Banken en verzekeraars hebben de afgelopen decennia geprofiteerd van de marktwerking in Nederland en van het gebrek aan controle door overheidsinstanties. De vrijheden die de financiële sector in dit systeem had resulteerden erin dat banken en verzekeraars zich dogmatisch op maximalisatie van winst en aandeelhouderswaarde richtten, waardoor een graaicultuur met ingrijpende maatschappelijke gevolgen is ontstaan. Geholpen door overheidsmaatregelen als provisietransparantie en bonusbeperking belooft de financiële sector beterschap, maar gaat dit de sector lukken zonder haar organisatiecultuur ingrijpend te veranderen?
Een organisatiecultuur waarin dogmatiek zich zo manifesteert dat het negeren van klantbelang maatschappelijk economische gevolgen heeft, is aan verandering toe. Een organisatiec...
De doorgeslagen fragmentatie, zelfgerichtheid en korte termijn oriëntatie van al die onderling verschillende belangen leidt niet tot gezonde, innovatieve en creatieve competitie, maar zorgt juist voor entropie. Het zorgt op alle niveaus, zowel in een gezin of relatie, organisatie of bedrijf voor een toename aan inefficiëntie, ineffectiviteit, disconnectie en uiteindelijk tot inhumaniteit.
Bedrijven, boeren, burgers, bestuurders en bankiers zullen de behoefte aan het voortdurend willen realiseren van korte termijn eigenbelang moeten erkennen, accepteren en integreren. Om vanuit de reflectie over de lange termijn effecten die dat met zich meebrengt meer duurzame keuzes te maken. Ik, jij en wij allemaal, te starten met mijzelf. Dan kunnen er inderdaad hele mooie initiatieven ontstaan.