Ken je dat? Dat je naar zo'n congres of event gaat en je krijgt prachtige glossy's in de handen gedrukt waarin vooral heren in grijs krijtstreep geciteerd worden. Waarin zij vertellen wat er allemaal mogelijk is op het terrein waarop ze werkzaam zijn. Gisteren kiepte ik zo'n glimmend blad de papierbak in waarin aannemers en andere grootheden uit de bouwwereld vol gepaste trots vertelden hoe zij hun bijdrage al leveren en kunnen leveren aan duurzaam bouwen. De focus lag hierbij op kantoorgebouwen, maar duidelijk werd dat het ook in huizenbouw een eitje is om energieneutraal werk af te leveren. Onbegrijpelijk vind ik het dat we in Nederland nog huizen bouwen die niet energieneutraal zijn. Er is daarbij een onderscheid waar te nemen bij de bouw van huurwoningen en koopwoningen. De woningbouwcoöperaties staan ver op kop bij het energieneutraal bouwen vergeleken bij koopwoningen die de grond uit rijzen. Wat nog meer onbegrijpelijk en eigenlijk onverteerbaar is, is dat Nederland steeds meer op achterstand komt te staan in vergelijking met de ons omringende landen als we kijken naar wat de bouwwereld aflevert. Beschikbare fossiele bronnen raken langzaam uitgeput en binnen afzienbare tijd zullen deze zo schaars zijn, dat we voor deze vormen van energie fors moeten gaan betalen. Prettig voor onze koopkracht die de komende jaren toch al forse klappen oploopt door het terugdringen van overheidstekorten en de daarbijhorende onvermijdelijke bezuinigingen. Hoe moeilijk kan het zijn om alle nieuwbouw te voorzien van zonnepanelen, warmtepompen en isolatie-oplossingen? Hoe moeilijk kan het zijn om de overvloed aan beschikbare energiebronnen te benutten?
De vraag is of wij in Nederland afhankelijk willen zijn van brandstoffen uit het buitenland. Ook al hebben we gasreserves; de prijs hiervan is voor ons consumenten gekoppeld aan de olieprijs en blijft dat ook. Door slim te investeren in nieuwbouw, of dat nou koop of huur is, maken we ons al voor een deel onafhankelijk. Daarna, nee tegelijkertijd, kunnen we met z'n allen nadenken hoe we investeren in of willen omgaan met de bestaande bouw. Misschien is dit een idee? Wanneer een huiseigenaar ervoor zorgt dat z'n huis twee levels stijgt qua energielabel blijft de hypotheekrenteaftrek gehandhaafd. Wanneer jij je huis niet binnen een afzienbare termijn energiezuiniger maakt, krijg je een boete op de aftrek met een paar procentpunten.
Zo moeilijk is het niet voor een kabinet om ervoor te zorgen dat er een bouwbesluit komt. Een besluit waarin opgelegd wordt dat bij welke vorm van nieuwbouw dan ook alleen nog maar energieneutraal gebouwd mag worden. Wedden dat we dan in no time een inhaalslag maken en onze kennis en producten op dat gebied kunnen exporteren? Goed voor de portemonnee van BV Nederland! Ook goed voor ons eigen huishoudboekje.
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>
Ik denk dat bedrijven ten aanzien van duurzaam ontwikkelen het voortouw moeten nemen om zodoende aan overheden te laten zien wat mogelijk is.
Laten we vooral niet gaan zitten wachten op overheden die dingen mogelijk maken. Innovatie komt niet van overheden maar van bedrijven zoals die van jullie en van ons.
Ga er gewoon voor en zet de duurzame wereld naar je hand, is mijn advies.
Marco Dees
Sensid
Het lastige is dat je voor flats/appartementencomplexen niet genoeg ruimte hebt om voldoende warmtepompen en PV systemen aan te leggen momenteel. Qua isolatie is het geen enkel probleem, al gaat het wel ten koste van je ventilatie.
Ik heb zelf vloerkoeling/vloerwarmte warmtepomp systeem, maar die trekt dat op een zonnige dag ook niet echt. Raampje open (als het kouder is buiten) of airco aan, want hitte die eenmaal in de woning gevangen zit is er vanwege die isolatie met geen stok uit te slaan. Een paar bezoekers en wat zon en je zit in een oven. Maar geen stookkosten van april tot oktober. Terwijl het systeem nonstop 24/7 op 19 graden staat. En dan is er op het dak geen ruimte voor zonnestroom, want er staat al een vacuumbuis zonneboiler.
Kost wel een godsvermogen allemaal en de huizen zijn al zo overprijsd voor 80% van Nederland.
Tom Stuij, Algemeen Directeur Mondial Movers
Helemaal niet meer bouwen (geldt vooral voor kantoren) totdat alle woningen en kantoren bewoond zijn. Daarna pas weer bouwen en ja dan graag alleen maar duurzaam.