Durf brengt leiders naar de top, nederigheid houdt ze daar

Columns

Herman van den Broeck gebruikt het inspirerende refrein uit een lied van Leonard Cohen om zijn kernboodschap te verwoorden: “Ring the bells that still can ring, forget your perfect offering, there is a crack in everything, that’s how the light gets in”. Als specialist in verandermanagement en emotionele intelligentie is Van den Broeck ervan overtuigd dat krachtige leiders mensen zijn die beseffen dat elke barst nieuw licht laat schijnen. Hij ontdekte de kenmerken die bijdragen aan ‘beyondership’: uitstijgen boven gemiddeld leiderschap.


De verandersleutel

Uitstijgen boven gemiddeld leiderschap begint voor Van den Broeck bij een open geest, die in staat is tot flexibiliteit en creatief denken. Hij stimuleert zijn gehoor daarom te luisteren naar zijn verhaal, maar vooral de eigen ideeën die ...

Branko Lastdrager
Dat in een tijd van exponentiele verandering de woorden van Darwin opgeld doen mag geen verbazing wekken. Het zijn niet de sterksten of de meest intelligente, maar diegenen die zich het best kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. En als die omstandigheden, gelijk het poolijs, steeds sneller wijzigen, dan is het zaak steeds sneller te kunnen adapteren. Om steeds sneller en eenvoudiger te kunnen veranderen (opgeven, afstaan en onthechten) van rol, plek, plaats, positie, instelling en opstelling.

Dat vraagt tegelijkertijd ook dat je steeds makkelijker kunt omgaan met de daarbij vrijkomende weerstand, van zowel de buitenwereld als vanuit jezelf. Heb je net met een enorme dosis ambitie en wilskracht, danwel met veel bluffen en blaffen, de top van de piramide bereikt. Zou je op die plek aangekomen jezelf opeens moeten kunnen wegcijferen en juist nederigheid en volgzaamheid moeten leven.

De gegeven oplossing voor dat dilemma lijkt voor de hand te liggen. Er worden vier rollen of paarden beschreven, met de boodschap je te berusten in het soort paard dat je bent. Dat lijkt haaks te staan op de oproep om nu juist adaptiviteit te omarmen en het gemiddeld leiderschap (whatever that me be?) te overstijgen. Een oproep die overigens voor ons allen geldt en niet alleen voor leiders en leidinggevenden.

Het is prima om bijvoorbeeld door zelfreflectie te erkennen en waarderen dat jij en anderen een eigen instelling, stijl en inbreng hebben. Wil je echter 'beyondership', of anders gezegd, wil je je sneller, makkelijker en eenvoudiger kunnen aanpassen en boven jezelf uitstijgen? Dan zal je ook de andere paarden die je schijnbaar niet bent, in jezelf moeten gaan (h)erkennen en waarderen. Want of het nu gaat om het dartele paard, het werkpaard of de showpony, het zit allemaal in je.

Meer over Agile werken en Wendbaarheid