Den Haag – 15 mei 2015 - Na succesvolle eerdere edities organiseert ontwikkelings-organisatie Hivos in september voor de vierde keer een expeditie naar het Indonesische eiland Sumba. Geïnteresseerde avonturiers kunnen zich vanaf vandaag tot en met woensdag 10 juni kandidaat stellen via supportsumba.nl. Dit jaar worden de deelnemers uitgedaagd om een ludieke actie te bedenken waarmee zoveel mogelijk publiek bereikt wordt. Denk aan het organiseren van een flash mob, een street guerilla actie of een challenge waarmee je anderen via social media uitdaagt. Drie winnaars mogen mee op Expeditie Sumba 2015.
Iedereen boven de 21 kan meedingen naar een plaats in het team van Expeditie Sumba 2015. Het enige wat de kandidaten in de eerste fase moeten doen is voor 4 juni aanstaande een foto of video én een ludiek idee voor een actie te posten op www.supportsumba.nl.
Hivos maakt vervolgens een eerste selectie van twintig potentiële kandidaten op basis van de volgende criteria: avontuurlijkheid, lef en creativiteit van de actie en affiniteit met duurzaamheid. Deze groep wordt uitgenodigd voor een inspiratie dag halverwege juni. Vervolgens voeren de kandidaten hun zelfbedachte actie uit. De drie die dat het beste doen en die daarmee de meeste mensen bereiken, winnen de expeditie reis naar Sumba.
Ambitieus project
Sumba is een prachtig eiland, rijk aan tradities, maar economisch arm. Sinds 2010 werkt ontwikkelingsorganisatie Hivos samen met de Sumbanezen, overheden en bedrijven aan een ‘Iconic Island’. Het idee erachter is om de 650.000 bewoners van Sumba nog vóór 2024 toegang te bieden tot 100% duurzame energie. Energie die nodig is voor de ontwikkeling van Sumba. “Een ambitieus project met de achterliggende gedachte dat als het hier lukt om dan moet het overal ter wereld lukken”, aldus Eco Matser, projectleider van Sumba. Met Expeditie Sumba wil Hivos Nederlanders betrekken bij haar initiatieven voor duurzame energie voor ontwikkeling.
Expeditie Sumba 2015
Net als voorgaande edities zal tijdens Expeditie Sumba 2015 ervaren worden hoe het is om te moeten leven zonder toegang tot energie. Nieuw is dat de expeditieleden een aantal dagen op een plek zullen verblijven waardoor ze mee kunnen draaien in een gezin. Ze zullen zelf de handen uit de mouwen moeten steken en meehelpen aan het realiseren van duur-zame projecten. Daarbij zien de expeditieleden de impact die de veranderingen tot dusver op de Sumbanese bevolking heeft.
Tastbare veranderingen
Net als meer dan een miljard andere mensen op deze wereld beschikt het grootste deel van de 650.000 Sumbanezen niet over toegang tot (schone) energie. Ze koken op hout en hun lampen branden op olie of petroleum. Als ze al elektriciteit hebben, wordt het vaak opgewekt door generatoren die draaien op dure diesel. Sinds de start van het project is er al veel gebeurd op het eiland. Zo is door de komst van zonnepanelen het percentage mensen dat beschikking heeft over electriciteit van 25 naar 40 procent gegaan. Ook zijn er drie organisaties opgericht die biogasvergisters kunnen bouwen en onderhouden. Meer dan 200 daarvan zijn inmiddels gebouwd waardoor families nu biogas hebben om op te koken en bioslurry om hun land mee te bemesten. Het eerste irrigatieproject draait volledig op zonne-energie, waardoor het inkomen van meer dan 50 families verdubbeld is.
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO