Gezondheid boven Economie – het doet je toch direct denken aan de wensen die we elkaar altijd met kerst sturen. Ik wens je vooral veel gezondheid toe voor het nieuwe jaar. In de voorbije weken kwamen er onder andere via LinkedIn berichten langs waarin gesproken werd over de schade die onze ‘intelligente lockdown’ aan de economie aanbrengt. En niet alleen aan de economie, maar ook psychisch is er een enorme schade te verwachten. De minister president ging daar vervolgens op in door aan te geven, dat ‘gezondheid nu boven de economie’ gaat.
Verlies en Winst
Van welke kant je het ook bekijkt; verlies is een gegeven tijdens een pandemie. Het is kiezen tussen ‘verlies of verlies’. De relatieve luxe van een pandemie in deze tijd is, dat er keuzes gemaakt kunnen worden. Dat de gezondheidszorg, in tegenstelling tot de 14e eeuw toen er een vier jaar lang durende pestepidemie in Europa rondwaarde en een derde van de bevolking wegvaagde, behoorlijk goed op poten staat. Dat er wereldwijd in diverse centra gezocht wordt naar een werkend vaccin. Dat we weten te handelen vanuit kennis over de gevaren die gepaard gaan bij een pandemie. In de middeleeuwen was die kennis afwezig. In die zin is er sprake van winst; hoe onbeschrijfelijk en buitengewoon onaangenaam alle bijverschijnselen van het huidige virus ook zijn.
Omgaan met verlies en veerkracht
Als de voorbije eeuwen ons iets leren, dan is het wel dat de economie altijd weer opveert. Dat we met z’n allen taaie, creatieve rakkers zijn. Hoe snel ben je in staat je aan te passen bij verlies van je werk of je bedrijf? Een vraag die trouwens ook op mijn eigen bord ligt – want al m’n werk is tot nader orde opgeschoven of geannuleerd.
Net zoals er zoveel stil of nagenoeg stil ligt. Bij ontelbaar veel grote en kleine ondernemers liggen vragen op het bord: Hoe overleef ik dit? Hoe zorg ik voor mijn medewerkers of hoe betaal ik ze? Gaan al die regelingen me uiteindelijk wel helpen? Wat komt er nog op me af? Hoe ga ik dit financieel bolwerken? Hoe ga ik om met mijn verlies? Wat kan ik dragen aan tegenslag? Hoe sterk en veerkrachtig wil en kan ik zijn?
Sociale binding en gezondheid
Kortom, de vraag rond ‘hoe blijf ik gezond’ ligt ook op het bord van veel mensen die het virus tot nu toe hebben ontlopen. ‘Gezond’ heeft hier vanzelfsprekend meer dan slechts één betekenis.
Wat in ieder geval helpend is bij gezond blijven, is sociale binding en contact met elkaar. We kunnen (beeld)bellen en ons creatief vermogen zorgt ervoor dat we wegen (kunnen) zoeken om contact te hebben. De richtlijnen om dit wijs aan te pakken, kunnen je nauwelijks zijn ontgaan.
Als het zakelijk meer dan belabberd gaat, dan is één ding duidelijk: ‘daarin sta je niet alleen; welkom bij de club.’ En begrijp me goed; het woord club staat hier los van cynisme. Het woord ‘club’ staat hier voor de mogelijkheid om met soortgenoten van gedachten te wisselen. Liever je sores eruit gooien, dan psychische klachten ontwikkelen. Economisch verlies is er toch- dat is een keihard gegeven.
Keuzes - Gezondheid boven Economie
Een grote kans dat er ooit een parlementaire enquête komt over de keuzes die gemaakt zijn door dit kabinet. Dan kunnen we daar economische lessen uit trekken voor de volgende pandemie. En over hoe een pandemie te voorkomen; daar staan alle nieuwssites al genoeg bij stil. Zaken over natuur en hoe we omgaan met de aarde, enzovoort.
Krijgen we straks een scheidslijn tussen de mensen die zelf corona hebben gehad of geliefden hebben verloren en degenen aan wiens deur dit zwaard voorbij is getrokken? Hebben we oor voor degenen die waarschijnlijk nog jaren met klachten rondlopen, omdat het virus behoorlijk heeft huisgehouden in de longen? De mensen die kunnen verhalen hoe belangrijk ‘gezondheid’ is. Die het recht hebben om ons de vraag voor te houden: ‘wat is in hemelsnaam een gezonde economie?’ Weet jij het antwoord?
Wat wil jij vasthouden?
De eerdere delen van 'Hoe houden we de goede dingen vast' verschenen op mijn eigen website en zijn te vinden via deze link.
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro