Transparantie: duurzaam jaarverslag van een individu – Paola Pisu

Zouden er ook KPI’s kunnen gelden voor een duurzaam huishouden? Als hoofdredacteur van Expeditie Duurzaam, waaraan gevraagd is een Code of Conduct te tekenen door een klant die de 4e sport van de MVO Prestatieladder heeft bereikt, is het interessant om na te gaan hoe mijn eigen duurzame gedrag zich ontwikkelt. De Code vraagt mij om aan de slag te gaan met certificering. Dat is aan de dure kant voor een ZZP-er; en je kunt je afvragen wat de relevantie ervan is. Ik werk, vol overtuiging, vanuit huis.Ha, misschien is dat al een aardig criterium. Zouden ze trouwens akkoord gaan met een jaarlijks verschijnend jaarverslag? Hierbij een duurzaam jaarverslag van een individu. Graag ontvang ik jouw feedback, zodat het verslag van 2011 wint aan kwaliteit!

Huisvesting, ICT en bedrijfsvoering
De bedrijfsvoering vindt plaats vanuit huis, zodat er geen kantoorruimte gehuurd wordt en er op één plaats energie verbruikt wordt. Het huis kreeg een F-label, maar de uitkomst is discutabel (http://www.expeditieduurzaam.nl/duurzaam-individu/paola-gaat-met-de-billen-bloot-mijn-huis-heeft-een-f-label/) De verouderde CV-ketel is in 2010 vervangen, evenals een groot aantal knoppen op de verwarmingselementen. Bovendien zijn extra tochtstrips aangebracht en is gekit op plaatsen waar dat nodig bleek.
Apparatuur staan nauwelijks in de stand-by stand. In 2010 is kritisch gekeken naar het uitprinten van materiaal. Daar dubbelzijdig printen bijna onmogelijk is met de huidige printer, worden waar dat kan twee pagina’s op één A4 geprint.
Nergens in het huis brand onnodig het licht. Het aantal elektrische apparaten wordt tot een minimum beperkt. De wasmachine is altijd vol voordat een was gedraaid wordt; een droger komt het huis niet in evenals een koffiezetapparaat.

Inkoop en keten
Het huis is aan de buitenkant geschilderd na overleg met de schilder over duurzame aspecten van de materialen die hij gebruikt.
Door de blog van Jelle de Boer (http://www.expeditieduurzaam.nl/duurzaam-innovatie/aardbeien-in-december/) worden verpakkingen van groente en fruit gecontroleerd op de plaats van herkomst en op basis van wat redelijk is wel/niet aangeschaft. Het aantal fair trade producten dat gekocht wordt, neemt gestaag toe. Door het interview met Joke Bom (http://www.expeditieduurzaam.nl/duurzaam-innovatie/fz-award-winnares-en-duurzaam-leider-joke-bom-%E2%80%9Cik-ben-ook-geen-heilig-boontje%E2%80%9D/) let ik op labels op kleding en schoeisel. Als er een kans is dat de producten in een sweatshop zijn gemaakt, koop ik ze niet.
Om bij de dragen aan het verkleinen van de CO2-footprint werd in september een A-label auto aangeschaft (14% bijtelling); deze wordt in 2011 geleverd. Het betreft een diesel, omdat deze qua uitstoot beter presteert bij lange afstanden in vergelijking met hybrides die het in het stadsverkeer beter doen qua footprint.

Logistiek en mobiliteit
Eind 2010 werd een OV-chipkaart aangeschaft en ging ik – waar dat mogelijk is – reizen met de trein. Veel plekken zijn echter niet met het openbaar vervoer te bereiken. Afspraken worden zoveel mogelijk op één dag ingepland, zodat zo min mogelijk kilometers gereden hoeven te worden. Ik rijd zelden te hard, maar geef toe dat ik geen heilig boontje ben wat dat betreft.
Zoals gemeld is een A-label auto aangeschaft; deze wordt in 2011 geleverd.
In 2010 werd één vliegreis gemaakt. De zomer werd doorgebracht in de Baltische Staten. De auto werd bezet door drie personen; een deel van de reis werd over water afgelegd. Het betrof een kampeervakantie.

Overige bijdragen
In 2010 werd de site Expeditie Duurzaam opgericht met als doel: te berichten over hypes (green washing), het aan de kaak stellen van zaken die niet door de duurzame beugel kunnen, over hoe het wel kan, het doorprikken van mythes, het bespreken van casuïstiek, berichten over duurzaam HR en interviews met koplopers en aansprekende voorbeelden. Tussen 15 maart en 31 december leverde dat 14.895 bezoeken op van meer dan 11.000 unieke lezers.
Ik steun jaarlijks drie goede doelen, waarvan één in de stad waar ik woon, één Nederlands doel en één buitenlands doel.

Waarschijnlijk vergeet ik het een en ander. Nogmaals feedback is welkom. En ik ben nieuwsgierig naar jouw bijdrage(n), zodat ik geïnspireerd raak en verder kan werken aan het verbeteren van mijn duurzame gedrag.

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro