De onafwendbare opkomst van tablets en mobile learning

Om maar meteen met de deur in huis te vallen de tablets zijn er natuurlijk voor om als middel het leren te ondersteunen. Het leerprogramma is altijd afgeleid van de doelen die een organisatie nastreeft. In de onderwijswereld is het al een trend om mobiele apparatuur in te lijven als middel voor het verwerven van kennis en het bevorderen van social learning. Het aantal iPad scholen wordt uitgebreid en vanuit het buitenland is er belangstelling voor het onderwijsmodel dat in Nederland gehanteerd wordt. In het hoger onderwijs hebben zowel studenten als hun begeleiders de mogelijkheden die het biedt, omarmt. Daarin loopt het buitenland overigens voorop en zijn wij in Nederland volgers.Binnen de trainingswereld worden de eerste voorzichtige stappen gezet. Daar is ook geen ontkomen aan. De apparatuur is relatief jong en kent, mede door alle media-aandacht, een ongelooflijke hoeveelheid ‘early adaptors’. Inmiddels worden er meer tablets verkocht dan laptops en personal computers. Vooral jonge mensen pushen de acceptatie van deze apparatuur in leersituaties. Daarmee is de volgende stap in de evolutie van het leren voorspelbaar. In de zeer nabije toekomst is er behoefte aan inspiratievolle content die via mobiele apparatuur 24/7 beschikbaar is. Die content is bovendien zo opgebouwd dat het social learning, leren van en met elkaar, op een hoger plan tilt.

Ondanks het potentieel en de belofte die mobiele apparatuur biedt, is het verstandig om een afweging te maken in hoe deze mogelijkheden nuttig aan te wenden. Hieronder staan enkele voordelen en overwegingen.

Een tablet is zowel een drager van kennis als een communicatietool. Het relatief grote scherm, de grote opslagcapaciteit en de krachtige processor geven het een andere dimensie dan de smartphone; het zijn eigenlijk mobiele computers. Bovendien kun je papierloos functies combineren. Denk aan het downloaden van (interactieve) leerboeken waarin je aantekeningen maakt, tekst highlight en inzichten vastlegt. Als je ideeën invallen, dan kun je via een app een mindmap maken om gedachten te ordenen of via een andere app het idee op de dictafoon inspreken. Ideeën, opdrachten, en dergelijke kunnen geüploaded worden in een digitale leeromgeving van waaruit een e-coach begeleidt en instrueert. Deze, alleen voor deelnemers toegankelijke, leeromgeving is de basis van waaruit de leeractiviteiten plaatsvinden.

Mensen leren op andere manieren en laten ook op verschillende manieren zien dat ze stof beheersen. Daarvoor hebben we nu dagelijks mogelijkheden ‘in de hand’. Met mobiele apparatuur kan een deelnemer kiezen hoe hij input aanlevert. Dat kan bestaan uit tekst met of zonder beelden, geluids- of filmopnamen of een combinatie daarvan. Het internet is vrij toegankelijk voor het opzoeken en analyseren van informatie en daarnaast is een wereld aan apps beschikbaar. Veel daarvan zijn gratis en andere apps zijn vaak prettig geprijsd in tegenstelling tot software voor pc’s die fors hogere prijzen hebben. Door een uitgekiend programma krijgt het leren van en met elkaar een boost. Door een slimme inrichting is het goedkoper dan klassieke vormen van leren. Het levert ook betere resultaten op. Een ander voordeel is dat het gemakkelijk is om het individuele leren invulling te geven. Daarmee kom je tegemoet aan individuele leerbehoeftes.

De tabletmarkt wordt steeds drukker maar vooralsnog is de iPad leidend in opleidingssituaties. Redenen daarvoor zijn:

  • De stabiliteit van soft- en hardware.
  • Eén eenduidige interface voor de basale bediening binnen alle applicaties. Daardoor is het gebruikersvriendelijker dan andere apparaten.
  • Het enorme aanbod goedkope tools die het leren ondersteunen.
  • De uitgebreide interactieve mogelijkheden in iBooks.

Ik kan me voorstellen dat dit artikel vragen en discussie oproept. Graag zie ik je reactie tegemoet. Uit de dialoog die ontstaat, kan alleen maar meer wijsheid voortkomen

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO