De fantoomgroei voorbij? Beukt het nieuwe normaal op de deur?

Columns

Hier volgen twee buitengewoon interessante teksten. Allereerst een tekst van Bert Wagendorp over het boek 'Fantoomgroei' in de Volkskrant van 9 juni 2020.  De tweede tekst betreft een samenvatting van de aanbevelingen van maar liefst vijf auteurs in het FD van 23 mei 20.  Twee korte teksten, met elkaar een actie-agenda voor een daadwerkelijke post corona transformatie.

De Nederlandse burger is door opeenvolgende regeringen op groteske wijze genaaid

Auteur Bert Wagendorp

Er komt een ‘historisch diepe recessie’ aan. Ik had al zo’n donkerbruin vermoeden en jawel. Volgens de economen van RaboResearch wordt het met een krimp van het bbp van 6 procent zelfs de diepste dip in honderd jaar. Die van De Nederlandsche Bank zien het ook duister in en het CPB is evenmin o...

Ton Verbeek
Pro-lid
Fantoomgroei is een echte aanrader. Leest als een trein. Goed dat niet-economen hun licht laten schijnen op onze economische groei. Verplichte kost voor iedere student economie, en allen die dit dit vak proberen over te brengen. Eigenlijk zou onze premier het boek op z'n nachtkastje moeten hebben liggen!

Enthousiast geworden? U popelt om naar de boekhandel te gaan?

Eén advies. Koop dan gelijk het volgende boek:

De waarde van alles, Mariana Mazzucato.

Dan weet u voortaan waar het echt om draait in de economie!
Willem Mastenbroek Jr.
Pro-lid
Wellicht geeft deze column en de Europese wetgeving: groene taxonomie, de pensioenfondsen richtlijnen waarin ze moeten investeren.

Bloemen en bijen zijn miljarden waard
Waarde biodiversiteit
Door: KOEN HAEGENS, PIETER HOTSE SMIT
Bron: <a href="https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/dnb-en-planbureau-bloemen-en-bijen-zijn-miljarden-waard~b8190fe1/#:~:text=De%20teloorgang%20van%20de%20biodiversiteit,het%20Planbureau%20voor%20de%20Leefomgeving." rel="nofollow ugc">Volkskrant 18 juni</a>

De afname van de biodiversiteit kan banken, pensioenfondsen en verzekeraars honderden miljarden kosten, waarschuwen De Nederlandsche Bank en het Planbureau voor de Leefomgeving vandaag in een opvallend rapport.

De natuur heeft niet alleen waarde voor wie er in rondloopt en er tot rust komt. De afkalvende biodiversiteit - de komende decennia dreigen nog eens een half tot één miljoen plant- en diersoorten uit te sterven - kan Nederland een miljardenstrop opleveren. Dit blijkt uit nieuw onderzoek dat De Nederlandsche Bank (DNB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) donderdag publiceren.

Voor het eerst hebben zij de blootstelling aan financiële risico's berekend bij verdere verslechtering van ecosystemen. De twee gezaghebbende organisaties legden de leningen, aandelen en obligaties van Nederlandse financiële sector onder een vergrootglas. Wat blijkt? Van de onderzochte 1.400 miljard euro is meer dan eenderde 'in hoge mate afhankelijk' van voldoende biodiversiteit. En dat is nog een conservatieve schatting, want lang niet alle bedreigingen voor de biodiversiteit konden meegenomen worden in de toch al buitengewoon ingewikkelde sommen.

De dreiging komt van drie kanten. Zo zijn tal van sectoren afhankelijk van wat de onderzoekers 'ecosysteemdiensten' noemen. Wilde bijen die gewassen bestuiven, micro-organismen die water zuiveren of bomen voor de productie van houten meubels. Haperen de ecodiensten, dan haperen ondernemingen - en daarmee de instellingen die ze financieren. Maar liefst 510 miljard euro staat op het spel door blootstelling aan dit risico.

