Vol verbazing en volkomen geïntrigeerd heb ik naar wat uitzendingen van Obese op RTL4 met Wendy van Dijk gekeken. Naar mensen die om wat voor reden dan ook verslaafd zijn aan het eten van voedsel. Een opvallend aspect is steeds dat zich 'ergens' in hun leven een gewoontepatroon gevormd heeft. Een patroon dat ze zonder langdurige hulp niet zelfstandig kunnen doorbreken. Ze worden in het genoemde programma 300 dagen begeleid. Ogenblikkelijk moet ik denken aan hetgeen in het voorstellen en ideeën van minister Kamps, zoals hij ze verwoord heeft in het Vitaliteitspakket.
Daarin wordt gesteld dat zowel werknemers als werkgevers een verantwoordelijkheid dragen voor het werken aan gezondheid. Het doel daarvan is dat werknemers lang inzetbaar blijven en op een gezonde manier ingezet worden in het arbeidsproces.
Obese is hard op weg om volksziekte nummer 1. te worden met alle gevolgen van dien voor de ziekteverzuimpercentages in Nederland. Dan tel ik daar nog niet eens de ziektekosten die we met z’n allen moeten opbrengen bij op. Wanneer het overgewicht sterk teruggedrongen zou worden, dan kunnen de premies wellicht op hetzelfde peil gehandhaafd blijven. Ook prettig voor mensen die nauwlettend hun gewicht in de gaten houden en sportief aan de weg timmeren.
De minister vraagt dat dus eigenlijk aan mensen; dat we gezond eten en sporten. Denk erom: het is bij dit kabinet wel allemaal je eigen verantwoordelijkheid!
Maar wat kunnen en willen werkgevers bijdragen aan het hebben en houden van een gezonde werknemerspopulatie? Er zijn voorbeelden te over van bedrijven die zelf een sportzaal hebben of tegen gereduceerde prijs een abonnement bij een sportschool aanbieden. De crux zit ‘m meer in het voedsel dat in bedrijfsrestaurants aangeboden wordt. Inmiddels heeft elke cateraar een salade en een aantal gezonde hapjes aan het assortiment toegevoegd, zodat mensen de keuze hebben tussen een kroket of sla. Ooit hoorde ik dat de vette happen bij een bedrijfsrestaurant duurder waren gemaakt ten voordele van gezonde voedingsmiddelen. Een dame die belast is met ARBO-zaken bij een ander bedrijf was de mogelijkheden daartoe aan het onderzoeken.
Wat mij opvalt, is dat kennelijk nooit overwogen wordt om producten die aantoonbaar slecht zijn voor de gezondheid – bij overmatige inname – verbannen worden uit de kantine. Het is een groot taboe! Welk bedrijf toont het lef daartoe eens? Start direct een campagne wat de redenen daarvoor zijn; compleet met een kostenoverzicht van wat ziekteverzuim veroorzaakt door overgewicht kost op jaarbasis.
Natuurlijk krijg je in de beginfase met een enorme weerstand te maken van mensen die van mening zijn dat ze een keuze willen maken en dat dit een betutteling van de hoogste orde is. Ik durf te beweren dat mensen die dat het hardste roepen toch snel een kilo of 15 mogen afvallen om een gezonde BMI te bereiken.
Uit het programma Obese blijkt, dat het verdomd moeilijk is om in je uppie de discipline op te brengen. Ik zou niet weten wat erop tegen is dat werkgevers zich daar op een vriendelijke wijze wat steviger tegenaan gaan bemoeien.
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>