Blij zijn met je boosheid

Columns

Je kent het wel: boos en gefrustreerd omdat het niet loopt zoals jij het graag zou zien. Je baalt omdat je je ‘ernstig’ had voorgenomen om nu eindelijk eens aan je eigen prioriteit te werken en dan komt er een kleine crisis tussendoor. Of je teleurgesteld in jezelf omdat je iets hebt gedaan wat niet uitpakte zoals jij of anderen dat voor ogen hadden. Of je bent gefrustreerd omdat je de hele week druk bent geweest voor anderen en nu krijg jij op je kop omdat je eigen werk niet af is. Snappen ze dan niet hoe hard jij je werkt?

Veel van mijn klanten vragen mij hoe ze ervoor kunnen zorgen dat ze de rust bewaren en niet zo gefrustreerd raken in dit soort situaties. Want als ze niet zo’n last zouden hebben van die emoties, dan zou hun (werk)leven er al een heel stuk aangenamer uitzien. Hoe heerl...

Monique Damen
Mooi artikel.
Boekentip over dit onderwerp: Dans van Woede van H. Lerner.
Over hoe je constructief met boosheid kunt omgaan.
http://bit.ly/KJlHxv
Drs. Peter Bruun
Met de eerste stap ben ik het eens; merk op dat je emotioneel bent.
Maar stap twee is wel erg cognitief.
Als je in een emotionele toestand bent, staat vooral je limbisch systeem (vecht vlucht reactie) aan en kun je niet zo goed nadenken.

Omdat dit een lichamelijke reactie is (er giert adrenaline door je lijf, je hart gaat tekeer en ademhaling is kort en hoog) is het zaak ook een lichamelijke interventie te doen en niet een cognitieve.

- Adem naar je tenen toe (dan doet je buik zeker mee)

Zo communiceer je naar je limbisch systeem; "alles is goed, doe maar relaxt"
Bovendien lever je zo de broodnodige zuurstof voor je snappertje (cortex) om weer in het hier en nu te kunnen functioneren
Paul van Rooijen
Inderdaad is de tweede stap wellicht lastig als je vast zit in je emoties.
Zou de suggestie willen doen gebruik te maken van oefeningen gericht op het verbeteren van je hartcoherentie. Biofeedback komt op dit moment ook prima van pas om uit de vecht/vlucht/bevries houding te komen.
Saskia Slotboom
Ook ik heb de ervaring, zowel bij mezelf als mijn coachklanten, dat de tweede stap soms moeilijk te nemen is.
Hier mijn recept ;-)

Na het aandacht geven aan de negatieve gevoelens, kun je weer in een andere mindset komen door je af te vragen hoe je het nu het liefst zou willen.
Wat is de ideale situatie? Hoe ziet deze er uit? Wat voel je dan?
Eigenlijk precies wat je opschrijft, de kern is vaak een behoefte: Je wilt iets, iets anders dan er nu gaande is.

Als je stil staat bij hoe je het graag zou willen en je deze situatie inbeeldt, is er de mogelijkheid om uit de vecht of vlucht-stand te komen.
Dan kom je ook weer bij je eigen rust, gevoel voor humor, je onderscheidingsvermogen, enzovoort.

Vanuit die mindset is het makkelijker te zien wat je nu eigenlijk wilt bereiken en hoe je daar constructief mee aan de slag kunt gaan!

Saskia Slotboom - Slotboom Coaching

Meer over Emotie management