Het zit er weer op voor je. De zomervakantie (lang naar uitgekeken) is eigenlijk in een vloek en een zucht voorbij. Je hebt het gevoel dat zon, zee en bergen alweer weken achter je liggen. En je was net begonnen met onthaasten? Typisch geval van vakantieblues. Op zich heel normaal. Recept: een paar dagen flink doorwerken en je zit weer in het ritme. Maar pas op voor een vakantierequiem. Dat is andere koek...
Kenmerkend voor dat laatste is als je jezelf naar de vakantie hebt gesleept. Op je tandvlees en met een uiterst kort lontje de laatste maanden bent doorgeploeterd. In de vakantie ben je nauwelijks op adem gekomen. Of erger: bij het 'ontspannen' ervaar je fysiek en/of geestelijk ongemak of wordt je zelfs ziek. En nu dreig je weer zwaar kopje onder te gaan.
Dit vereist een andere aanpak.
De periode van zomervakantie (en daarna) moet een moment van bezinning zijn. Om na te denken over wat wel en wat niet bevalt in je dagelijkse routine en dus werk. En of je daar iets aan kan en wil doen. Het is een goed moment om voornemens te maken én vervolgens om te zetten in actie. Anders dan met oudjaar wanneer je veelal terugkijkt op een heel jaar van gebeurtenissen. Op vakantie neem je afstand, vaak letterlijk, en proef je eventueel van andere culturen. En dat zorgt voor nadenken over ( en soms lijfelijk voelen) wat je anders zou willen in je levensritme.
Bij loopbaancoaching neem ik nog wel eens met cliënten het volgende door. Stel je voor dat je op de terugweg van vakantie bent en je inbeeldt dat je de eerste werkdag weer op pad gaat. Waarheen ga je en wat ga je doen? Welke route wil je nemen? Welk gebouw wil je binnengaan? In welke ruimte wil je werken? Met wat voor collega’s? En waar wil je aan werken? Wat zou je graag willen doen (en benoem dat in concrete activiteiten)? En als je dit omdraait, oftewel wat je allemaal niet meer zou willen doen?
Dit zijn geen gemakkelijk te beantwoorden vragen. Als je echter weer met volle overtuiging een jaar lang energie wil geven aan arbeid, moet dat ook energie opleveren. En als je al te lang hierop inteert, gaat dat ten koste van je effectiviteit en (veel belangrijker) je lol in werk. En dat merk je niet alleen bij jezelf, maar ook je familie, vrienden en collega’s krijgen hier een meer dan behoorlijke portie van mee. Dus is het belangrijk om de vragen te beantwoorden en soms ook met enkele naasten te bespreken. Dan wordt duidelijk of er sprake is van een tijdelijke dip of dat je werkelijk aan de slag moet om een wending aan je loopbaan te geven. En hoewel dat laatste niet gemakkelijk is, waarbij vaak hulp in de vorm van coaching nodig is, zorgt dit wel voor een duurzame oplossing. Zodat er uiteindelijk alleen maar weer van vakantieblues moet worden bijgekomen.
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO