Drie opzienbarende verandertrajecten in NL

Cover stories

Elke organisatie in NL bezint zich op beter managen en organiseren. Men sleutelt aan de structuur, de missie en de kernwaarden. Een nieuwe strategie en een grondige vernieuwing van de ICT-systemen zijn aan de orde van de dag. Tevredenheidsonderzoeken en cultuurprogramma's worden op grote schaal ingezet. Elke organisatie zweert bij zaken als meer ondernemerschap, innovatie, duurzaamheid en integriteit.

 Wat werkt wél, wat niet? In NL beschikken we over veel voorbeelden van slagen of falen. Ik pik er hier drie uit. En niet zomaar drie. Iedereen in NL wordt tot op de dag van vandaag met deze drie voorbeelden geconfronteerd!

De praktijk is de beste leermeester

In kort bestek verschaf ik een overzicht van drie belangrijke verandertrajecten. Als u meer achtergrondinformatie en voo...

Maaikel Klein Klouwenberg
Een heldere en eerlijke analyse van iemand die het durft om niet-populaire standpunten in te nemen. Twee punten verdienen het onderstreept te worden wat mij betreft:
1- veel 'moderne' organisatievormen hebben geen nobel doel, het gaat om het maximaalste verdienmodel,
2 -we hebben inderdaad een gigantisch probleem met onze overheden/bestuurders/ambtenaren, er lijkt geen enkele moed en wil te zijn om de huidige praktijk aan te pakken waarin niemand echt verantwoordelijkheid neemt. Een goede kennis van me, ooit 2e kamerlid voor een liberale partij heeft jaren geleden binnen de partij geopperd om toch bestuurders wat meer aansprakelijk te maken voor hun beslissingen en prestaties. Reeds de volgende dag werd hem door een partijbons verteld dat dit niet de bedoeling kon zijn....
Willem Mastenbroek
Auteur
'Bij de Belastingdienst moet men aan de cultuur gaan werken' lees ik in de kranten en hoor ik op het journaal. Dat gaat mis net zoals bij de banken.
De Belastingdienst moet snel de gemaakte fouten repareren en de legacy aan te complexe regelgeving en ICT=systemen opruimen. Dat is pas werken aan de cultuur. Ik beweer: ‘Laat verbetering van resultaten de cultuur meetrekken’.

<em>Te weinig menskracht?</em> Doe een beroep op de ervaren pensionado’s die ‘per ongeluk’ naar huis gingen.
<em>Dan moet ook de politiek iets doen!</em> Natuurlijk! Die is ook aan zet. Nog sterker, die heeft de eindverantwoordelijkheid. Steeds meer regeltjes, uitzonderingen en bepalingen… afgelopen, voorbij, finito, punt uit. De plannen voor een veel eenvoudiger systeem liggen trouwens al jaren op de plank.
Of daartoe genoeg bestuurlijke kracht is blijft de grote vraag, maar dan niet ‘ach en wee’ roepen als het uit de handen loopt.

Meer over Bedrijfskunde & Organisatieontwerp