Wat is jouw unieke talent en wat triggert je bevlogenheid?

Mensen die bevlogen zijn presteren beter! Het zijn die mensen die van hun werk houden. “I love my job”. Bevlogenheid leidt tot positieve effecten binnen organisaties. Niet in de laatste plaats voor de mensen die daar werken. Denk aan meer geluk, minder stress, meer voldoening. Het resulteert tot betere prestaties van organisaties.

Mensen die bevlogen zijn in hun werk, hebben hart voor hun werk. Ze krijgen er energie van en zetten alles op alles om hun taken zo goed mogelijk uit te voeren. De intrinsieke motivatie bij deze mensen is hoog. Als je hart hebt voor je werk, wil je het graag goed doen. Dat zorgt voor kwaliteit en draagt bij aan zelfontplooiing. Er is een directe relatie tussen bevlogenheid en verhoogde productiviteit! Zie daarvoor ook: ‘Het verborgen potentieel van werkend Nederland 2015 van Effectory’.

Hoe waardeer jij jouw werk? Doe jij waar je goed in bent? Onderzoeken wijzen uit dat dit vaak niet zo is. Uit de nationale enquête arbeidsomstandigheden blijkt dat 35% van de beroepsbevolking niet enthousiast is over het werk dat ze doen. Uit het onderzoek van Effectory blijkt dat 22% niet bevlogen en betrokken is en dat 44% wel betrokken is bij de organisatie, maar niet bevlogen over het werk. Dan blijft er uiteraard nog gemiddeld 31% over die bevlogen en betrokken is en 3% gemiddeld die bevlogen zijn.

Stel je voor dat iedereen binnen je bedrijf doet waar hij goed in is en leuk vindt. Waar diegene volledig achterstaat en in gelooft. Wat voor een effect zou dat hebben? Idealistisch? Misschien. Maar neem een voorbeeld aan de vele organisaties die je voor gingen. Kijk bijvoorbeeld naar Morning Star, Voys Telecom, Effectory, etc . Hoe realiseer je dat?

Je begint bij het talent!! Je kan pas doen waar je goed in bent, als je weet wat dat is. Wat hetgeen is wat jou uniek maakt en wat je mensen uniek maakt. Wat wij vaak doen is vooral kijken naar wat iemand kan in het vakgebied. Wat iemand uniek maakt is vooral ‘hoe’ iemand iets doet. We kunnen functieprofielen beschrijven en competenties benoemen. Echter, de wijze hoe deze functie ingevuld wordt en wat het effect is, wordt bepaald door de persoon die het invult. Als je twee mensen hebt met exact dezelfde achtergrond zal toch het effect van hun handelen anders zijn. De persoonlijkheid van degene die je aangenomen hebt, bepaalt dit.

Kijk vooral naar datgene wat jou UNIEK maakt, wat je mensen UNIEK maakt. Als je doorhebt wat jouw unieke talent is, weet je ook wat je toegevoegde waarde kan zijn in een organisatie. Als je doorhebt wat de unieke talenten zijn van je mensen kun je hen bewuster inzetten. Het mooie is, dat mensen waarschijnlijk zelf met ideeën komen.

Talent vind je niet door testen in te vullen. Meestal krijgen we rapporten met een aantal sterke eigenschappen. Helaas, die geven nog steeds niet aan wat nou dat ene is wat jou uniek maakt. Stel je nou eens voor dat je dat wel weet. Dat je jouw talent een naam kan geven, dat je jouw talent kan benoemen in één woord!

Jouw talent benoemen in één woord geeft je richting en maakt keuzes makkelijker! In de talentgesprekken die ik gevoerd heb, ervaar ik vaak dat mensen niet geloven dat dit kan. Dat het hen beperkt; je bent immers meer dan één woord. Dat klopt! Je bent een optelsom van alle eigenschappen en vaardigheden die je bezit. Maar je bent uniek zoals jij bent en je kan dat vatten in één woord! Ik heb dit zelf een paar jaar geleden mogen ervaren. Toen kwam ik in aanraking met het gedachtengoed van de Talentmanagers. De trainers hebben me begeleid in het vinden van mijn woord en me opgeleid om dit bij anderen te doen.

Voor mij vielen de puzzelstukjes op hun plek. Een van mijn grootste belemmeringen is mijn onzekerheid. Door het benoemen van mijn talentwoord, door het te herkennen en vooral te erkennen is mijn zelfvertrouwen gegroeid. Ik leer elke dag om mijn bescheidenheid in te ruilen voor (gematigde) arrogantie. Ik sta voor wat ik kan en waar ik in geloof. Dit heeft gemaakt dat ik de stap heb gezet om mijn bedrijf te beginnen, te doen waar ik in geloof en elke keer boven mezelf uit te stijgen. En dit zie ik ook bij anderen. Ik zie mensen meer geloven in zichzelf, ik zie mensen keuzes maken die voorheen zo moeilijk leken, ik zie mensen op nieuwe ideeën komen die dichter bij hun roeping liggen, ik zie mensen zichzelf voor vol aanzien. En dat is mijn roeping!

Het vinden van jouw unieke talent en/of dat van je mensen is niet moeilijk. Zolang je je bedenkt dat jouw unieke talent heel dicht bij jezelf ligt, bij wie je bent. We stappen vaak in de valkuil om de talenten van anderen te bewonderen. En soms hunkeren we ernaar om dat ook te kunnen. Heb je zelf nooit gehad dat je ook mooi kon zingen, muziek maken, tekenen, acteren, ontwikkelen, presenteren…… Vooral talenten die zich makkelijk manifesteren zijn aantrekkelijk. We maken er hele shows van op televisie. Daardoor vergeten we dat iedereen een talent heeft, maar dat niet ieder talent zich zo makkelijk manifesteert!

Iedereen is wereldkampioen! Iedereen heeft iets wat hem of haar uniek maakt. De kunst is om het niet te ver weg te zoeken, maar vooral te kijken naar wat hetgeen is wat de rode draad in jouw leven vormt. Iets wat je altijd doet. Wat je niet laten kan. Je talent zit daar! En bedenk: je talent is wat voor jou normaal is en voor een ander bijzonder!

Eerste stap naar jouw talent woord:

  • Vraag eens na bij anderen wat ze bijzonder aan jou vinden.
  • Als je het niet meteen herkent, vraag of de ander met een concreet voorbeeld kan komen.
  • Check bij jezelf hoe deze boodschap binnen komt. Geloof je het? Hoe vind je het om te horen? Vind je het bijzonder genoeg?

Eerste stap naar het de talenten binnen je organisatie en/of team:

  • Ga in een kring zitten en benoem hardop wat je bijzonder vindt aan diegene die rechts naast je zit.
  • Bespreek in de groep wat deze boodschap met je doet, of je het herkent.
  • Deel zo nodig concrete voorbeelden met elkaar.

De informatie die uit deze oefeningen komen, is waardevol om te komen tot jouw ‘unieke’ talent. Wil je meer weten over het benoemen van en werken vanuit talent, kijk dan eens naar dit filmpje.

 

Veel succes en groeten van,

Moniek Berende

Lees meer over Moniek

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO