En diesel kost bijna € 1,33 in mijn woonplaats en dan weet ik dat de prijs hier ietwat lager ligt dan elders in het land. Ben ik even blij dat ik mijn benzineslurper 14 dagen geleden eindelijk kon omruilen voor een eco-diesel A-label bolide. Electrisch rijden, is nog geen betaalbare optie, maar mijn volgende auto zal niet meer afhankelijk zijn van het olie-infuus. Columnist Thomas L. Friedman van The New York Times schreef eind februari een column waaruit het volgende citaat afkomstig is. "Wat er nu gebeurt in de Arabische wereld is de moeder van alle wake-up calls. En wat deze ons te vertellen heeft, is glashelder: 'Amerika, je hebt je huis aan de voet van een vulkaan gebouwd. En die spuwt nu uit al zijn barsten en dondert alsof die op ontploffen staat. Haal je huis weg!' En 'Haal je huis weg' betekent hier 'maar een einde aan je verslaving aan olie'. " Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan en zolang dit goedje nog enigszins betaalbaar is, blijven we er met z'n allen afhankelijk van. We mopperen en klagen wat, maar daar blijft het tot nu toe bij. Hoe lang gaat het duren voordat we uit de ontkenningsfase komen en het wake-upsignaal (h)erkennen? Moeten veel meer producten een stuk duurder worden? De inflatie is al ingezet en de broodprijzen zijn behoorlijk gestegen. Mede doordat een deel van de granen, die eerder werden gebruikt om brood van te bakken, nu ingezet worden om brandstof van te maken. Tel daarbij op dat er mondiaal steeds meer monden zijn om te voeden en dat een flink aantal van die monden in opkomende economiën steeds meer vlees eten. Voor de tot stand koming van een kilo vlees is erg veel landbouwgrond nodig, want wat eten koeien?
Ach, wat schrijf ik nou - dat is voorlopig nog allemaal een 'ver-van-ons-bed-show'. We worden wel wakker wanneer sommige supermarktschappen leeg worden en leger blijven. Tot die tijd blijven we vasthouden aan ons oude vertrouwde patroon en verwachten dat de regering haar uiterste best doen om alles exact bij het oude te houden. Limburg voorop gezien de uitslag bij de provinciale verkiezingen.
Op steeds grotere diepten in de oceaan wordt naar olie geboord. Dat dit een risico met zich meebrengt, zit nog vers in ons geheugen. Je weet wel - het BP- schandaal - toch? Het opraken van de grondstof olie is in een reactie op een blog op deze site ooit een 'hoax' genoemd; de aarde maakt immers steeds nieuwe olie aan.
Of dat waar is of niet is volstrekt onbelangrijk. Bovenstaande kleine opsomming maakt duidelijk genoeg dat we haast moeten maken met de uitbouw en implementatie van duurzame alternatieven. Al was het alleen maar om onze luxe levensstanddaard op peil te houden.
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro