Het ontslagrecht is afgeschaft en medewerkers zijn voortaan aan de grillen van de werkgever overgeleverd met duizenden werklozen tot gevolg en medewerkers die vogelvrij verklaard worden. Een rare perceptie natuurlijk van de afschaffing van het ontslagrecht. Maar toch vraag ik me wel af of het nou slecht of juist goed zou zijn om het ontslagrecht aan minimale eisen te binden. Waarbij natuurlijk bepaalde sociale aspecten wel behouden blijven. Ik weet het namelijk niet. Het afschaffen van het ontslagrecht zou enerzijds misschien een flexibelere arbeidsmarkt kunnen opleveren omdat werkgevers niet bang meer hoeven te zijn voor “misplaatsingen” en daardoor flexibeler kunnen omgaan met het aannemen van nieuwe medewerkers. Daarnaast zou het organisaties ook geld kunnen opleveren omdat ze makkelijker van de vastlopers en de ratten afkunnen. Of van spookmedewerkers waarvan je wel weet dat ze er zijn maar niet precies weet wat hij/zij eigenlijk oplevert of überhaupt doet.
Daarnaast zou de druk wat minder komen te liggen op de krapte aan hoogopgeleide medewerkers. Werkgevers kunnen dan bijvoorbeeld MBO’ers meer kansen geven om andere taken te verrichten waardoor de arbeidsmarkt soepeler en efficiënter bovendien misschien ook wel een stuk duurzamer zou kunnen worden. En waarom zijn er eigenlijk afkoopsommen om van medewerkers af te komen? Als dank voor de loyaliteit misschien want ik zie niet in waarom een slecht presterende medewerker bij zijn afscheid ook nog eens geld zou moeten krijgen.. Ik ben in elk geval niet bang dat medewerkers dan echt vogelvrij worden verklaard en al ontslagen kunnen worden omdat zijn/haar knoop niet vastzat. Werkgevers zullen goede werknemers altijd in dienst willen houden. Het wordt hooguit wat harder op de arbeidsmarkt en dat lijkt me met de globalisering misschien niet eens zo heel gek. Wellicht zou het de overheid sieren als ze het eerst uitproberen binnen de overheid met een proefperiode.
Aan de andere kant is de wet er natuurlijk niet voor niets. De wet is er om ons te beschermen tegen misstanden, uitbuiting, hebzucht, gemakzucht etc. van organisaties. Volgens mij is dat een groot goed. Want naast heel veel goede bedrijven zijn er natuurlijk ook bedrijven die het allemaal niet zo nauw nemen met alles en iedereen. Fraude, opgezette faillissementen, uitbuiting etc. Alles komt voor. Zeker met het oog op kwetsbare doelgroepen als ouderen en jonge medewerkers is het belangrijk dat er bescherming is. Maar ook voor mensen met een hypotheek en andere lasten die gebaseerd zijn op een stabiel inkomen. De hoger opgeleide medewerkers mogen dan betere kansen hebben maar van de totale beroepsbevolking is, relatief gezien, maar een klein deel hoger opgeleid. Ik weet het niet. Zou het nou goed of slecht zijn. Weet u het?
Karim
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO
Volstrekte Onzin titel op dit artikel. Het ontslagrecht moet verder blijven om niet als 'SLAAF' van de elites ....