Stel, je maakt een mix van Steve Jobs, Henry Ford, Thomas Edison, George Clooney en Leonardo da Vinci. Wat krijg je dan: Elon Musk! Deze 45-jarige uitvinder, investeerder, ondernemer en wereldverbeteraar is een vernieuwer en een exponentiële groeier. Hij fungeert als drijvende kracht achter de elektrische auto’s van Tesla. Hij is de motor achter de grootste batterijfabriek ter wereld, die bedoeld is om onze economie snel duurzaam te maken. Daarnaast schiet hij de ene na de andere zelfgemaakte raket de ruimte met als uiteindelijke doel om Mars te koloniseren.
Eén van de geheimen achter zijn waanzinnige successen? Hij manifesteert zich als een echte ‘superbaas’: zijn wil is wet, hij zweert bij keihard werken en stuurt zijn teams aan als speciale eenheden.
Elon Musk, wie is dat?
Hoewel er ro...
http://ibestuur.nl/weblog/stip-op-de-horizon
Ingenieurs hebben Musk binnen 5 seconden door.
Wat doet een echte ingenieur met zijn leven als hij op 30 jarige leeftijd opeens 100 miljoen dollar op zijn bankrekening heeft staan. Wat doe je dan? De beste bordelen bezoeken? De politiek ingaan? Nog rijker worden? . . . Nee natuurlijk niet . . . als ingenieur ga je super interessante technische projecten doen . . . van die projecten die eigenlijk niet kunnen, kijken of jij het toch voor elkaar krijgt.
Je formuleert heldere doelen
- een kolonie op Mars binnen 30 jaar
- het vervoer elektrificeren
- de maatschappij overlaten schakelen van fossiel naar zon
Om die doelen te bereiken richt je vervolgens een organisatie in, die je ruchtsigtlos optimaliseert, als ware het een machine .
Wat de management types niet begrijpen is dat Musk niet uit is op geld en status . . . hij gaat voor de technische uitdaging.
Dit artikel 'bewijst' niet zozeer dat Elon Musk de ideale leidinggevende is -ja, voor dit type medewerker-, maar het toont het belang aan van een goede match tussen de organisatiedoelen, de core-business en de mensen die er werken. Er zijn voldoende gemeenschappelijke belangen en daarom werkt het.
Rest nog uw dedain tegenover management types. Slaat dat op mij? Vertel ik in artikel ´magische theorietjes´. Ik wou dat ik dat kon...