Door ingrijpende veranderingen in de langdurige zorg staan teams volop in de schijnwerpers. Zorginstellingen zien versterking van teamkracht als kritische voorwaarde voor betere en betaalbare zorg. Alom wordt onderkend dat cliënten gebaat zijn bij teamwerk door meerdere professionals, met veel aandacht voor de eigen mogelijkheden van de cliënt en voor de samenwerking in het persoonlijke netwerk van de cliënt.
Zo ook bij Syndion, waar ruim 80 teams ondersteuning bieden aan zo’n 1500 volwassenen en kinderen met een beperking. In 2013 heeft Syndion een ingrijpende reorganisatie doorgevoerd. Kernpunten waren: minder managementlagen, minder managers en zelfstandige teams die meer zelf beslissen, dicht bij en samen met de cliënten.
Teams aan zet
Het was bij Syndion zonneklaar dat de teams zo snel mogelijk zelf aan de slag moesten. Ten eerste omdat het primair de teams zijn die samen met de cliënten andere vormen van ondersteuning moeten realiseren. Ten tweede hadden managers en stafmedewerkers de handen vol aan de reorganisatie en ook aan het doorvoeren van veranderingen in de zorgbekostiging en zorgwetgeving. Bovendien moesten managers leren om meer los te laten.
Kortom, de teams stonden er relatief alleen voor. Syndion wilde echter wel dat teams gebruik konden maken van bewezen kennis en methoden voor teamontwikkeling. Opleidingen hierin vond men ongeschikt, omdat de effectiviteit doorgaans zeer laag is. Teamleden krijgen op z'n best een gevoel wat de bedoeling is, maar gedrag verandert er niet of nauwelijks door.
Het stuur in handen
Om de teams letterlijk een stuur in handen te geven viel de keuze op een online integraal zelfcoaching-programma: DeTeamportaal. In dit programma maakt elk team een eigen team-ontwikkelplan. Via online zelfbeoordeling en 360-graden feedback krijgt het team inzicht in de teameffectiviteit, gedragscompetenties, talenten, leiderschap, individuele ambities, de inzetbaarheid en de werkverdeling. Elke 3 weken gaat het team hierover in gesprek en voert vervolgens verbeteringen door. Wil het team begeleiding, dan schakelt zij zelf een coach in.
Evaluatie
Bij Syndion werken ruim 80 teams nu anderhalf jaar met veel plezier met dit portaal. Teams ervaren meer rust en regie, zijn meer gemotiveerd en werken beter samen aan verbeteringen in de zorg en ondersteuning van cliënten. Nagenoeg elk team heeft nu een gedragen ontwikkelplan. Managers baseren het jaarplan mede op de plannen van de teams. Inmiddels is besloten dat elk team een urenbudget krijgt voor het zelfcoachingsprogramma.
De ervaringen bij Syndion zijn veelbelovend en de reacties op demonstraties bij andere zorginstellingen zijn bijzonder positief. De auteur kan u meer vertellen over het online zelfcoaching-programma en u in contact brengen met Syndion.
lieke.hoogerwerf@gmail.com
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>