Stemmen is remmen!

Aanstaande woensdag is het weer zover, de zoveelste wandeling naar het dorpshuis om met een rood potlood een vakje in te vullen. Blijft merkwaardig in dit digitale tijdperk, maar laten we daar nu maar niet bij stilstaan. Er zijn belangrijkere vragen. Want hoewel ik altijd van mijn recht om te stemmen gebruik heb gemaakt en zal maken, heb ik nu een wel heel onbestemd gevoel.
De afgelopen week heb ik een bijeenkomst van de Limburgse Werkgeversvereniging bijgewoond waarin hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen een zeer kritisch verhaal gaf over de huidige politieke setting. Ondanks dat de wereldeconomie volgens hem op de weg terug is en Nederland binnen nu en een half jaar ook herstel en zelfs inhaalgroei zal laten zien, bestaat er een kans dat het wordt verprutst. Dit gebeurt als er teveel op de rem wordt getrapt door de overheid. Als de aandacht niet uitgaat naar echte vraagstukken als arbeidsparticipatie, vergrijzing en schooluitval. Deze lijst vul ik graag nog aan met aandacht voor duurzaam en innovatief werken. Zijn stelling was dan ook “angst voor falen op korte termijn zorgt voor problemen op lange termijn”. En zijn mening over het beleid van de afgelopen jaren en de huidige politieke setting was dan ook niet positief.
Kijk ik naar de voortekenen dan zijn er op dit moment 2 scenario’s voor de verkiezingen. Of het wordt een rechts kabinet wat na de formatie en de wittebroodsweken hooguit een jaar zit en dan komt de wandeling naar het dorpshuis weer. Of het wordt een links-rechts-in-de-maat-kabinet wat na een moeizaam tot stand gekomen regeerakkoord de wezenlijke issues voor zich uitschuift. In het eerste scenario komt er van aandacht voor duurzame ontwikkeling weinig tot stand. In het tweede wordt er te lang over gediscussieerd. Hoe dan ook, als het aan de nationale politiek ligt staat Nederland straks geparkeerd.
Ben ik dan zo somber? Nee hoor, want eigenlijk doet Den Haag er steeds minder toe. Hans Boutellier, directeur van het Verwey-Jonker Instituut, stelt in een interview in de Volkskrant afgelopen zaterdag dat de nationale politiek zich enorm overschat. Dat de kloof tussen burger en overheid door onze huidige netwerksamenleving steeds minder wordt ervaren. En Peter Elverding, meervoudig commissaris en ex-bestuursvoorzitter van DSM, geeft in dezelfde krant aan dat we trots mogen zijn op onze inspanningen met duurzame technologie. Meerdere Nederlandse bedrijven staan hoog in de Dow Jones Sustainability Index en dat zouden we moeten exporteren. Hij constateert wel dat de kloof tussen bedrijfsleven en overheid te groot is, maar ook hier geldt dat ondernemers zich wel een weg banen. Met of zonder nationale politiek.

Betekent dit dan dat we maar niet moeten stemmen? Nee, want democratie blijft een groot goed en ieder signaal telt. Ik hoop alleen wel dat het mooi weer is. Niet zozeer vanwege de opkomst, gegeven de uitkomst. Maar dan kan ik in ieder geval genieten van de wandeling.

Roel Kramer is een nieuwe redacteur bij www.expeditieduurzaam.nl. Dit is zijn eerste bijdrage. Volgende week kun je meer over hem lezen in zijn biografie die je rechts onder op deze site vindt. Roel, van harte welkom.

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro