Failliet gaan en doorstarten zijn de hoofdingrediënten van een leerzaam proces. Ik kan niemand dit proces aanbevelen, maar deel daarentegen graag de belangrijkste lessen die het mij opleverde, in de hoop deze nooit weer nodig te hebben. Wie ze wel nodig heeft wens ik veel sterkte in dit bizarre avontuur en hopelijk een beetje inspiratie met deze column. Per aflevering schrijf ik enkele tips. Deze eerste aflevering betreft het tijdig signaleren van onheil en de mentale beproeving.
Dreigend faillissement tijdig signaleren
Een dreigend faillissement kondigt zich meestal lang van tevoren aan. Als ondernemer heb je echter de neiging om die vroege signalen te negeren of te bagatelliseren. Je wilt er niet van weten voor jezelf, niet voor je mensen en niet voor je thuisfront. Maar toch, op het mom...
• Reserveer 19% BTW uit ÈLKE betaling die binnenkomt.
• Reserveer de betalingen aan je toeleveranciers en personeel.
• Koop die nieuwe auto pas als je die “contant” kan betalen.
• Doe die verbouwing pas als het echt moet.
• “Vreet” je kas niet leeg (veel kleintjes maken ook een grote)
Samenvattend: Zie je bedrijf niet als een dobber (omzet en marge) met daaraan kosten. Dat is “kurk met lood eraan”. Run je bedrijf op “soortelijk gewicht”: elk projectje, elke verkoop moet winst geven. Uit de winst ga je de kosten betalen en niet uit een lening van Pa, ma, familie, vrienden of de bank. Net als met hout op water drijft, om het even hoe dun het plakje dat je eraf snijdt.
Ja, natuurlijk duurt dit wat langer, maar een failissement duur nog véél langer.
Groet,
Jos Steynebrugh
Marketing & Innovatie Consulent
Het komt veelvuldig voor dat kleine ondernemingen zich inschrijven in de KvK onder meerdere verschillende namen, al dan niet als BV.
Na een faillissement wordt dan vrolijk doorgestart onder een van de andere bedrijfsnamen, en schuldeisers, vaak ook kleine ondernemingen of particulieren, hebben het nakijken.
De fiscus en de betrokken banken zorgen echter altijd eerst voor zichzelf, hetgeen ook binnen de huidige wettelijke kaders gerechtvaardigd is. Bescherming van banken en fiscus is dus wel wettelijk geregeld, en bescherming van particulieren en toeleveranciers niet of in mindere mate.
In een deel van de gevallen gebeuren deze faillissementen opzettelijk en wordt geld uit de onderneming weggesluisd naar "beschermde" buitenlandse bankrekeningen.
Vaak worden prive bezittingen en kapitaal buiten schot gehouden door dit bijvoorbeeld op naam van de partner te zetten.
Mijns inziens dient de regelgeving in Nederland te worden aangescherpt of aangepast om dit soort praktijken te voorkomen.
Wanneer zowel ondernemers als hun (huwelijks-) partners hoofdelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor het nemen van te grote risico's, mis-management of zelfs malafide praktijken als het wegsluizen van geld uit de onderneming, ontstaat er een gezonde druk van buitenaf en verwacht ik een verbetering in de kwaliteit van het managen van kleine ondernemingen.
Chris Ciggaar
Ik was wat sceptisch, maar verdorie het werkt.
Google maar eens en koop zijn boek.