Regionaal Duurzaamheidcentrum Ondernemers – startbijeenkomst met prominenten

Het RDO startevenement is een netwerk bijeenkomst voor 150 koplopers op het gebied van innovatief & duurzaam ondernemen. Onderwerpen als innovatie, duurzame ontwikkeling, C2C en MVO komen natuurlijk aan de orde en het draait vooral om effectief netwerken en elkaar inspireren. Herman Wijffels, Jacqueline Cramer, Ad van Wijk, Jan Terlouw en Jonnie & Therese Boer (Librije) hebben werken mee op 28 april op locatie Paleis Het Loo. De bijeenkomst duurt van 17.00 tot 22.00 uur.

RDO staat voor Regionaal Duurzaam- heidscentrum voor Ondernemers. Naast informatie gaat het centrum ruimte bieden voor bijeenkomsten, cursussen, flexplekken, startende bedrijven, (publieks)manifestaties, showroom voor duurzame producten, enz. Het wordt een plek voor iedereen in (Oost)Nederland die iets met innovatie en duurzaam werken, vervoer, bouwen en wonen doet of wil. Daarnaast is het initiatief genomen voor een landelijk netwerk van dit soort centra zodat we elkaar kunnen versterken.

Initiatiefnemer van het eerste uur voor het opzetten van het RDO is Pieter Parmentier. Beste Pieter, je bent een bezige bij.  Wat drijft jou en wat doe allemaal?
Laat ik wat dingen noemen die me van de straat houden. Niet om te vertellen hoe goed ik bezig ben, maar om te laten zien dat er vele mogelijkheden zijn om te werken aan een leefbare wereld voor volgende generaties. Dat is mijn definitie van duurzame ontwikkeling en dat is wat mij vooral drijft.

Klimaatlessen
In december 2010 ben ik naar Kopenhagen gefietst met in mijn fietstassen de klimaattekeningen van basisschool leerlingen. Ik heb deze tekeningen daar aangeboden en  ze gebruikt voor een klimaatboek voor een (basis)schoolproject. De presentatie daarvan was op de Dag van de Duurzaamheid. De klimaattop ging niet over ons klimaat, maar vooral over het toekomstige klimaat; dat van onze (klein)kinderen en over nog veel meer. Steeds meer mensen zien dat wel in, maar op school wordt er nog weinig over gepraat. Daar wil ik verandering in brengen door gastlessen en het boek dat ik geschreven heb. Tijdens de eerste lessen, die ik gaf, bleek al snel dat kinderen van groep 7 en 8, maar ook van de groepen 5 en 6, al veel weten over wat ze zelf kunnen doen om bijvoorbeeld energie te besparen. Ze wisten zelfs het een en ander over Fair Trade.

Sustainable Advanced Networking (AN)
Het vinden van expertise is op ieder terrein lastig en dat geldt ook voor duurzame ontwikkeling. Kennis zit in mensen maar hoe vind je die? Met de netwerkmethode 'advanced networking' (http://www.eco-web.com/edi/index.htm) verbinden we initiatieven, personen en organisaties met als doel om zo samenwerking en innovatie te bevorderen. Op het gebied van kennisuitwisseling is in de afgelopen tienduizend jaar niet zoveel vooruitgang geboekt. We gaan bij elkaar staan tijdens netwerkbijeenkomsten en vinden bij toeval de juiste persoon. Dat kan handiger. AN is een effectieve methode gebleken om snel de juiste persoon te vinden. Juist op maatschappelijk relevante terreinen is dat hard nodig. We zoeken naar partners die dit sustainability advanced network (SAN) willen helpen opzetten.

Ik neem aan dat mensen zich bij jou kunnen melden voor het helpen opzetten van SAN. Hoe houd je het vol om met al deze activiteiten bezig te zijn?
Ach, deze activiteiten hebben gemeen dat ze heel veel energie en weinig inkomsten opleveren. Maar ja, je kunt niet alles hebben.

Koplopers uit Overijssel en Gelderland kunnen informatie aanvragen over de startbijeenkomst via het volgende mailadres: parment@planet.nl

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO