“Ik wil alles met je delen, wil alles voor je zijn. En als jij me wilt vertrouwen, dan delen we de pijn.” De roep om sterke leiders klinkt steeds luider. Maar sterk is niet hiërarchisch. De nieuwe leider is niet alleen dienend en coachend, de nieuwe leider deelt met zijn medewerkers. Maar kun je leiderschap wel delen en zo ja, delen we dan ook de pijn?
Loslaten
De top-down leider heeft zijn langste tijd gehad. Althans, in de westerse wereld. Van nieuwe leiders wordt een andere instelling verwacht. Kenners reppen over gedeeld leiderschap, waarbij anderen invloed hebben en mogen uitoefenen op processen en besluitvorming. Leiderschap als co-productie met een glansrol voor de medewerker en het team. Gedeeld leiderschap met als uitgangspunt het beter benutten van specifieke expertise en verbete...
Je laatste paragraaf deed me denken aan hoe wij vroeger een Sinterklaasliedje veranderden.
tekst is: 'eerlijk zullen we alles delen, suikergoed en marsepein'
we maakten ervan
'eerlijk zullen we alles delen, ik een beetje meer dan jij'.
Niets kinderlijks is leiderschap (en mij) vreemd.
in mijn optiek IS leiderschap vandaag ook regelmatig een 'struggle'. Niets mis mee.
Functies, rollen, verwachtingen, tijdsgeest, kennis, nieuwsgierigheid, uitdaging, ... net mensen :-) Ik houd wel van die 'struggle' . Uiteindelijk is het vaak: just do it en durf te doen.
Welke kenners ik bedoel - de vaandeldragers van gedeeld leiderschap. misschien is het ook de struggle van theorie en praktijk, van wens en werkelijkheid.