Waar is onze collectieve arrogantie? Topproducten in wording?

Wij zijn de beste!” Deze woorden van Louis van Gaal zijn wellicht achterhaald, maar blijkbaar nog lang niet diep genoeg gegrond binnen generatie X in Nederland.
Als 5de-jaars student zie ik om mij heen veel medestudenten die de zesjescultuur tot in de perfectie beheersen. Een reactieve houding, waaraan de opleiding debet is. Opdracht afgeraffeld? Snel naar huis! Prima allemaal.
In China heerst een gevoel van de beste te willen zijn. Zo zou Louis van Gaal perfect als coach van Chinese voetbalelftal kunnen fungeren. Na het winnen van de wereldbeker in 2014 zou die dan kunnen roepen: "We zijn niet alleen de beste in Azië; we zijn wereldwijd de koploper.”
Bedrijfseconomen hoeven niet tot 2014 te wachten tot het zover is. Bedrijfseconomisch gezien lopen de resultaten van China ver voor op de resultaten van hun eigen nationale voetbalelftal. Studenten wordt op de universiteiten een ‘wij-willen-de-grootste/beste-worden- mentaliteit’ ingepeperd .

In Nederland moet je vooral je kop niet boven het spreekwoordelijke maaiveld uitsteken. In de ogen van een Amerikaan zijn Nederlanders veel te bescheiden. Waar een Amerikaan de neiging heeft zichzelf in zijn CV overdreven aan te prijzen, door werkelijk alles te benoemen waar enig potentieel uitspreekt, zet een Nederlander enkel op papier wat hij ook echt kan waarmaken. Het gaat hierbij dus om de voorkeur tussen assertiviteit of bescheidenheid. Wat is gewenst/niet gewenst.
Nu is het in Nederland zo dat wij bescheidenheid helaas het meest waarderen. Vrouwen stellen zich vaak nog bescheidener op dan mannen. De oorzaak is dat we de eigen talenten en positieve eigenschappen miskennen. Juist vaak je mond opentrekken, blijkt uit onderzoek, levert ook in Nederland vaker een promotie op. In tegenstelling tot degenen die zich bescheiden en opzichtbaar op de achtergrond houden. Kortom, wees dus vooral niet bescheiden en trek vaak je mond open! “Ik ben de beste!”

Hier ligt een belangrijke taak voor het onderwijs. Leer studenten assertief te zijn. Geef ze het gevoel dat wij de beste zijn. Op mijn academie staat bij binnenkomst heel groot een bord: ‘Al 13 jaar beste opleiding van Nederland’.
Geen idee of het klopt, maar het geeft mij het gevoel dat ik topproduct in wording ben. Het gevoel waarmee Louis van Gaal succes na succes mee boekt.