Wat is het verschil tussen ‘duurzaam HRM’ en ‘goed HRM’?

Is er wel een verschil? Met duurzaam bedoel ik geen bijvoegelijk naamwoord, eerder duurzaam in de zin van het doel waar HRM voor wordt ingezet. Kan HRM voor meer ingezet worden dan voor de verbetering relatie leidinggevende werknemer en ten behoeve van hun prestaties voor de organisatie? Ik zie een geweldige kans en uitdaging voor de HRM'er om een verschil te maken ten gunste van een duurzame wereld. Veel mensen willen dit ook en zijn op zoek naar werk met meer betekenis en meer impact. Zo kan HRM een positieve impact genereren op duurzaamheid. Dat betekent dat het goed is voor person (ieder individu in de organisatie, die zich als leider wil ontwikkelen en verantwoordelijkheid wil nemen voor meer) people (andere stakeholders zoals collegae, leveranciers, klanten, burgers, kwetsbaren groepen) planet (de omgeving, natuur, milieu, dierenwelzijn) en prosperity (breed welvaartsbegrip, korte en lange termijn voordelen/winst voor de organisatie en de maatschappij).

Makkelijker gezegd dan gedaan, daarom is goed HRM zo belangrijk! Zie het als bouwsteen voor duurzaamheid! HRM zou er moeten zijn om meer uit mensen te halen en te ontwikkelen, zodat zowel de HRM'er maar ook de mensen in de rest van de organisatie gefaciliteerd worden om nog meer vanuit het eigen werk een verschil te kunnen maken ten gunste van duurzaamheid. Als een organisatie duurzaamheid serieus neemt, hoort duurzaamheid terug te komen in de reguliere taken instrumenten van alle onderdelen en kernactiviteiten van de organisatie niet alleen bij de afdeling duurzaamheid of MVO. Ook in de taken van HRM zoals trainen en ontwikkelen, leiderschap, beoordelen, rekruteren, arbeidsvoorwaarden, mobiliteit, vertrekafspraken. En zo kan HRM helpen meer duurzame leiders te helpen ontwikkelen in de organisatie! Dat zou iedereen verder brengen die vanuit het eigen werk een steentje wil bijdragen aan duurzaamheid maar nog aan het zoeken is hoe verder te komen dan dubbelzijdig printen en biologisch eten.

Ik ben benieuwd naar je reactie! Zie ook het artikel over duurzaam hrm. http://www.2lead4us.com/publicaties/artikelen-a-interviews.html

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

Martin Hendriks
Lid sinds 2019
De vraag wat het verschil tussen duurzaam en goed HRM is, is in mijn optiek niet relevant. Immers zo lang we mensen als resources beschouwen, benoemen en behandelen, is er van goed of duurzaam sprake als ware het hout met een fsc-keurmerk. Zo doen we ons allen nogal tekort. Of wordt met de R de bron van de mens genoemd, de onuitputtelijke stroom van passie? Als dat laatste het geval is, dan is mijn onderstaande relaas voer voor de prullebak ;-).

De redenering (en de voorbeelden) spreken me op zich wel aan, alleen is het wat hoog over en daarmee veilig en afstandelijk. Wil je HRM (als vakgebied) vooruitstrevender en een hogere toegevoegde waarde geven, dan stel ik voor dat we eerst terug naar de basis gaan. Waartoe is HR hier op aarde? Ja, ook dit is nogal hoog over, echter hier zit voor mij wel de kern. Is het niet zo dat in deze tijd zingevingsvraagstukken aan de orde van de dag zijn? Noem het MVO, noem het duurzaam, de centrale vraag is waar ben ik / zijn we mee bezig en is dit wat ik wil/ wij willen?

Ik sla een aantal stappen over en kom gelijk tot mijn voorstel. Los van voorbeeldgedrag door leiders, HRM-ers en ieder mens op deze aardbol, kan het ons helpen om ook in onze communicatie(-uitingen), en daarmee de wereld van denkbeelden achter het woord, aan te passen.

Dus: vanaf heden spreken we niet meer van Human Resource, maar van Human Purpose Management.

Wiens koers wordt hiermee ondersteund?

Met vriendelijke groet,

Martin Hendriks