Van de week liep ik in mijn buurtsuper rond en zag dat schoonmaakmiddelen van Ajax in de reclame waren. Je kent dat wel twee halen en anderhalf betalen. Mijn hart maakte een sprong van vreugde toen mijn oog viel op een tekst op de flacon ‘nieuwe fles; 100% recyclebaar’. Dit is natuurlijk buitengewoon goed nieuws en de fabrikant lijkt alle lof toe te komen.Thuis aangekomen, onderwierp ik de fles aan een grondiger onderzoek. Op de achterkant staat bij recyclebaar een * en na enige speurwerk vond ik de tekst: *‘Indien faciliteiten daarvoor aanwezig zijn’. Een kleine honderd meter van mijn huis staat een container voor het verzamelen van plastic. Tja, maar daar kan de nieuwe fles van Ajax niet zondermeer ingekiept worden. Hoezo? De slimmeriken die de fles hebben vormgegeven, hebben zowel aan de voor- als achterkant papieren uitingen geplakt en deze mogen onder geen beding de container in, omdat je dan als consument het recycleproces verstoort! (zie foto). De MVO-gedachte is kennelijk nog niet tot in alle uithoeken van de keten doorgedrongen bij de producent van Ajax.
Wat nu? Als consument kan ik ervoor kiezen om de fles van Ajax dan maar in een badje met warm water te leggen om het papier eraf te weken. De grote vraag is of dit een duurzame oplossing is. Du moment word ik namelijk beïnvloed door het boek ‘Ecological Intelligence; knowing the hidden impacts of what we buy’. Het is geschreven door Daniel Goleman. Het effect is dat ik me steeds bewuster wordt van wat ik koop en hoe ik op microniveau kan bijdragen aan een schonere leefomgeving. Wanneer ik namelijk besluit om het papier van de fles af te weken, maak ik gebruik van warm water en gas voor het verwarmen van het water. Bovendien kunnen er lijmresten in het riool terecht komen. Dit kan het milieu meer belasten, dan de keuze om de fles bij het gewone vuil in de grijze container te gooien. De grote vraag is of het papier vervangen kan worden door plastic stickers op de fles. Dan kan het geheel in één keer de verzamelcontainer in.
Beste fabrikant van Ajax, zou u uit kunnen zoeken of dit mogelijk is? Natuurlijk begrijp ik dat u als ondernemer die duurzaamheid een warm hart toedraagt, eerst moet onderzoeken of het maken van plastic stickers het milieu niet meer belast dan het aanbrengen van papieren stickers. En dat het ombouwen van het productieproces enige tijd in beslag neemt.
In het boek van Goleman staat een voorbeeld over de productie van afbreekbare plastic en papieren draagtassen. Je zou denken dat het produceren van een papieren boodschappentas minder belastend is voor het milieu dan een plastic exemplaar, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Goleman wil ons wakker schudden en hoopt dat we ons meer bewust van worden van de impact die ons koopgedrag heeft. Hij vraagt ons ecological intelligence (E.I.) te ontwikkelen en producenten te beïnvloeden. Dat deze blog daar een bijdrage aan mag zijn.
Lieve lezers, hoe werken jullie aan je E.I.?
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro
En zo ken ik er nog wel een paar,
Ellen
Natuurlijk is het zo dat de produktie van papier veel energie en water vergt maar de misvatting dat hier oerbossen voor gekapt worden wil ik wel graag uit de weg ruimen. Voor papier worden zogenaamde produktiebossen geplant die volgens een zeer efficient schema worden gerooid en weer opnieuw beplant. Kortom: de produktie van papier zorgt voor handhaving van de "groene longen" en levert daarmee een bijdrage aan het verminderen van CO2 in de lucht..
Oh, ja en een plastic koffiebekertje is ecologisch meer verantwoord dan een ëcht kopje dan niet alleen afgewassen moet worden maar ook geproduceerd en niet het eeuwige leven heeft.
Hier weer een kleine bijdrage aan de E.I.!
Met hartelijke groet,
Sjoukje
In dit middel zat minder dan 5% chloor, waardoor het erg geschikt was voor het schoonmaken van de Wc-pot.