De ene carnavalsoptocht is nauwelijks de stad uit, of de volgende dient zich weer aan, zij het ditmaal via de waterweg die Amsterdam scheidt via IJmuiden van de Noordzee. Ja, Sail gaat weer beginnen, het tergend vreselijke loop- en sleurfeest waarbij tienduizenden in drommen langs oude zeilschepen paraderen zonder er ook maar iets van mee te kunnen krijgen. Amsterdam loopt niet vol, Amsterdam overstroomt. En de wethouder zag dat het goed was.
Sterker nog, de wethouder - Abdeluheb Choho - wil meer en vaker. Wat hem betreft komen er volgend jaar nóg meer bezoekers de Gay Pride-optocht door de grachten met eigen ogen aanschouwen. Zo vertelde hij ons via het Parool. Als het aan hem ligt, wordt het een tweede Koningsdag, met een miljoen bezoekers. Dat is een grenzeloze ambitie die niet snel genoeg kan worden ingeperkt.
Natuurlijk ziet de wethouder wel bezwaren, maar die zijn louter van logistieke aard. Oftewel: hoe voer je de mensen aan, hoe voer je ze weer af en wie ruimt de troep op? Choho vergeet echter één belangrijke kwestie uit het oog, namelijk dat Amsterdam ook een stad is waar mensen wonen. En dat Amsterdam in de eerste plaats voor Amsterdammers is, álle Amsterdammers. Dat betekent per saldo dat inwoners van Osdorp dezelfde rechten hebben als de bewoners van de Prinsengracht. Welaan, in Osdorp is in het algemeen weinig sprake van toeristische en feestvermaakdrukte. Maar op de gracht wordt men bijkans gek van het lawaai van de dagelijkse rolkoffer en de wekelijkse vermaakindustrie-uitingen.
Volgens Choho is dat nog niet genoeg en dat is heel verklaarbaar. Wat hem betreft wordt Amsterdam een pretpark vol hotels, dat namelijk levert een enorme hoeveelheid duiten op die het goed doen op de begroting van de stad. Choho doet mensen die hiertegen in het geweer komen af als zeurpieten en wuift negativiteit weg met één voorbeeld van iemand op de Prinsengracht die de jaarlijkse lawaaiparade voor de deur voor lief neemt en ja, daar zelfs positief over is.
Daartegenover staan natuurlijk al die mensen die horendol worden van het lawaai, de drukte en de troep die achteraf maar met moeite weet worden opgeruimd en soms dagen ligt te versterven als een trofee van verweesde pret.
'Amsterdam wordt steeds drukker, die trend valt niet te stoppen. Laten we dit gewoon accepteren en de stad zo inrichten dat we die drukte kunnen absorberen,' zegt Choho als hij naar de toekomst kijkt. Volgens mij is die trend prima te stoppen. Het is namelijk dat, of Amsterdam verwordt tot een filiaal van Venetië, waar de toeristenindustrie alle bewoners het vasteland op heeft weten te jagen.
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>