“Leiderschap in je community”
Duurzaam Leiderschap staat voor mij voor passie, doorzettingsvermogen, plezier, durf, zingeving en de skills om anderen mee te krijgen met jouw dromen/idealen.
Om dit soort Leiderschap te tonen - moet je daarvoor hoger onderwijs hebben genoten of toegang hebben tot economische middelen?
De ervaring die ik afgelopen jaren opdeed met de Che Amigo training “Leiderschap in je community” bewees dat dit niet nodig is.
Onlangs rondden we de laatste module af. Een weeklang kwamen er 40 jongeren samen in een school (met slaapvertrekken) op 3.000 meter hoogte in het Andesgebergte van Argentinië. De deelnemers kwamen uit arme gebieden van Bolivia en Argentinië en zijn een jaar geleden begonnen met het programma. De 3 modules Leiderschap, Projectmanagement en Didactische vaardigheden werden gegeven door jongeren zelf die uit deze gebieden komen. Theorie wordt afgewisseld met de praktijk, want de jongeren zetten gedurende het jaar zelf een project op wat ze leuk vinden.
Natuurlijk ging er een hoop mis en kunnen er zeker zaken verbeterd worden. Maar wat een enorme groei heb ik deze jongeren zien maken. Niet alleen in resultaten, maar ook in de wijze waarop ze in hun eigen kracht kwamen, zelfvertrouwen kregen en zo genoten van zowel de trainingen als hun eigen werkzaamheden voor de projecten.
Luciano komt uit een arme provincie Formosa. Als enige van zijn gemeenschap heeft hij de training gevolgd en moest 5 uur rijden met een brommer door de Argentijnse pampas om vervolgens 3 bussen te nemen om 30 uur later op de training te verschijnen. Een staaltje leiderschap op zich, want wie van u doet iets wat totaal anders en onbekend is bij de mensen in uw omgeving?
Luciano heeft in zijn extreem arme plattelandsdorpje een bibliotheek opgezet en geeft er met een aantal vrienden workshops ‘produceren van honing’ en communicatie. Diana en Andrea uit de sloppenwijken van Buenos Aires kunnen erg goed dansen en hebben voorstellingen gegeven in kinderziekenhuizen. En Enzo en Florencia uit de provincie Misiones hebben van oude tonnen vuilnisbakken gemaakt en die op hun middelbare school neergezet. Vervolgens hebben ze in alle klassen workshops gegeven hoe je beter om kunt gaan met afval.
Anibal, Martin en Fernando hebben het helemaal groots aangepakt. Als eerste inheemse studenten van een Universiteit weten zij als geen ander tegen wat voor problemen jongeren met een inheemse achtergrond aanlopen op de middelbare school. Zij organiseren nu een aantal 2-dagelijkse bijeenkomsten voor inheemse jongeren uit hun gehele provincie om de problemen met elkaar te bespreken en van elkaar te leren.
Een megaknap initiatief wat grote impact heeft op tientallen jongeren.
Volgens mij schuilt in een ieder van ons een duurzaam leider. Iemand die in zijn hart een droom heeft en iets wil bijdragen aan de gemeenschap. Onze belemmerende gedachten houden ons daarvan weg. In arme gebieden is dat vaak een gebrek aan zelfvertrouwen, geen voorbeelden in hun omgeving. In ons rijke westen denken we vaak dat we daar geld voor moeten hebben en gaan we eerst sparen om onze echte passie (ooit?) te gaan volgen.
Een gemiste kans, want wie wil er geen passie, plezier en zingeving in zijn/haar dagelijkse bestaan? De durf ontbreekt ons vaak en wordt rechtgepraat met excuses.
Voor deze 40 jongeren is het duidelijk. Deze ervaring smaakt naar meer en het is prachtig te merken dat het voor hen niet stopt na dit jaar. Zij weten nu dat er veel kan, mits ze dit zelf echt willen. Excuses bestaan niet meer want voor Duurzaam Leiderschap is niks anders nodig dan je dromen omzetten in daden. In “try and error”.
Jasper Wegman is trainer, coach en oprichter van de stichting Che Amigo die leiderschapstrainingen organiseren voor jongeren in arme gebieden van Bolivia en Argentinië.
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO