Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Opdrachtgevers willen vaak risico verkleinen of vermijden. Een van de manieren om dat te doen is een opdrachtnemer te selecteren waar nog een dubbeltje uitrolt als de rechter een schadeclaim toewijst. Dus liever een groot bedrijf dan een kleintje.
Ander facetten zijn de criteria die bij openbare of Europese inschrijving worden gehanteerd. Aantal medewerkers, eerdere ervaring met soortgelijk project of omzet dienen als (schijn)indicatievoor zekerheid. En daarbij zijn veel mensen dubbel: bij een operatie word je vaak niet niet te woord gestaan door de chirurg en de operatie kan worden uitgevoerd door een 2e jaars of zo.
Kernbegrippen zijn authenticiteit, eerlijkheid en persoonlijke aandacht schrijf je. Ja, maar dan omgeven met een dikke laag veiligheid. Just in case . . .
Groet,
Jos Steynebrugh
Marketing & Innovatie Consulent
Overigens is er een tussenvorm denkbaar. ZZP-er is een jurische aanduiding, zoals ook de Eenmanszaak. Soms is het handig je ZIN-ner te noemen: zelfstandige in een netwerk. Sluit vaak ook goed aan bij de dagelijkse praktijk.
Sybren
Iets Met Film
Als eerste om te zeggen dat ik zijn mening deel als het gaat om echtheid, jezelf als USP neerzetten t.o.v. je klant en gaan voor persoonlijke aandacht. Eerlijkheid en integriteit zijn overigens twee waarden die iedereen bovenaan zijn lijstje moet hebben, groot bureau of niet. Ten slotte vind ik ook dat je authentiek moet handelen of je grootaandeelhouder ben of kleine zelfstandige zonder medewerkers. Je groter voordoen dan je bent wordt uiteindelijk je eigen valkuil....eens dus. Tot nu toe...
Ik reageer ook omdat ik zijn mening niet helemaal deel als het gaat om jezelf faciliteren met een website, een andere naam of toegekende functie. Ik ben al jaren eigenaar van een kookstudio en een communicatiebureau. Beiden zijn voorzien van passende namen namelijk Fiësta Food en Communicatie raakt. Namen met een belofte die ik tot de dag van vandaag waar maak bij klanten omdat ik in het eerste persoonlijke contact duidelijk en eerlijk uitleg waar ik voor sta en voor ga.
Ten slotte, zoals bedrijfstrots bij medewerkers in loondienst zorgt voor meer plezier, motivatie en betere prestaties en uiteindelijk ook zorgt voor tevreden klanten. Zo werkt dat ook bij een zzp'er. Ik ben gepast trots op wat ik heb bereikt. Ik ben bewust van wat ik kan en wat mijn ambities zijn. Daardoor heb ik enorm veel plezier in de opdrachten die ik heb binnen gehaald en zijn de resultaten daar ook naar. Intrinsieke waarden leven ook bij zzp'er maar wel met oog voor realiteit en een dosis relativeringsvermogen....
Dus Richard, je hebt een prikkelende en dus in mijn ogen een goede column geschreven. Bedankt hiervoor. Communicatie die raakt :-)
Nathalie
www.fiestafood.nl
www.communicatieraakt.nl
Ik ken vele ZZP'ers en die hebben in 95% van de gevallen ook voor een fantasienaam gekozen. Waarom zou overigens dat recht om een andere dan je eigen naam te kiezen voorbehouden zijn aan alleen grote bedrijven.
Er zijn trouwens ook zat (hele) grote bedrijven die nog steeds de naam van de oprichter dragen. Albert Heijn bijvoorbeeld ....of zou die meneer op televisie Albert Heijn heten?
En sommige bestaan niet meer. Neem nou DSB Bank. Bleek dat dan uiteindelijk zo betrouwbaar?
En zo zijn er zat andere voorbeelden te bedenken.
De opmerking van uren verhuurders vind ik een achterhaalde. Als of het verhuren van je zelf (dus uurtje factuurtje) niet echt een eigen bedrijf is. Wat dachten we dan van een de notaris, de advocaat, een reparatiebedrijf....? Zijn dat dan ook geen bedrijven?
In onze hedendaagse economie draait het voor het merendeel om menselijke arbeid die betaald moet worden. Dat doet uiteindelijk ook de president-directeur van SHELL. Die haalt echt niet de aardolie met zijn eigen handen uit de grond. Zijn salaris strook wordt ook mogelijk doordat de klant aan de pomp een factuur gaat betalen.
