Gezonde slaap is van bedrijfsbelang! Of als je dit voor jezelf leest ‘van levensbelang’; het bepaalt deels de kwaliteit van je leven.
Een goede dosis slaap zorgt voor herstel en het opladen van zowel de lichamelijke als geestelijke functies. Die nodig om zijn goed prestaties neer te zetten. Slapeloosheid zorgt dus voor een onzichtbare kostenpost. Alhoewel, in een diverse studies[1] is er toch aan gerekend en de uitkomsten zijn schokkend.
Lig jij daar al wakker van?
Cultuur rond slapen in organisaties
Op de één of andere manier is het ‘stoer’ wanneer je minder dan de aangeraden zeven tot acht uur slaapt per etmaal. Slapen is een verspilling van kostbare tijd. In die tijd had jij je mail kunnen beantwoorden, kunnen werken aan een businessplan of kunnen studeren. Berichten dat de groten der aarde ongeveer vijf uur per nacht slapen versterken dit idee. Dat zou voldoende zijn; vijf uur slaap. Het aantal uren dat ze per week werken, is kennelijk iets om tegen op te zien.
Tja, slapeloosheid leidt tot verlies van scherpte. Zou dat de reden zijn, dat we zo vaak geconfronteerd worden met vervreemdende Twitter-berichten?
Even wat voor- en nadelen op een rij
De voordelen van voldoende slaap
Mensen die gemiddeld genomen voldoende uren slapen, hebben meer energie. Zij presteren beter en zijn beter gehumeurd, omdat ze meer verdragen van collega’s. Ze relativeren beter en niet op elke slak zout. Ze zijn zetten hun creativiteit in, zijn oplossingsgerichtheid en hun geheugen werkt goed. Evenals hun vermogen om zich goed te focussen. Kortom, ze zijn gezonder en presteren beter.
Nadelen van onvoldoende slaap
De aanwezige energie moet verdeeld worden over alle taken. Door slaaptekort, is er verminderde concentratie en focus. Men is snel kribbig, geïrriteerd en gestrest wat z’n weerslag heeft op ‘weerstand’. De eigen weerstand (gezondheid) vermindert en daarnaast roept het getoonde gedrag weerstand op bij anderen en vice versa. Ontspannen samenwerken is lastig. Onvoldoende slaap zet een kettingreactie in gang en kan op de lange termijn bijdragen aan een verhoogt risico op hart- en vaatziekten. Ook loop je een groter risico op overgewicht en een verstoorde hormoonhuishouding.
Waar liggen mensen wakker van?
Daarbij gaat het om inslaapproblemen, midden in de nacht wakker worden en blijven of veel te vroeg wakker worden.
Werkgerelateerd gaan mensen dan malen over zaken als:
- Het opzien tegen bepaalde taken of collega’s waarbij vormen van faalangst of een tekort aan assertiviteit een rol spelen.
- Over de hoeveelheid werk, hoe dit te prioriteren en hoe dit in hemelsnaam foutloos/perfect af te krijgen.
- De relatie met een leidinggevende, collega’s of klanten die effect heeft op het functioneren en het halen van resultaten.
- Behoud van werk en zorgen daarover.
Privé kunnen er zaken spelen die een equivalent zijn van de bovenstaande opsomming, maar dan op privégebied. Ook spelen stressful live events een rol. Denk aan relatieproblemen, zorgen rond kinderen en ouders, verlies, rouw, verhuizing en dergelijke.
Dit soort kwesties houdt mensen danig uit hun slaap en zoals je ziet kost slapeloosheid ons meer dan ons lief is.
Jezelf wakker houden – hoe doe je dat?
Simpelweg door te denken; dat is de grootste boosdoener. Na een flinke work-out snel het bed in stappen, zorgt ook voor (in)slaapproblemen. Alhoewel; hoeveel mensen stappen er na een sportieve, fysieke inspanning meteen hun bed in? Weinig – lijkt mij.
Dat ‘denken’ vertoont trekken van ‘herkauwen’; ook wel malen genoemd. Er wordt gedacht aan takenlijstjes en de angst om iets over het hoofd te zien. Een gesprek waar je tegenop ziet alvast voeren. Scripts, alle mogelijke scripts passeren de revue in je hoofd en om vier uur ’s nachts ben je aangekomen bij script 99. Blijkt het de volgende dag script nummer honderd te zijn. Al die tijd voor niks wakker gelegen, maar ja, je stoppen met denken is lastig. Het is een automatisme en waar zit de rem?
