Isala Klinieken; Starten met Maatschappelijk Verantwoord Inkopen - praktijkvoorbeeld (deel 2.)

Op het moment dat Isala Klinieken (werkgever van  5300 mensen en daarmee de grootste werkgever van Zwolle) aan de slag ging met MVI wierp Nienke de Wilde zich op als projectleider. Inmiddels is zij met een werkgroep acht maanden verder. Wat zijn de achtergronden, zijn successen en waar staan ze nu? Vorige week op 20 maart 2012 verscheen deel 1. van dit interview.

Wat voor een spin-off heeft die middag gehad? Wat merk je in de praktijk van de energie die je toen hebt losgemaakt?

In de praktijk komen mensen naar je toe die zeggen: “Ik heb nog een idee; kunnen we dat oppakken?” Om de ideeën op de flip-overs in goede banen te leiden, heeft iedereen een top drie aangewezen. Daarmee konden ze actief zeggen: “Ik wil dat onze afdeling daarmee bezig gaat.” Vanuit de werkgroep hebben we de door collega’s aangemerkte prioriteiten uitgewerkt en waar mogelijk al geïmplementeerd. Elk inkoopteam heeft zijn eigen inbreng en is er een terugkoppeling naar elk team over de stand van zaken. Dit heeft al tot tal van kleine duurzame maatregelen binnen de afdeling inkoop geleid. Zo werken we stap voor stap verder. We hebben een interview op Intranet van Isala gezet en daar reageren mensen buiten onze afdeling op; ze komen spontaan met ideeën en vragen waar we mee bezig zijn. Daarom hebben we ook een eigen mailadres aangemaakt. (mvi@isala.nl). Ik coördineer de ingeleverde tips en stuur deze door naar het aangewezen inkoopteam. Doordat het een agendapunt wordt voor de volgende werkgroepbijeenkomst wordt de voortgang en terugkoppeling bewaakt. Zo gaat MVO/MVI steeds meer leven binnen het ziekenhuis. We onderzoeken actief naar hoe we steeds beter onze eigen afdeling op de hoogte kunnen houden, hoe we Isala-breed collega’s op de hoogte kunnen houden. Momenteel zijn we bijvoorbeeld bezig een lijst te maken met producten die we nu al duurzaam inkopen. Als deze volledig is, gaan we dat presenteren aan de hele organisatie om te laten zien dat we nu ook al verantwoorde producten inkopen. Daarnaast willen we ook naar buiten treden. Dat zouden we bijvoorbeeld in samenspraak met de gemeente kunnen doen, want we zijn natuurlijk wel een grote organisatie. Dat gaat in samenwerking met concerncommunicatie.  Ook gaan we binnenkort praten in UMCUtrecht. Zij hebben zich geconformeerd aan het MVIO Manifest van de Nevi Zorg. We willen onderzoeken of dit ook iets voor de Isala Klinieken is. Concreet: de spin off heeft de werking van een olievlek!

Je vertelde me net over de checklist die jullie aan leveranciers gaan sturen. Ik mocht deze bekijken en het zijn pittige items die erop staan. Zijn jullie niet bang voor gewenste antwoorden van leveranciers op die vragen? En weet je welke bewijsstukken je van ze wilt zien op MVO-gebied?

Dat is een heel goede vraag. Wat ik merk in gesprekken met leveranciers is dat zij spontaan vertellen over wat zij allemaal al wel niet doen op het gebied van MVO. De leveranciers zijn natuurlijk de commerciële mensen die al veel eerder met duurzame acties zijn gestart. Ze zijn dus verder dan wij. Sommige leveranciers zullen misschien ook keihard lachen of zeggen ‘waar slaat dat nou weer op’. Eigenlijk ben ik er helemaal niet bang voor, want er wordt immers hoe langer hoe meer verplicht gesteld door allerlei instanties. Wat bewijsstukken betreft, zijn we nog aan het onderzoeken hoe we dat op een goede manier gaan aanpakken. Al doende komen we daar vanzelf wel achter. Leveranciers die gewenste antwoorden geven, vallen op termijn wel door de mand.

 

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO