Onzeker over de toekomst? Start juist nu met meditatie!

Onzeker over de toekomst? Start juist nu met meditatie! - Paola PisuOm maar meteen met de deur in huis te vallen; Steve Jobs was een voorstander van meditatie. Hij zei daar onder andere het volgende over: ‘Je begint zaken duidelijker te (over)zien; je bent meer in het heden – in het moment.’

En hoe helpt jou dat nu verder aan de start van 2021 waarin de Covid-19 langzaam maar zeker het velt ruimt? We krijgen dan wel beetje bij beetje onze bewegingsvrijheid terug, maar hoe moet je verder als deze pandemie jou in je economische hart heeft geraakt?

Onzekerheid

Ontzetten veel bedrijfseigenaren en leiders hebben te maken met onzekerheid. Naar alle waarschijnlijkheid voel jij je op momenten overweldigd, gestrest, uit balans en soms angstig over hoe het in de toekomst verder moet. De donkere wolken drijven in 2021 weg, maar is het nog op tijd? Dit doet iets met je emoties en welbevinden, maar ook met je brein en het functioneren daarvan.

Denkpatronen

Ons ‘oerbrein’ (het overlevingsgedeelte in ons brein) reageert in geval van dreiging. Door gevolgen die met de huidige crisis samenhangen, kan jouw brein zich automatisch richten op vormen van overleven. Dat is absoluut nuttig en noodzakelijk wanneer we geconfronteerd worden met een onmiddellijke doodsbedreiging.

De economische crisis is heftig, maar dat is wat anders dan levensbedreigend. Door de werking van het oerbrein en emotionele impulsen die voortkomen uit een ander deel van je brein, het limbisch systeem, kan jouw denken onproductieve patronen vertonen. Daarbij kun je denken aan:

  • Wantrouwen en drama-denken; de neiging om van het allerergste uit te gaan.
  • Het hoofd in het zand steken en onvoldoende onder ogen zien dat de crisis een bedreiging is voor de bedrijfscontinuïteit.
  • De creatieve en analytische delen van ons brein zijn minder toegankelijk.
  • In een situatie waarin we meer gespannen zijn, is ons inlevingsvermogen beperkt.
  • Ons luistervermogen en het vermogen om ons te verbinden met anderen neemt af.

Leiderschapscompetenties

Laten dat nou net precies de vaardigheden zijn die je in tijden van crisis nodig hebt; het vermogen om scherp te blijven denken en reageren. Dan juist heb je het volledige vermogen van je al je hersengebieden nodig om zaken en ideeën af te wegen en de eigen visie en opvattingen te onderzoeken. Dit vermogen heb je hard nodig om nieuwe manieren te introduceren waarmee je een evenwicht hervindt om de bedrijfsvoering te continueren. Om cool & collected te blijven, zodat je medewerkers, klanten en zakenpartners gerust stelt, terwijl je naar ze luistert en hun zorgen serieus neemt.

Mediteren als Middel

Meditatie kan in tijden als deze enorm helpen. Het beoefenen van meditatie heeft aangetoond dat het de angst vermindert, het kalmeert de amygdala – onderdeel van het oerbrein. Het vergroot je vermogen om creatief te denken en zaken vanuit een verschillend perspectief te zien. Kortom, je empathisch vermogen blijft op niveau of wordt vergroot,

Met meditatie breng je focus aan door bewustzijnsvernauwing. Je denkende geest ziet daardoor veel meer; een enorme uitgestrektheid aan mogelijkheden. Ook aan mogelijkheden die je eerder over het hoofd zag, omdat je brein in beslag genomen werd door gepieker, impulsen en primaire reacties.

Intenties noteren na de ochtendmeditatie

Ben jij ook zo iemand die de dag als volgt start? Ogen openen, diverse apps op je smartphone checken plus het nieuws; want je moet toch op de hoogte zijn!  Door die ongezonde gewoonte schiet je in een reactieve modus. Het gevolg is dat je de rest van de dag als een postbode van hot naar her schiet en van het één in het ander valt. Als een brandweerman de ene brand na de andere bestrijdt. De tijd is de baas over jou in plaats van dat jij de baas bent over de tijd. Er is nauwelijks de tijd om adem te halen en stil te staan bij wat nodig is en wat je echt wilt doen.

Door je dag te starten met een paar minuten meditatie centreer jij je gedachten en start je, bewust, vanuit kalmte. Je centreert je gedachten bijvoorbeeld rond een bepaald thema of focust je een aantal minuten op je ademhaling en je lichaam. Dit brengt rust en helderheid.

Je kunt op talloze manieren mediteren. Zelf maak ik gebruik van meditaties van tien minuten die op YouTube staan. Kort daarna schrijf ik bijna dagelijks tien intenties op die me helpen om mijn aandacht te richten.

Altijd weer die discipline

Het is wel zaak om die dagelijkse meditaties een routine te laten worden die je op dagelijkse basis uitvoert. Dan zal je na verloop van tijd merken dat je de dat begint met meer openheid en bewustzijn voor mogelijkheden. Je komt tot beslissingen en oplossingen die je anders niet had gezien en genomen. Jouw gedachten komen tot rust en dit zorgt ervoor dat je de huidige realiteit beter onder ogen kunt zien. Je vooringenomenheid en neiging om te veroordelen nemen af evenals automatismen. Op die manier blijf jij jezelf vernieuwen helemaal als je het combineert met positieve bekrachtiging.

Hypnose en positieve suggesties als opmaat naar meditatie

In mijn interview met Marius Rietdijk kwam het onderwerp ‘positieve bekrachtiging’ ook al aan de orde in iets andere bewoordingen. Marius past dit toe door gebruik van positieve suggesties waardoor associatieverbetering ontstaat. Hij vergelijkt meditatie trouwens met (zelf)hypnose.‘Voor veel mensen is meditatie een te grote stap; die vinden de discipline om stil te gaan zitten lastig. Dan is hypnose, begeleidt door een hypnotherapeut of hypno-coach een second best optie.’ Vanuit hypnose, het aanleren van zelfhypnose wordt de stap naar mediteren op eigen kracht een stuk gemakkelijker.

Tip

Naast ochtendmeditatie kun je gebruik maken van geleide slaapmeditatie en -hypnose om je levenskwaliteit te verbeteren en je de kwaliteit van je slaap te bevorderen. Op mijn YouTube-kanaal staan naast een aantal ochtendmeditaties een aantal geleide slaapmeditaties. Abonneren is gratis en je krijgt automatisch een bericht als er een nieuwe video geüploaded is. Als je meer wilt weten over (zelf)hypnose en meditatie stuur me dan een bericht – info@ombradellaterra.nl