Denken voor een ander, omdat je daar zorgen over hebt. Piekeren over hoe je rond moet komen in het geval je ontslagen wordt. Je suf peinzen over hoe je die lastige puzzel oplost of de slechte boodschap zo goed mogelijk brengt. Enzovoort …….
Veel voorkomende adviezen
Zoek op het Internet en je vindt een flink aantal adviezen over hoe je werkt aan het bevorderen van slaap. Eigenlijk is het onderdeel van duurzame inzetbaarheid en het (preventief) bevorderen van de gezondheid. En zoals bekend zijn zowel de werkgever als werknemer verantwoordelijk voor duurzame inzetbaarheid. Op welke manier kun je vanuit jouw rol dan iets doen aan het bevorderen van een goede nachtrust?
Voor werkgevers en leidinggevenden
Realiseer je als eerste dat slapeloosheid veel kost en meestal veroorzaakt wordt door stress. Het is dus zaak om na te gaan of je medewerkers een workload hebben die ze aankunnen. Of ze lekker in hun vel zitten. Door gewoon is te informeren of ze weleens wakker liggen. Veel overwerken, is een indicatie dat er onvoldoende tijd voor herstel dreigt, omdat het brein gedwongen blijft om na te denken. Dat stimuleert het automatisme om daarmee door te gaan. Ook als het werk al opzij is gelegd. Zorg dus voor het minimaliseren van werkgerelateerde stress. Verder kun je deskundigen vragen om voorlichting te houden over het belang van een goede nachtrust. De Arbo-dienst heeft daarvoor waarschijnlijk mensen in huis.
Voor jou als privépersoon
Als je op zoek gaat, vind je al snel informatie over dat het belangrijk is om aan je persoonlijke slaaphygiëne te werken. Dat betekent: geen inspanning, laptops, mobiele telefoons en tv kijken voor het slapen gaan. Ook wordt aangeraden om zoveel mogelijk hetzelfde dagritme aan te houden. Ontspanningsoefeningen en lichaamsbeweging dragen bij aan ‘beter slapen’. Ook wordt wel aangeraden om voor het slapen gaan vast de ‘to do lijst’ voor de komende dag te maken, zodat je dit los laat als je gaat slapen.
Daarnaast worden meditatie, slaapcursussen en cognitieve gedragstherapie aangeraden. Bij al deze vormen ga je met je gedachten aan de slag.
Hypnose als hulpmiddel tegen slapeloosheid
Dat laatste is ook wat er in hypnotherapie gebeurt; het doorbreken van gedachtepatronen die automatisch lijken te starten, zodra je in bed stapt. Juist als het tijd is om te slapen en je behoefte hebt aan rust. Het lijkt soms wel of er een knop aan gaat. Een knop die denkprocessen opnieuw start.
Je lichaam weet precies hoe het moet slapen. Je brein weet perfect hoe het moet slapen. Waarschijnlijk heb je jarenlang geen slaapproblemen gehad. Een deel van jou zendt een krachtig signaal uit dat je wakker houdt of maakt.
In hypnose wordt dat deel van jou, het onderbewustzijn, ingezet om te werken aan je slaapprobleem. Het automatisme wordt als het ware gereset. Om dit te bewerkstelligen werk jij samen met de hypnotherapeut.
Geleide slaapmeditatie & -hypnose
Trouwens op YouTube zijn op diverse kanalen geleide slaapmeditaties te vinden die gratis te beluisteren zijn. Wereldwijd zijn er miljoenen mensen die daar baat bij hebben; kijk maar eens naar de enthousiaste reacties in de comments.
Over de Auteur
Paola Pisu is naast coach/counselor en trainer ook hypnotherpeut. Je vindt een aantal slaapmeditaties met hypnosetechieken op haar YouTube kanaal - Paola Pisu – Ontwikkelstad. Abonneren is gratis.
Uit eigen ervaring weet ik dat het wennen is aan dit soort audio-opnames. Vandaar dat ik een aantal tips geef via deze hand-out.
Wil je op een dieper niveau en direct met me samenwerken om slapeloosheid of andere werkgerelateerde klachten aan te pakken? Maak dan een afspraak voor een oriënterend gesprek door het invullen van het contactformulier.
[1] https://docplayer.nl/17529033-Gezonde-slaap-is-van-bedrijfsbelang-onvz-zorgverzekeraar-verzekerd-van-vrij-e-keuze.html
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>