Het personeelstekort in ons deel van Europa is nijpend en dat blijft zo. De loonkosten stijgen en het niveau van de schoolverlaters neemt af (zie de Landelijke JeugdMonitor ). Dat is deels te verklaren uit het feit dat door het grote personeelsgebrek mensen worden aangenomen die minder of niet gekwalificeerd zijn voor een functie. Het motto is dan ‘waarom verder leren als ik ook zonder diploma de baan kan krijgen?’ Deze mensen vergeten vaak dat een functie bepaalde kwalificaties vraagt die dan niet of beperkt aanwezig zijn. Uit diverse onderzoeken blijkt dat jonge mensen een gemiddeld verloop hebben van 34% terwijl bij senioren dit 14% is. En de statistieken geven aan dat het verloop stijgende is.
De schaarste aan personeel en dan met name gekwalificeerd en gemotiveerd persone...
Ik geloof daarom eerlijkgezegd niet dat we nog steeds met efficiënter werken alleen veel voortgang kunnen boeken. We zijn al sinds midden jaren 1980 bezig met JIT, kai-zen, TQM/SPC, Lean enz. bezig met opvoeren ...
Is het wel effectief wat we doen, is het wel slim georganiseerd of blijven we in de economies-of-scale-misvatting geloven en daarom structuren op functionele, activiteitgebaseerde leest schoeien? De hoeveelheid heel efficiënte coördinatie die in zo'n structuur nodig is, is nog altijd verspilling.