoenen jaren, en doet het dus ergens iets goeds. Anders was het verdwenen. Toch moeten we constateren dat tijdelijke levensvormen in aantal, omvang en complexiteit verre voorbijgestreefd zijn door meer permanente samenwerkingsconstructies; de meercellige organismen die we nu kennen.

Verder ben ik in dit artikel niet ingegaan op wat dan de specifieke factoren zijn die maken dat te ver doorgeschoten flexibilisering contraproductief is, maar de factoren die u noemt en te maken hebben met onze mentale constitutie die op meer permanente groepen en niet op tijdelijke losse verbanden geënt is, behoren daar zeker bij.

We delen echter beiden de mening dat flexibilisering niet eindeloos doorgezet kan worden en het zaak is het optimum te vinden.

vriendelijke groet,

Henk Verhoeven

Meer over Innovatie