Waarom 8 tips over Salarisonderhandelingen voor Vrouwen zo hard nodig zijn? Lees onderstaand citaat van Jelka van Houten in het AD.
Ben jij goed in het onderhandelen over je salaris?
,,Ik ben er inmiddels bikkelhard in geworden. In het begin heb ik dingen gedaan voor een appel en een ei, want voor mij twintig anderen. Maar inmiddels kaart ik het aan: waarom verdient die man in een bijrol meer dan ik in de hoofdrol? Naarmate ik langer in het vak zit, durf ik dat ook. ‘Het spijt me heel erg, maar hier ga ik niet mee akkoord, dan maar niet’, zeg ik dan. Vaak komen ze daarna terug met een beter bod. Ik vind het tegelijkertijd moeilijk om het hard te spelen, want ik krijg toch dat stempel van lastige vrouw. Of zeikwijf. En het wereldje is klein.’’
Het is overduidelijk dat onderhandelingstips voor vrouwen
gedeeld mogen worden. Want hoezo speelt Jelka het hard? Ze speelt het spel zoals het hoort, lijkt mij. Voordat ik de tips beschrijf; eerst nog maar eens een citaat
Gender-stereotypen spelen rol bij salarisonderhandeling
Op Loonwijzer staat het volgende:
‘Bij mannen gaat het gesprek al snel over de hoogte van het bedrag, bij vrouwen over de vraag of het verzoek wel gerechtvaardigd is.’ Hier spelen ook gender-stereotypen mee. Tijdens een verzoek om een hogere beloning wordt op vrouwen negatiever gereageerd, bleek uit onderzoek van de Harvard-universiteit. Vrouwen worden gezien als veeleisend wanneer ze om meer geld vragen, terwijl zo’n verzoek bij mannen als teken van assertiviteit wordt gezien.’
Gerechtvaardigde beloning interessant genoeg?
De oorzaak van het verschil naar hoe er naar mannen en vrouwen gekeken wordt, laat ik in deze blog links liggen. Onderzoeken welke vaardigheden en oplossingen vrouwen helpen om de kloof te dichten, zijn nu véél interessanter. Is er een geheimzinnige reden dat we een gerechtvaardigde beloning als een soort van automatisme laten liggen? Er moet toch een manier zijn om effectiever te onderhandelen.
Natuurlijk is die er! Als het op onderhandelen aankomt kunnen vrouwen behoorlijk effectief zijn zonder dat we de mannelijke benadering kopiëren. Als we voor een ander of voor onze kinderen onderhandelen zijn we ‘heer en meester’. Dus, laten we vooral een aantal van die tactieken inzetten als het over onszelf gaat.
De natuurlijke lach
Een eerste vaardigheid waar we van nature beter in zijn dan mannen is glimlachen. Gemiddeld genomen laten we die meer zien dan mannen. Met die glimlach breng je de boodschap over dat je in control bent, relaxt en zelfverzekerd.
Vrouwen zijn ook beter in om - na hoor en wederhoor – humorvol te switchen naar een conclusie in het eigen voordeel. Meestal krijg je dan automatisch een sportieve en instemmende reactie terug.
Benader onderhandelen als een hobby
Of onze omgeving moeite heeft met onderhandelende vrouwen of wijzelf; iemand moet starten met het doorbreken daarvan. Alles begint en start met jou. Als wij ermee starten om onderhandelen anders te zien en benaderen, is het eerste obstakel ruimschoots genomen. Hieronder staan nog meer tips om jou te bekrachtigen op je weg naar een betere onderhandelingspositie.
De prijs van niet onderhandelen is zeer hoog
Creëer hier voor jezelf bewustzijn over. Reken eens uit wat het je allemaal kost als je op je huidige salarisniveau blijft hangen. Wat is de optelsom als je dit over je hele carrière uitsmeert? Dat loopt al snel op tot in de tonnen. Zeker als je daar de secundaire arbeidsvoorwaarden en gemiste pensioeninkomsten bij op telt.
Door niet of nooit te onderhandelen krijg je minder dan je verdient; simpelweg omdat je er nooit om vroeg. Stel jezelf de vraag: ‘Waarom neem ik genoegen met minder salaris dan ik verdien?’
Focus op win-win
Richt je op twee zaken bij de voorbereiding. Stel voor jezelf vast welke voordelen en successen jij voor de organisatie hebt gerealiseerd. Bedenk welke voordelen en successen je nog gaat halen. Licht dit verhalend (storytelling) toe. Je hebt win-win situaties bereikt en continueert dit. Je focust op het gezamenlijk belang en creëert daarmee sowieso een betere onderhandelingspositie.
Stemgebruik en taalkeuze
Heb jij ook jezelf gezien of gehoord, terwijl je bezig bent met een onderhandeling? Waarschijnlijk niet. Investeer daarin en organiseer een repetitie met een vriend(in). Maak hier een opname van met je smartphone. De opname laat je onverbloemd zien welke gewoonten je mag af- en aanleren om een krachtige onderhandelaar te zijn.
Let bijvoorbeeld op het gebruik van twijfeltaal als: ‘ik denk dat’, iets op vragende toon zeggen, woorden als ‘misschien’, ‘eventueel’ en dergelijke. Gebruik op actie gericht zinnen; die brengen energie en positiviteit in het gesprek. Vermijd: ontkenningen, niet/nooit, onmogelijkheden en moeten.
Kaken op elkaar - ssst
De mens heeft de neiging om te gaan praten als het te lang stil is. Realiseer je dat als jij een vraag stelt, de ander de tijd nodig heeft om na te denken. Laat deze stilte er zijn. Dat voelt onwennig en oncomfortabel als je dit voor het eerst doet. Je stretcht je comfortzone op dat moment bewust.
Als jij de stilte volpraat, dan is de kans groot dat jij jezelf in een hoek praat waar je nou juist net niet wilt zijn. Herkenbaar? Dus als je een goede vraag hebt gesteld of statement hebt gemaakt, laat je die volgen door een stilte.
Goede luisteraar
Een goede onderhandelaar is vaak een goede luisteraar. Door het inwinnen van informatie, op basis van je goede vragen, kom je te weten wat de ander wil. Wat hij of zij echt belangrijk vindt. Daar kun je vervolgens handig op inspelen. Het brengt je in de positie om een voorstel te doen dat voor beide partijen werkbaar en een goede oplossing is.
Jij en de zichzelf vervullende gedachten
Wat je aandacht geeft groeit en wordt ‘waar’. Dus als jij denkt dat vrouwen minder goede onderhandelaars zijn, dan zal je voorspelling zeker uitkomen. Je denken creëert werkelijkheid.
Kortom, je kunt dus beter denken dat je een persoon bent die steeds beter onderhandelt. Het gaat er vooral om dat je een start maakt. Ter inspiratie de slogan van Nike: ‘Just do it!’
Gratis e-Book Salarisonderhandelingen voor Vrouwen
Tot zover de 8 tips - Salarisonderhandelingen voor Vrouwen. Wil je meer advies, een stappenplan en tips? Vraag dan het gratis e-book aan.
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO