Een krantenbericht, een strafcorner en een animatiefilmpje belichten op diverse wijzen duurzaam personeelsbeleid. Op een doordeweekse dag lees ik in een café in in nrc.next een artikel over bedrijfstrainingen. We kennen drie soorten bedrijfstrainingen. Trainingen die binnen de functie passen. Trainingen die je kennis van andere vakgebieden uitbreiden. Trainingen die gericht zijn op een bredere persoonlijke ontwikkeling van een individu of team.
Vooral dit laatste type training wordt als zeer waardevol gezien, door zowel werkgever als werknemer, zo is de teneur van het artikel. Als mensen aandacht geven aan elkaar en erkenning ontvangen is het effect dat de inzet groeit en dat mensen langer bij een onderneming blijven. Over duurzaamheid gesproken.
Onlangs was ik te gast was bij een ondernemersavond waar de hockeycoach van het Nederlandse damesteam Herman Kruis en een van zijn bekendste internationals, hockeyster Janneke Schopman, de overeenkomsten aanstipten tussen succesfactoren in de sport en organisaties. Een voorbeeld blijft hangen. Ter voorbereiding op een belangrijke wedstrijd tegen Engeland, een taaie ploeg, tijdens een EK- of WK-tournooi - ben ik even kwijt - waren de speelsters zonder trainer wat aan het dollen. Ze bedachten met elkaar een nieuwe variant strafcorner, geen rechtstreekse pegel op de goal, maar subtiel rondspelen in de cirkel inclusief een miraculeuze schijnbeweging en een onverwachte pass naar buitenkant links. Het schijnt dat er minimaal 30 strafcornervarianten zijn, gepaard aan allerlei tekens die de dames elkaar toeseinen. Afijn, de eerste strafcorner tijdens de wedstrijd nemen ze op deze wijze. Dankzij de goal die eruit voorkomt winnen ze de wedstrijd met 1-0. De trainer gaf ruimte, de spelers werden erkend in hun inbreng met een overwinning als resultaat. Opvallend in de presentatie was de nadruk op oog voor het proces.
Daarmee kom ik bij een aan mij toegestuurd filmpje What motivate us. Extra geldelijke beloning werkt stimulerend voor mensen in de lagere salariscategorieën. Mensen met midden- of hogere inkomens worden gemotiveerd door andere zaken. In de animatie van Daniel Pink wordt op originele wijze aangegeven wat nodig is. Kijk maar eens. Waarmee de cirkel in deze column rond is: bij trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling gaat het toch om aspecten als bevordering van autonomie, werken aan een gemeenschappelijk doel, inbreng om dingen net even anders te mogen doen. Kortom: duurzaam personeelsbeleid (be)loont net even anders.
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>
deze conclusie op basis van deze, overigens voortreffelijke les HRM in enkele minuten, lijkt me echt wat kort door de bocht! Daniel Pink is werkelijk een 'great performer' maar voegt geen nieuwe inzichten toe, zoals hij zelf ook aangeeft. Beloning is vanzelfsprekend een van de middelen binnen duurzaam HR maar niet kenmerkend. Zoeken naar mogelijkheden om medewerkers i.p.v. geldelijke incentives iets te bieden om ze meer employabel te maken is naar mijn smaak "key". Met employabiliteit werken we aan de duurzaamheid van en de medewerker en de onderneming.