Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Bedankt voor je artikel. Interessant ook. Gelukkig geen lijstjes met de tien beste tips. Dat past niet bij dit onderwerp, vind ik. Ik heb ook even gekeken naar de andere artikelen en vond veel bevestiging van mijn idee, dat ethiek is, dat veel meer onderdeel van het dagelijks werk moet zijn. Ik associëer dit onderwerp erg met opvoeding: je leert wat goed is en niet ofwel wat ouders/ouderen gebruikelijk vinden. Maar het allerbelangrijkste is, dat je leert na te denken en er je gedachten met anderen over deelt.
Om antwoord te geven op je vragen: de zorgsector staat bol van de ethische dilemma's, niet alleen in ziekenhuizen (cure), maar ook in andere instellingen (care).
Wat mij in herinnering komt is een collega, die op grond van haar eigen levensovertuiging weigerde een bewoner morfine toe te dienen, want dit spuitje kon weleens de laatste zijn voor het overlijden van die bewoner (morfine dempt de pijn, maar versnelt vaak ook het stervensproces). Ik wilde wel meevoelen met die collega, maar eerlijk gezegd had ik meer met die bewoner te doen. Je zult maar de pech hebben, dat de dienstdoende zuster weigert jou je pijnmedicatie te geven, omdat dit haar voor een dilemma stelt. Ik heb het toen op de korte termijn opgelost door voor mijn collega in te vallen (en dus zelf die medicatie te geven). Het heeft er wel toe geleid, dat er een brede ethische discussie is opgezet, geleid door een maatschappelijk werkster met veel ervaring mbt dit thema. Mij werd toen duidelijk dat de oorzaak van deze "ellende" lag in de gebrekkige opleiding op dit punt. als je voor een beroep kiest, moet je wel bewust zijn van de consequenties van die keuze. Je kunt niet ineens in een avonddienst last van je geweten krijgen, daarop moet je anticiperen en werkbare afspraken maken.
Later maakte ik een vergelijkbaar voorval mee, toen we een cusus reanimatie organiseerden. Ineens was er een discussie over of je oude mensen wel mag/moet reanimeren en of je ook verplicht bent je kennis en vaardigheden te gebruiken. Het klinkt misschien een beetje banaal, maar dit soort kwesties komen nog steeds voor. Gelukkig begint wel een verbetering bij protocollisering, e.d., maar ik blijf het wonderlijk vinden, dat opleidingen nog steeds zo gebrekkig zijn op dit punt. Een taak voor werkgevers om invloed en pressie te blijven uitoefenen op de opleidingen. En natuurlijk veel werk maken van interne kwaliteit en vooral open discussies voeren. Met elkaar blijven nadenken over ethiek en vooral ook het goede voorbeeld blijven geven als manager. En dit laatste is niet alleen aan de orde in de zorg, lijkt mij.
Misschien is internet ook wel een goed medium om deze onderwerpen te "bediscussiëren". Ik hoop ook heel veel reacties en heel veel verschillende gezichtspunten. Lijkt me heel leerzaam.
Groeten van Joke
Het gaat om: "Waarde(n)vol leiderschap" van Keshavan Nair, bezielende lessen van Mahatma Gandhi. Het zou me niet verbazen als je dit ook gelezen hebt, anders van harte aanbevolen (en misschien een volgende recensie?)
Groeten van Joke
Coert Visser
<a href="http://www.m-cc.nl">Management & Career Consultancy</a>
Tegenlicht levert een bijdrage aan de discussie over normen en waarden en onderzoekt de graaicultuur aan de top van het multinationale bedrijfsleven. Wat is er gebeurd? Welke structurele oorzaken zijn er voor de fraudezaken? En hoe is te verklaren dat succesvolle managers, rolmodellen van de jaren negentig, nu als oplichters en zakkenvullers worden afgeschilderd?
Interessante interviews met o.a. Jack Welch, Pieter Bouw en -vooral- Roger Lowenstein (auteur van het boek 'Origins of the Crash’).
Het programma kan hier worden bekeken.
Coert Visser
www.m-cc.nl
www.vpro.nl/info/tegenlicht/
Groetjes van Jantien.