Daarnaast zijn er nog eens honderden miljarden belegd in en uitgeleend aan bedrijven die zorgen voor verdere verslechtering van flora en fauna. Vroeg of laat kunnen hun activiteiten aan banden worden gelegd. Neem de stikstofcrisis, ontstaan na een gerechtelijke uitspraak. Hierdoor is nog eens zeker 81 miljard euro, die de drie grote banken bij Nederlandse sectoren met stikstofuitstotende activiteiten hebben uitstaan, plotsklaps een heel wat minder veilige investering geworden.

Nederlandse banken, pensioenfondsen en verzekeraars lopen nog een derde risico: reputatieschade. Door geleend geld aan bedrijfsactiviteiten omgeven door milieucontroverses (96 miljard euro) en ontbossing (97 miljard). Voorbeelden te over waarbij dit financieel slecht afliep.

Ach, de verslechterende bijenstand. Menigeen haalt er de schouders bij op. Maar De Nederlandsche Bank niet langer. De financiële blootstelling aan producten die in meer of mindere mate afhankelijk zijn van dierlijke bestuiving bedraagt 28 miljard euro, blijkt uit hun berekening. Hoe minder insecten er zijn om de gewassen te bestuiven, hoe groter de kans op slechtere oogsten - hoe meer risico banken en beleggers lopen dat ze naar een deel van hun geld kunnen fluiten.

DNB, bekend als de toezichthouder die enkel oog zou hebben voor solide balansen, pleit nu voor de bloemetjes en de bijtjes. En dat nota bene midden in de coronacrisis.

Het Internationaal Monetair Fonds heeft voorgerekend dat overheden alleen al in de eerste helft van dit jaar 9.000 miljard dollar (8.900 millard euro, red.) uittrokken voor economische steunmaatregelen. Dan is het niet meer dan logisch om na te denken waarín we investeren. De oude, bruine economie? Of zetten we een stap richting duurzaamheid? We moeten van een anderhalvemeter- naar een anderhalvegraad-economie, zoals in het klimaatverdrag van Parijs is afgesproken. Al het andere zou een enorme gemiste kans zijn. Niet in de laatste plaats om de hiermee verbonden financiële risico's te beperken.'

Het heel belangrijk om goed te beoordelen of die investeringen gezond en houdbaar zijn op de langere termijn. Dit is het moment om de biodiversiteit te herstellen. Vanuit de politiek klinken ook bezwaren. Dit zou het moment zijn om de crisis te bestrijden, niet om groene stokpaardjes te berijden.

GREENWASHING

Het Europees Parlement neemt vandaag naar alle verwachting een wet aan die definieert of een investering het predicaat duurzaam mag dragen. Deze zogenoemde 'groene taxonomie' moet greenwashing tegengaan en inzichtelijk maken welk percentage van beleggingen bijdraagt aan verbetering van klimaat en biodiversiteit. Hoofdonderhandelaar op dit dossier, GroenLinks-europarlementariër Bas Eickhout, noemt het een 'mijlpaal voor de verduurzaming van de financiële sector'.
ronald molag
Hier op aansluitend: deze vond ik ook interessant. Mede vanwege de simpele oplossing: aanzienlijke (monsterlijke) verhoging van het toptarief in de erfbelasting.

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/05/29/tijd-om-het-kapitalisme-in-te-dammen-a4001164

quotes:

Zoals de Bijbel waar is voor gelovigen, zo denken economen dat wiskunde gelijk heeft. Neoliberale dogma’s, zoals dat bonussen tot topprestaties leiden, dat iedereen profiteert van vrijhandel, dat een hoge staatsschuld de groei remt, die móeten wel kloppen, met al die formules. Maar de dogma’s kloppen hooguit als een zere vinger: de sommetjes verstoppen het platte mensbeeld dat de uitkomsten bepaalt.

Een hele kleine top gebruikt de gewonnen invloed om geld met geld te maken. Gewone mensen leverden macht in en kregen er goedkope spulletjes uit China voor terug.

tot slot:

Inspirerend om hier dit geëngageerde artikel te lezen.
koos.overbeeke
Helder betoog, duidelijke analyse. Maar blijkbaar dringt dit nog niet door tot de mainstream pers en de bevolking. Hoe krijgen we dat voor elkaar?

Meer over Innovatief organiseren