De kunst van één ding tegelijk doen of hoe word ik veel productiever!

Wat zou Robert M. Pirsig (Zen en de kunst van het motoronderhoud) van het bovenstaande vinden, vroeg ik me af toen ik op zoek was naar een aardige titel voor deze blog. Toch nog maar eens even in alle rust het boek herlezen om er een antwoord op te krijgen. In deze vakantieperiode hoor ik vreemd genoeg allerlei geluiden van mensen die moe zijn. Aan het aantal uren dat ze in touw zijn, kan het nauwelijks liggen. Ik vraag me af of een van de oorzaken het constante vastgeplakt zitten aan (mobiele) apparatuur om van alles te checken.

Het constante jongleren tussen contact met mensen, het doen van het eigenlijke werk en het hap snap reageren op allerhande prikkels die via de technologie aandacht opeisen, maakt dat we nauwelijks onze grenzen voelen en de stopknop indrukken. Ons werk en onze vrienden volgen ons overal en we (h)erkennen ze niet als indringer. We kunnen nauwelijks een uur zonder (social) mediacheck, want stel je voor dat je iets mist….We gaan ons schuldig voelen wanneer we niet in staat zijn om binnen een uur een antwoord te formuleren dat best een dag had kunnen wachten.

Geef het maar toe. Check jij je smartphone en verstuur je antwoorden als je in een workshop zit of een presentatie bijwoont? Doe je dat ook als je telefonisch met iemand in gesprek bent? Neem jij je laptop mee naar vergaderingen en doe je alsof je aangesloten bent bij de agendapunten, terwijl je tegelijkertijd ander werk doet of op het Internet zit te surfen? Neem je mobiele apparatuur mee, terwijl je met collega’s aan het lunchen bent. Bel je frequent vanuit de auto of verstuur je zelfs sms’en of what app’s, terwijl je weet dat dit gevaarlijk is?

Het grootste verlies, ervan uitgaande dat jij de auto niet tegen een boom of vangrail parkeert, is je productiviteit. Dat is namelijk de simpele consequentie van het verdelen van je aandacht. Je bent steeds voor een deel betrokken bij diverse activiteiten en zet je nauwelijks voor 100% in voor een activiteit. Als je steeds aan het topic jumpen bent en je aandacht verplaatst, neemt de tijd die je nodig hebt voor het afronden van een taak toe met 25%.
Het meest verontrustende is, dat als je altijd meer bezig bent met iets, jij je reservoir met energiereserves wegbrand en aan het eind van de dag steeds minder over hebt. Als je dit herkent, weet je ook wat de reden is waarom je aan het eind van de dag achter adem bent.

Lekker geconcentreerd werken aan bijvoorbeeld een blog is heerlijk. De zon is achter de wolken verdwenen. Het waait een beetje en de bomen en struiken dansen licht in de wind. Ze pronken met hun groene of bordeauxrode gebladerte. Ik ben een beetje jaloers op ze. Weet je wat? Het is tijd om de laptop af te sluiten en lekker te gaan wandelen en de verkoelende bries in mijn gezicht te voelen.

De smartphone blijft lekker thuis!