Waar het bij het fenomeen ZZP omgaat is dat het een economisch maatschappelijke ontwikkeling gaat die alles te maken heeft met zaken als: (hoge) loonkosten, beperking van risico's, arbeidskansen van een individu, flexibilisering van arbeid, etc.
Een ZZP'er is daar het logische gevolg van. En dat je als ZZP'er alles doet in je bedrijf is logisch. Een bedrijf bestaat nou eenmaal uit meerdere aspecten. disciplines. Ik ken trouwens ook zat bedrijven met veel werknememers waar een individuele werknemer ook meerder taken verricht. Er zullen de komende jaren nog veel meer ZZP'ers komen.
Terug naar de bedrijfsnaam dus. Kies gewoon een naam waar mee je naar de klant goed communiceert en bovendien waar je jezelf lekker bij voelt. Succesvol ZZP'er zijn heeft minder te maken met de naam die je uiteindelijk kiest en veel meer met hoe je de markt bewerkt en je klanten van dienst bent. Daar zitten je echte Unique Selling Points in.
En dat wist Albert Heijn 100 jaar geleden ook al (verhip toch een eigen naam)
Groet,
Freek Kraus (mijn eigen naam :-)
Het verschil is wel of je ooit zou willen groeien. Dan kun je wel voor een andere naam kiezen wellicht.
Volgens mij er is helemaal niets mis om je eigen naam te verbinden aan je bedrijf. Vooral niet later, als je groter groeit. Je naam krijg je van je ouders. Waar die naam voor stáát is je eigen werk. Die naam krijgt betekenis door je handelen, je dienstverlening, de kwaliteit van je producten en het nakomen van je afspraken. Door er een “glanspapiertje” van een of andere fantasienaam op te plakken geef je blijk van "geen vertrouwen" in wie je bent, waar je voor stáát. Bang dat je niet mee mag spelen?.
Het barst van de wereldberoemde bedrijven die de naam van hun oprichters dragen. Of denk je dat Microsoft minder succesvol geweest zou zijn als ie Gates had geheten? Op de Champs Elysées Parijs zit de beroemdste pizzabakker van het westelijk halfrond. De crême de la crême van Parijs en omstreken stond in de limousines voor de deur te wachten tot ze alsjeblieft naar binnen mochten. Naam ? Pino! Gewoon Pino! Een hele gewone naam in Italië. Zoiets als Jan, Piet of Klaas bij ons. Ik bedoel maar.
Groet,
Jos Steynebrugh
Marketing & Innovatie Consulent.
http://www.tetskevanossewaarde.nl
De ZZP-er die eindeloos wikt en weegt over een ‘echte’ bedrijfsnaam lijkt mij op dezelfde manier bezig na te denken over de kwaliteiten en het onderscheidend vermogen als de ZZP-er die de eigen naam als uithangbord gebruikt.
Jarenlang gold in adviesland het adagium: ‘niet de tent, maar de vent’. Met andere woorden: je kunt als bedrijf nog zo’n catchy naam dragen, als de ‘vent’ vertrekt neemt ie gewoon de klus mee. Er hangen inmiddels tienduizenden ZZP-er in Nederland rond. En als ze een klus hebben, is dat omdat ze ‘m gegund kregen of gewoon erg goed in iets zijn. Of héél goedkoop, maar dat is een magere reden.
Als ZZP-er doe je het denk ik goed als ze je bedrijfsnaam allang vergeten zijn, terwijl jij er nog zit! Zelf kost het mij erg veel moeite om onze bedrijfsnaam te vestigen als ik zelf een opdracht doe bij een klant. Als bedrijf doe je het m.i. goed als de klus niet aan jou als persoon hangt. Zelf heb ik daar dus nog wel wat te doen…
Wilco van Gelderen
Falkbeer
Ik kan zeggen dan hoef ik ze toch niet .... maar toch ...
Maar... Niet iedereen kan zijn voornaam en achternaam gebruiken als bedrijf.
Als ik de mijne moet gaan gebruiken zou het nergens naar klinken.
De voorbeelden die u noemt zijn pressies dat.
Er zijn zoveel naam combi's waarvan maar een enkele echt werken en soms heeft het zelfs een averechts affect.
Je wilt echt niet in een krantje staan of yellow brick naast all de andere "***defries", dan begint men al gouw de draad kwijt te raken.
Ik ben zelf nog geen ZZP-er maar ik ben nu wel benieuwd wat nou het advies zou zijn voor niet klinkende namen?
En al die "naam"Designs lijken ook nergens op.