Een duurzame bedrijfsvoering

Columns

 Om zowel goede economische als sociale en ecologische prestaties te leveren, we noemen dat meervoudige waardecreatie, moet een organisatie een doelbewust beleid (uit)voeren.
Hoe pak je dat in de praktijk aan?

Het gros van het management van organisaties heeft geen idee. Daarom zijn wij gaan kijken hoe koplopers invulling geven aan verduurzaming en we vergeleken dat met de aanpak van de gemiddelde organisatie. Je ziet een wereld van verschil die ons lessen leert om de bedrijfsvoering te verbeteren. Die lessen delen we graag.

 Twee typen controle elementen

 Om te verduurzamen moet je als organisatie een bewust beleid voeren en ervoor zorgen dat je in control bent. In zijn promotieonderzoek (2023) onderscheidt Willekes twee typen controle elementen, namelijk technical en social controls. 

Technical controls proberen direct het gedrag van medewerkers te beïnvloeden door bijvoorbeeld richtlijnen en managementrapportages op te stellen en via beoordeling- en bonussystemen medewerkers te prikkelen.

Social controls zijn meer indirect van aard en gericht op het creëren van de juiste organisatiecultuur, waarmee bedoeld wordt dat de waarde en normen van de organisatie ook worden omhelst door de werknemers. Voorbeelden hiervan zijn het aannamebeleid, scholing en het creëren van een cultuur waarin medewerkers elkaar aanspreken op gewenst en ongewenst gedrag. Dit wordt clan control genoemd. Ook de ‘tone at the top’ behoort tot de social controls en Willekes kwam tot de conclusie dat de mate waarin en de wijze waarop het topmanagement aan duurzaamheid aandacht schenkt doorslaggevend is voor het bereiken van de gewenste meervoudige waardecreatie. 

Hoe is de aanpak, een overzicht

Voor zijn onderzoek analyseerde Willekes hoe een twintigtal organisaties die worden beschouwd als koplopers op het gebied van het voeren van een duurzame bedrijfsvoering, de genoemde controls toepassen. Hij verdeelde deze organisaties in twee groepen. Groep A betreft de absolute voorlopers; een duurzame bedrijfsvoering zit in hun vezels. Groep B is x op weg zeer duurzaam te worden, maar ze zijn nog in transitie. In een later onderzoek dat wij samen met studenten van de opleiding Finance & control van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen uitvoerden, stelden we vast hoe de controls in grote en middelgrote Nederlandse organisaties worden ingezet. Zie de volgende tabel.

Control

Organisaties A

Organisaties B

Gemiddelde Nederlandse organisatie

Tone at the top

Directie drijvende kracht achter verduurzamen

Directie speelt grote rol medewerkers te stimuleren duurzaam te opereren

Weinig aandacht voor verduurzaming bij topmanagement

Beïnvloeding duurzaam gedrag personeel bijvoorbeeld door scholing

Volledig geïntegreerd in organisatie. Een duurzaamheidsmanager is niet nodig

Met name via de duurzaamheidsmanager

Hier wordt weinig aan gedaan

Selectie van personeel

De visie van sollicitanten op het duurzaamheidsbeleid is cruciaal om aangenomen te worden

Visie op duurzaamheid speelt een rol, maar die is niet doorslaggevend

Visie op duurzaamheid speelt geen enkele rol

Interactief overleg over duurzaamheid binnen organisatie

Ja, de meerderheid doet hieraan mee en hiervoor neemt de CEO het initiatief

Ja, en hiervoor neemt de duurzaamheidsmanager het initiatief

Nee, maar vaak weet een deel van de medewerkers wel wat het beleid van de organisatie is op het gebied van duurzaamheid

Clan control, spreekt men elkaar aan op duurzaam gedrag?

Ja, dit is een belangrijk conrolelement.

Dit komt nauwelijks voor

Dit komt weinig voor en betreft kleine zaken, zoals tijdig uitdoen van verlichting

Managementrapportages over duurzaamheid

Deze hebben weinig invloed

Deze hebben een grote invloed

Deze komen weinig voor

Richtlijnen en procedures

Komen weinig voor, vaak vervangen door social controls

Deze zijn van groot belang

Deze zijn vaak in ontwikkeling 

Incentive systemen, zoals bonussen om duurzaam gedrag te stimuleren

Deze worden niet ingezet om medewerkers te motiveren

Deze worden wel ingezet om het management te motiveren

Deze worden nauwelijks ingezet om duurzaamheid te stimuleren

 

De tabel maakt duidelijk dat de meest duurzame organisaties voornamelijk zelfsturend zijn en meer gebaseerd zijn op vertrouwen dan op ‘checks and balances’. Dat wil echter niet zeggen dat het management achteroverleunend de organisatie leidt, integendeel.

Het topmanagement benadrukt continu het belang van duurzaamheid, vervult zelf ook een voorbeeldrol door zichtbaar duurzame  keuzes te maken, bijvoorbeeld voor transportmiddelen en vrijetijdsbesteding, creëert een cultuur waarin men elkaar aanspreekt op duurzaam gedrag,  stimuleert het volgen van opleidingen op het gebied van duurzaamheid en ziet erop toe dat de mensen die aangenomen worden, uit het juiste ‘duurzame’ hout zijn gesneden.  

Voordat organisaties die hoogste staat van duurzaamheid bereikt hebben, worden veelal andere controls ingezet. De tone at the top blijft erg belangrijk, maar meestal heeft het topmanagement onvoldoende zelfvertrouwen in het eigen ‘kennen en kunnen’ om het hele proces juist aan te sturen. Vandaar dat een duurzaamheidsmanager of duurzaamheidsafdeling als linking pin wordt ingezet. Ook het vertrouwen in het zelfsturend vermogen van de organisatie ontbreekt, waardoor relatief zwaar op  technical controls wordt gestuurd. 

Nog aan de vooravond

Veel Nederlandse organisaties staan nog aan de vooravond van de transitie richting duurzame organisatie. Soms zagen we signalen van scepsis over de noodzaak, maar veel vaker is er sprake van een oprechte zoektocht. Topmanagement dat niet weet hoe te communiceren over het belang van duurzaamheid, onduidelijkheden over scholingsmogelijkheden, weinig inzicht in de informatiebehoeften van degenen die de rapportages over duurzame prestaties krijgen, zijn slechts enkele voorbeelden van problemen waarmee organisaties kampen.  Daar is best wat aan te doen. Dat is niet alleen nodig, maar ook lucratief voor trainers, adviseurs en uiteindelijk ook voor de organisaties zelf.

Theo van Houten is hoofddocent en onderzoeker bij het lectoraat future proof control van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Egbert Willekes is sinds 1 januari 2024 benoemd als lector van datzelfde lectoraat.

 

Meer over Duurzaam ondernemen